Strada cărţilor, o idee genială a vecinilor bulgari

„Rapana“ este prima stradă-bibliotecă din oraşul bulgar Varna. Ideea aparţine unui grup de arhitecţi şi designeri şi se bucură de succes.
Provocaţi de tendinţa tinerilor de a citi tot mai puţine cărţi şi de a se lăsa acaparaţi de noile tehnologii, câţiva arhitecţi şi designeri din Bulgaria au implementat o idee care ar putea să stopeze acest fenomen. Iuzdzhan Turgaev, Boian Simeonov, Ibrim Asanov şi Maria Aleksieva au decis să amenajeze o stradă cu cărţi în Varna.

Autorităţile din oraşul denumit "capitala maritimă a Bulgariei" au primit cu braţele deschise acest experiment. De aceea, conceptul bibliotecii stradale evocă forma unei rapane.
Design-ul a fost inspirat de natură şi de forme organice, iar construcţia include cele mai importante aspecte ale identităţii oraşului - marea şi valoarea acesteia pentru locuitori.

Forma abstractă pleacă dintr-un punct şi se dezvoltă într-un semicerc, creând un spaţiu public cu rafturi pe care stau cărţile. "Rapana" a fost creată cu ajutorul programelor de design Rhinoceros 3D şi Grasshopper, care le dau arhitecţilor posibilitatea de a testa diferite forme şi variante.
Folosind aceste softuri, echipa a încercat peste 20 de formule, schimbând numărul pieselor verticale şi orizontale, precum şi dimensiunile acestora, scrie Bored Panda.

Versiunea finală are avantajul că s-a încadrat în bugetul alocat şi oferă avantajele unei biblioteci cu un concept open, în care accesul e facil, cu locuri în care trecătorii se pot aşeza, plus un mic spaţiu pentru artiştii stradali şi zonă lounge. Biblioteca stradală a fost construită cu 240 de piese din lemn şi adăposteşte în total 1.500 de volume donate de parteneri şi de iubitori ai cărţii.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
31 Octombrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod