Eurovision 2012: România e printre favorite. Cum poţi vota

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
22 Mai 2012
România se numără printre favoritele ediţiei de anul acesta a concursului Eurovision, care începe marţi seară, când trupa Mandinga va concura în prima semifinală. Anul acesta, concursul Eurovision se desfăşoară între 22 şi 26 mai, la Baku, în Azerbaidjan.
România se numără printre favoritele ediţiei de anul acesta a concursului Eurovision, care începe marţi seară, când trupa Mandinga va concura în prima semifinală. Anul acesta, concursul Eurovision se desfăşoară între 22 şi 26 mai, la Baku, în Azerbaidjan.

Competiţia include artişti cu vârste de la 17 la 76 de ani, de la bunicuţele Bouranovskie Babouchki, de pe malul Volgăi - care concurează pentru Rusia -, până la artistul anilor '70 Engelbert Humperdinck, reprezentantul Marii Britanii.

Potrivit AFP, citată de Mediafax, favoriţi în competiţie sunt reprezentanţii Rusiei, Italiei (Nina Zilli), Serbiei (Željko Joksimović), României şi Marii Britanii.

Organizatorii azeri se aşteaptă la o audienţă de 125 de milioane de telespectatori.

Cele mai multe compoziţii vor fi cântate în limba engleză, dar vor exista şi particularităţi lingvistice. Astfel, bunicuţele din Rusia vor cânta în engleză, rusă şi udmurtă - o limbă rară, vorbită în regiunea Uralilor. De asemenea, trupa austriacă Trackshittaz a promis că va cânta într-un dialect mai puţin cunoscut.

Azerbaidjanul are o populaţie de 9,2 milioane de locuitori şi până să devină gazda ediţiei de anul acesta a concursului Eurovision era cunoscută doar ca unul dintre cei mai mari exportatori de petrol.

Tocmai numele ţării gazdă a creat probleme în ceea ce priveşte participarea unor artişti la concurs.
Armenia, care îşi dispută cu Azerbaidjanul suveranitatea asupra regiunii Nagorny-Karabakh, a refuzat să participe, din motive de securitate.

Mandinga, trupa care reprezintă România la Eurovision Song Contest 2012, va urca marţi seară pe impresionanta scenă Crystal Hall de la Baku. Aproximativ 25.000 de spectatori sunt aşteptaţi să urmărească din sală evoluţia celor 18 ţări din prima semifinală Eurovision, plus peste o sută de milioane de telespectatori se vor afla în faţa micului ecran

Spectacolul va începe la ora 22.00 şi va fi transmis în direct de TVR 1 şi TVR Internaţional, dar şi în format high definition, pe TVR HD, potrivit televiziunii publice.

România are numărul 6 în concursul de marţi seară, unde vor mai evolua, în ordine: 1. Muntenegru, 2. Islanda, 3. Grecia, 4. Lituania, 5. Albania, 7. Elveţia, 8.Belgia, 9. Finlanda, 10. Israel, 11. San Marino,12. Cipru, 13. Danemarca, 14. Rusia, 15. Ungaria, 16. Austria, 17. Moldova şi 18. Irlanda.

"Luni, am avut două repetiţii în costume de scenă, la orele 18.00 si 24.00 (ora locală).
Ultima dintre ele a fost urmărită şi punctată de juriul de specialitate din ţările concurente în prima semifinală, plus Azerbaidjan, Italia şi Spania. În această seară, va fi rândul publicului din cele 21 de ţări (18 concurente, Azerbaidjan, Italia şi Spania) să voteze. Media rezultată în urma punctajului juriului şi al publicului ne va spune cine merge în finala Eurovision. Modul în care au decurs repetiţiile ne face să fim încrezători că vom face show, în continuare, şi în finala din 26 mai. Sperăm ca românii din afara ţării să fie alături de Mandinga şi să-i voteze"
, a declarat Dan Manoliu, şeful delegaţiei României la Eurovision, într-un comunicat al televiziunii publice, citat de Mediafax.

România este apreciată la Eurovision atât de presa internaţională, cât şi de membrii altor delegaţii, mulţi ţinând să transmită felicitări pentru piesa "Zaleilah" şi să-i asigure pe membrii trupei Mandinga că vor aduna multe voturi din toată lumea.

"Spectacolul Mandinga este complet. Avem o piesă foarte bună, Elena are o voce extraodinară, băieţii fac backing, dansează şi arată minunat, avem o coregrafie realizată de Anze Skrube, ţinute de scenă care completează perfect piesa", a precizat şeful delegaţiei României la Eurovision.

"Am avut repetiţii fără nicio problemă pe scena Crystal Hall, simţim energia transmisă de români şi de fanii pe care i-am descoperit în Azerbaidjan.
Totul este perfect, aşa că diseară suntem gata să vă facem să vă mândriţi că sunteţi români"
, a spus Elena, solista trupei Mandinga.

În prima semifinală, liniile de vot vor fi deschise după ce toţi cei 18 concurenţi îşi vor termina interpretarea live a pieselor din concurs. Românii din ţară nu pot vota pentru România, în timp ce conaţionalii aflaţi peste hotare trebuie să urmărească transmisiunea Eurovision la posturile de televiziune din ţările în care se află, pentru a afla numerele de telefon pentru vot.

Eurovision va continua joi, cu a doua semifinală, când vor concura 1.Serbia, 2. Macedonia, 3. Olanda, 4. Malta, 5. Belarus, 6. Portugalia, 7. Ucraina, 8. Bulgaria, 9. Slovenia, 10. Croaţia, 11.Suedia, 12. Georgia, 13.Turcia, 14. Estonia, 15. Slovacia, 16. Norvegia, 17 Bosnia şi Herţegovina, 18. Lituania.

Ţările calificate direct în finală sunt Marea Britanie, Franţa, Italia, Azerbaidjan, Spania şi Germania.

Finala concursului Eurovision va avea loc sâmbătă, de la ora 22.00.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa.
Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu, notează Mediafax.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod