Toate persoanele cu ochii albaștri au același strămoș

Toate persoanele cu ochii albaștri au același strămoș

Noi studii au arătat că persoanele cu ochii albaștri au în comun același strămoș.
Prima persoană care a avut ochii albaștri a trăit în urmă cu aproximativ 6000 de ani și era purtătoarea unei mutații genetice care este răspândită în prezent în întreaga lume.

Cauzele exacte pentru care a apărut această mutație nu sunt cunoscute, dar oamenii de știință sunt de părere că modificări ale culorii ochilor au început să apară în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

Iar oamenii cu ochii albaștri au același strămoș, care s-a născut în urmă cu aproximativ 6000-10.000 de ani, potrivit businessinsider.com.

Ochii albaștri apar datorită unei mutații genetice.
De-a lungul anilor, cercetătorii au analizat această mutație care afectează gena OCA2.

Dar se pare că mutația care provoacă apariția ochilor albaștri se afla într-o cu totul altă genă, numită HERC2. HERC2 anulează gena OCA2, ceea ce înseamnă că elimină pigmentul maroniu, rezultatul fiind ochii de culoare albastră. Toate persoanele din lume care au ochii albaștri au în comun această mutație, moștenită de la același strămoș.

"Iniţial, toţi aveam ochi căprui", a declarat pentru Science Daily profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară şi Moleculară, citat de adevărul.ro.
Dar o mutaţie genetică care afectează gena OCA2 în cromozomii noştri a dus la crearea unui „întrerupător”, care literalmente „a oprit” capacitatea de a produce ochi căprui, mai spune cercetătorul. Gena OCA2 codifică aşa-numita proteină P, care este implicată în producţia de melanină, pigmentul care dă culoarea părului, ochilor şi pielii noastre. „Întrerupătorul”, care este situat în gena adiacentă cu OCA2 nu opreşte însă în întregime gena, ci limitează acţiunea sa la reducerea producţiei de melanină în iris - în esenţă putem spune că „diluează” culoarea ochilor căprui în albastru.
Dacă gena OCA2 ar fi fost complet distrusă sau oprită, fiinţele umane nu vor avea melanina care dă culoare părului, ochilor sau pielii - o situaţie cunoscută sub numele de albinism.

Cum a apărut această mutație? Este posibil ca modificarea să fi apărut după ce oamenii au migrat din Africa în Europa. Astfel se explică de ce numai oamenii de origine europeană au ochii albaștri. De asemenea, acest lucru mai înseamnă și faptul că toate persoanele cu ochii albaștri din lume au în comun un singur strămoș european.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
9 Noiembrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod