Sutienele, contestate de specialişti

Sutienele sunt "o falsă necesitate", spun specialiştii, care susţin că acest articol de lenjerie intimă poate face mai mult rău decât bine sânilor, afectându-le masa musculară, şi poate provoca dureri de spate.
Potrivit lui Jean-Denis Rouillon, cercetător la University of Franche-Comte din Besancon, estul Franţei, sutienele nu sunt necesare pentru că "împiedică dezvoltarea ţesuturilor de susţinere", scrie cotidianul britanic Daily Mail, citat de Mediafax.

Cercetătorul îşi bazează afirmaţiile pe rezultatele unui studiu pe care l-a realizat timp de 15 ani şi la care au participat 130 de femei cu diferite dimensiuni ale bustului.

Acestora li s-a cerut să nu poarte sutien pe diferite perioade de timp - de la câteva luni la câţiva ani. În tot acest interval de timp, profesorul a măsurat în mod regulat bustul participantelor la studiu, folosind ca instrumente şublerul şi ruleta retractabilă. De asemenea, femeilor care se plângeau de dureri de spate li s-a cerut să renunţe la activităţile zilnice solicitante în perioada în care nu purtau sutien.

"Primele rezultate au confirmat ipoteza că sutienele nu sunt deloc necesare. Din punct de vedere medical, psihologic şi anatomic, sânii nu sunt mai protejaţi dacă sunt «păziţi» de gravitaţie", spune Rouillon. Mai mult, adaugă acesta, "absenţa sutienului menţine forma şi tonusul sânilor şi previne durerile de spate".

"Decizia de a purta sutien este luată de femei din motive estetice şi de confort. Contrar credinţei populare, sânii nu se lasă, ci se contractă, iar tonusul acestora se menţine", mai spune profesorul francez.

Acesta adaugă că 42% dintre femei "simt un disconfort" în primele trei luni de la momentul în care renunţă la a purta sutien, însă această senzaţie dispare cu timpul. Mai mult, dispar şi durerile de spate şi nu mai apar impedimente atunci când sunt practicate activităţi sportive.


Foto: Hepta
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Livia pe 22 Apr 2013, 15:19
    :)))

    s-a gasit un barbat sa se dea cu parerea despre sutiene. saracul, cat de inteligent e el :))))))))

    0
    2

  • Alex pe 13 Apr 2013, 12:37
    .

    Nu e necesar, doar pentru că vi se pare vouă normal. Nu vă daţi aiurea cu părerea doar pentru că vă simţiţi inteligente.

    5
    3

  • deee pe 13 Apr 2013, 12:22
    -

    Cel mai prost articol.Sutienul este necesar,mai ales atunci cand facem sport.E normal sa purtam.

    3
    7

  • Livia pe 13 Apr 2013, 12:18
    articol prost

    ced prostie de articol. nu va buteti baza pe studiul unui singur specialist. luati parerile si studiile mai multor specialisti si medici si vedeti care e rezultatul. sanul e compus din multe ligamente elastice, care, nepurtand sutien se intind si se subtiaza in urma unor activitati solicitante. intr-adevar nu sunt recomandate sutienele cu bureti si sarme, pe perioade indelungate, deoarece ranesc tesutul, dar cele clasice, cu rol doar de suport, sunt absolut necesare. si apropo de contractat, ei se contracta cand stau in sutien, sunt sigura ca toate ati observat, asa ca nu vad rostul postarii stupizeniilor acestui francez...

    3
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod