România trece la ora de vară: Cum te afectează această schimbare?

În noaptea de sâmbătă spre duminică (29 spre 30 martie 2014) trebuie să dai ceasul înainte. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Sâmbătă noaptea (29 martie a.c.) ceasul se va da înainte, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.

Află cum îţi poate influenţa sănătatea această schimbare şi de ce este considerată o adevărată povară pentru organismul uman!

1. Îţi dă peste cap toată rutina zilnică care te ajuta să fii mai organizat.


2. Perturbă ceasul biologic

Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology.
Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.

 
3. Creşte riscul de infarct cu 10%

Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

 
4. Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi

Un studiu apărut în publicaţia Sleep and Biological Rhythms arată că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

 
5.
Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn


Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.


Cum te afectează mersul trenurilor


70 de trenuri aflate în circulaţie duminică, între 03.01-04.00, vor ajunge la destinaţie cu orare modificate, ca urmare a trecerii la ora oficială de vară, se arată într-un comunicat remis joi de CFR Călători.

Potrivit comunicatului, vor ajunge la destinaţie cu orare modificate 8 trenuri internaţionale, 31 InterRegio şi 31 Regio.

"Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora de iarnă până în noaptea de 29/30 martie 2014, ora 03.00, care devine ora 04.00. După această oră (04.00), trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2014, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare"
, se arată în comunicatul citat.

Conform CFR Călători, trecerea la ora oficială de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

Credit foto material: Mediafax Foto / Lucian Maftei
29 Martie 2014
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod