MIOARA ROMAN- DEZVĂLUIRI DIN CULISELE ÎNTÂLNIRILOR OFICIALE LA CARE A PARTICIPAT

“Diplomaţia e o colivie de aur!”, spune fosta soție a lui Petre Roman

În ediția de duminică a emisiunii  „Bonton”, prezentată de Dana Gonț și difuzată la Digi24 de la ora 17.30, Mioara Roman, dezvăluie amănunte mai puțin cunoscute din culisele vieții sale profesionale.

Ea își amintește câteva dintre întâlnirile memorabile pe care le-a avut cu liderii Iordaniei și Japoniei  ”Eu am reusit să obţin o dată un interviu deosebit, de la regele Iordaniei, pentru că dintre zeci de ziarişti, am ştiut formula de adresare într-un limbaj care era specific lui, adica ţării respective.
Ceea ce însemna un semn de respect din partea mea pentru ca m-am străduit să învăţ”.

Mioara Roman poveșteste, pentru Bonton, o întamplare simpatică şi onorantă pentru România pe care a trăit-o în Japonia. “Primirea la împarat si la împărăteasă era în ordine alfabetică. Si, spre stupoarea generală, s-a făcut linişte, împărăteasa Japoniei a venit la noi peste rând. Şi a spus "A, România!" Ce ştia împărăteasa Japoniei: fusese în '79 în Romania, când erau prinţi moştenitori, multe păduri, Delta Dunării, Dinu Lipatti, Gheorghe Zamfir.
Acolo a fost un moment de stupoare în care şeful protocolului era un pic încurcat.”

“Bonton” –ul din această săptămână atrage atentia asupra lipsei bunelor maniere în ţara noastră. Radu Paraschivescu, cunoscut publicist, vorbeşte despre cei 7 ani de acasă, despre România ca o ţară civilizată, cu reguli de politeţe sau nu. “Simplul fapt că există oameni cu preocupări pentru o Românie civilizată, mi se pare deja un pas important, că nu ne e indiferentă toaleta noastră comportamentală.
Şi al doilea rând, aş alege acele spaţii publice, fie ele cafenele, baruri, restaurante, în care există un subcurent de bună creştere. În care ştii că dacă vei intra, nu vei risca să dai peste oameni neechipaţi corespunzător din punctul de vedere al atitudinii publice şi al comunicării publice. România necivilizată se traduce aşa, la o impresie sintetică, din punctul meu de vedere prin România în care toată lumea vorbeşte tare. Asta este unul dintre lucrurile care pe mine mă crispează şi mă fac melancolic.
Nimeni nu mai are secrete şi toată lumea urlă.”

O ediție de „Bonton”, despre manierele din lumea diplomatică, dar si despre  lipsa lor în România zilelor noastre,  duminică 6 octombrie, de la ora 17.30 pe Digi24.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod