Ion Cantacuzino

Români care au schimbat lumea cu invențiile lor

De-a lungul timpului, au existat mulți români care au schimbat lumea cu invențiile și descoperirile lor, la nivel mondial.
Aceștia au inovat domeniul tehnologic, medical, al ingineriei și multe altele. Printre cei mai cunoscuți se numără Henri Coandă, Nicole Păunescu și Anghel Saligny. Însă aceștia doar deschid lunga listă a inventatorilor români, care au contribuit la inovațiile recunoscute ale lumii. Mai jos, îți prezentăm câțiva români, care s-au făcut remarcați prin medicamente, obiecte sau tehnologii incredibile pentru vremea aceea. 

Ion Cantacuzino


Medicul și microbiologul Ion Cantacuzino, cunoscut și ca Ioan Cantacuzino, a făcut descoperiri importante pentru tratamentul unor boli precum holera (vaccinul antiholeric), epidemiile de tifos, scarlatina și tuberculoza. 

Henri Coandă


În anul 1910, Henri Coandă a realizat primul avion cu reacție din lume. De asemenea, datorită valențelor sale diferite aplicate și în fizică, Henri Coandă a descoperit efectul Coandă, care se referă la devierea jeturilor de fluid în apropierea suprafețelor curbe.


Ion Paulat


Ion Paulat, care a fost mecanic în aviație și aerodinamică, a reușit să inventeze primul hidroavion cu fuzelaj din lume, în 1911, și tunelul aerodinamic.

Nicolae Paulescu


Nicolae Paulescu a descoperit remediul uneia dintre cele mai întâlnite boli cronice, diabetul. În 1921, Nicolae Paulescu a reușit să afle că persoanele care sufereau de diabet aveau o insuficiență a hormonului secretat de pancreas, denumit mai târziu insulină.

Petrache Poenaru


Inginer, matematician, pedagog și membru al Academiei Române, Petrache Poenaru este cunoscut pentru invenția stiloului. Acesta a fost brevetat de guvernul francez, în anul 1827, sub denumirea "plume portable sans fin, qui s'alimente elle-même avec de l'encre".

Anghel Saligny


Între 1980 și 1985, Anghel Saligny a proiectat cel mai important simbol al ingineriei românești de la începuturi, podul care îi poartă numele, dintre Fetești și Cernavodă. Podul a fost construit deasupra Dunării, la 30 de metri înălțime, având o lungime totală de 4,087 de kilometri.
Anghel Saligny este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică sau din beton armat.

Aurel Vlaicu


Printre cei mai inovatori români se numără și Aurel Vlaicu. Inginer la bază și considerat unul dintre pionierii aviației mondiale, a construit primul avion în formă de săgeată. 

Traian Vuia


Traian Vuia a fost un alt pionier al aviației mondiale. În anul 1906, acesta a efectuat primul zbor autopropulsat, cu ajutorul unui aparat mai greu decât aerul.
De asemenea, acesta a construit și un generator de abur și două elicoptere.
iulia-mirica
12 Decembrie 2016
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Kogaion78 pe 12 Dec 2016, 18:19
    thoamne !...cate greseli aveti!.....

    ....corectati dreac articolul !....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod