J.K. Rowling, data in judecata pentru plagiat

17 Iunie 2009
Facebook Twitter Comenteaza
J.K. Rowling, data in judecata pentru plagiat

Scriitoarea J. K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", a fost acuzata de plagiat si data in judecata pentru suma de 590 de milioane de euro, pentru ca ar fi copiat pasaje dintr-o carte pentru copii ce a fost publicata inainte de romanele sale, informeaza Mediafax.

Romanul "Willy The Wizard", de Adrian Jacobs, ce relateaza povestea unui baiat care descopera ca este inzestrat cu puteri magice, a fost publicat in 1987, cu 10 ani inainte de aparitia primului volum din seria "Harry Potter" si cu trei ani inainte ca J.
K. Rowling sa aiba ideea de a scrie aceste carti.

Regretatul scriitor Adrian Jacobs i-a trimis manuscrisul lui Christopher Little, agentul literar al Bloomsbury Publishing - care a devenit ulterior editura care a publicat romanele scriitoarei J. K. Rowling -, dar romanul sau a fost refuzat. In schimb, cartea a fost publicata de o editura mai mica, sub titlul "The Adventures of Willy The Wizard No 1: Livid Land".

Adrian Jacobs, care si-a pierdut toti banii in urma prabusirii unui fond de investitii, in 1991, a murit in 1997, inainte ca romanele din seria "Harry Potter" sa devina un adevarat fenomen mondial.

Familia lui, insa, reprezentata de fiul si de nepotul sau, sustine in prezent ca in al patrulea roman din seria scrisa de J.
K. Rowling, " Harry Potter si Pocalul de Foc ", exista pasaje copiate din romanul scris de Adrian Jacobs. In ambele carti, baiatul vrajitor participa la un concurs de magie.

In acuzatiile formulate de familia lui Adrian Jacobs se precizeaza faptul ca in ambele romane eroii principali incearca sa salveze cativa ostatici dintr-o sala de baie, tinuti prizonieri de o creatura pe jumatate umana. Referirile la un tren magic si la o inchisoare pentru vrajitori apar in ambele romane si au fost mentionate in dosar.

Dosarul a fost depus la inalta Curte de Justitie din Marea Britanie atat impotriva editurii Bloomsbury Publishing, cat si a scriitoarei J.
K. Rowling.

Familia Jacobs incearca sa obtina pe cale legala interzicerea comercializarii pe viitor a romanului "Harry Potter si Pocalul de Foc", dar si obtinerea unor daune sau a unei cote din profiturile generate de acest volum.

Nici autoarea J. K. Rowling, a carei avere este estimata la 660 de milioane de euro, nici reprezentantii editurii Bloomsbury Publishing nu au dorit sa comenteze acuzatiile pana la ora difuzarii acestor informatii.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod