Niciun copil nu merită o nuia de la Moş Nicolae!

Salvaţi Copiii România a sărbătorit ziua de Moş Nicolaie printr-un eveniment amical în cadrul căruia copii, părinţi, educatori, prieteni ai Salvaţi Copiii au rupt în mod simbolic nuiaua lui Moş Nicolae.
Salvaţi Copiii România a sărbătorit ziua de Moş Nicolaie printr-un eveniment amical în cadrul căruia copii, părinţi, educatori, prieteni ai Salvaţi Copiii au rupt în mod simbolic nuiaua lui Moş Nicolae.

Evenimentul din 6 decembrie 2011 a avut scopul de a transmite public, prin intermediul lui Moş Nicolae, mesajul că un copil nu are nevoie de o nuieluşă pentru a fi cuminte, dar şi de a atrage atenţia asupra „Manifestului împotriva violenţei la adresa copiilor”, lansat de Salvaţi Copiii la sfârşitul lunii noiembrie.

La evenimentul de Moş Nicolae au fost invitaţi şi trataţi cu lapte şi turtă dulce copii, părinţi, specialişti care interacţionează cu copii (psihologi, educatori, profesori), doctorul Cristian Andrei, Dalma, Nadine, Olivia Steer, Amalia Năstase şi alţi prieteni ai organizaţiei Salvaţi Copiii.

Din generaţie în generaţie auzim spunându-se că Moş Nicolae le aduce copiilor cuminţi cadouri şi celor răi o nuieluşă.
Secretul pe care vrem să-l împărtăşim cu Moşul este că toţi copiii sunt buni şi cuminţi. Nu este nevoie de nuieluşă sau de ameninţarea nuieluşei pentru a cuminţi copiii. Vorba bună, empatia, autocontrolul, mici jocuri, magia şi creativitatea pot să ajute un părinte sau un educator să crească şi să formeze un copil pornind de la premisa ca toţi copiii sunt cuminţi
,” a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Doctorul Cristian Andrei le-a povestit copiilor că „uneori părinţii folosesc băţul sau nuiaua pentru că există o distanţă mare între părinţi şi copil. Părinţii au nevoie de o prelungire a braţului. Dacă şi-ar ţine copiii în braţe, părinţii nu ar mai simţi nevoia să folosească nuiaua.”

Doctorul carismatic i-a provocat apoi pe copii să povestească ce comportamente îi enervează pe părinţii lor.
Unii copii au mărturisit că au mai luat note mici, că au făcut năzdrăvănii, că au vorbit prea tare sau că şi-au contrazis părinţii.  Alţii au povestit cum „uneori se strică unele lucruri şi se întâmplă să fiu şi eu pe acolo”, sau că „eu uneori pun întrebări total pe lângă”.


Nadine a vorbit despre propria experienţă de copil abuzat: “Nu am uitat prin ce am trecut, dar mi-am iertat părinţii, pentru că ştiu că pe vremea lor nu exista o şcoală a părinţilor, nu era la modă să citeşti cărţi despre felul cum trebuie să îţi educi copilul.”

Chiar dacă lucrurile s-au schimbat”, a adăugat doamna Gabriela Alexandrescu „părinţii încă au o reţinere să vină la terapie, încă se ruşinează, fără motiv, că au nevoie de consiliere.

Dalma a vorbit despre o altfel de experienţă, tot personală, în care violenţa a venit asupra copiilor nu din partea părinţilor, ci din partea bunicilor.
„Sunt supărată pe bunicii şi pe părinţii care fac rău copiilor,” a spus cântăreaţa.

Manifestul impotriva violentei la adresa copiilor” a fost semnat atât de persoanele prezente la eveniment, cât şi de personalităţi publice precum: Camelia Şucu, Oana Pellea, Andreea Marin, Andi Moisescu, Cristina Bâtlan (Musette), Amalia Năstase, Venera Arapu, Wilhelmina Arz, Kristina Dragomir, Corina Bârlădeanu, Roxana Iliescu (B1 TV).

1401 persoane au semnat deja manifestul în variantă online, disponibil pe siteul Salvaţi Copiii www.salvaticopiii.ro si pe www.petitieonline.com/manifest_impotriva_violentei_la_adresa_copiilor

Evenimentul de Moş Nicolae şi  „Manifestul împotriva violenţei la adresa copiilor” sunt acţiuni ce fac parte din campania „Ascultă-i sufletul”, lansată de Salvaţi Copiii în luna septembrie, pentru a conştientiza şi pentru a educa adulţii – autorităţi, părinţi, educatori – în legătură cu folosirea unor metode pozitive de educare a copiilor.
Sloganul campaniei este ”Trupul se vindecă. Sufletul nu!”, tocmai pentru a atrage atenţia asupra efectelor pe care le are violenţa asupra echilibrului emoţional al copilului.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod