Colindatorii din Risca vin la ICR

16 Decembrie 2008
Facebook Twitter Comenteaza
Grigore Lese, cunoscutul interpret de muzica populara, va aduce la Institutul Cultural Roman, in cadrul programului "Ultimii rapsozi", corul de colindatori din Risca. Programul lunar al ICR, "Ultimii rapsozi", isi propune sa aduca in prim-plan folclorul autentic romanesc, dar si pe cel al minoritatilor, tragand in acelasi timp un semnal de alarma cu privire la riscul de a pierde arta traditionala.

Colindatorii din Risca vor sustine un spectacol vineri, 19 decembrie, la sediul Institutului Cultural Roman, incepand cu ora 18.00.
Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

"I-am cunoscut pe riscani in 2003, de hramul Sfantului Ilie, si de atunci ii vizitez in fiecare an. M-au impresionat atat dezinvoltura, bucuria cu care cantau cat si franchetea cu care s-au apropiat de mine. Aveam in fata un grup vocal barbatesc in care isi uneau vocile tineri, veterani de razboi, preotul si chiar primarul localitatii, dand ascultare intru cantat preotesei, Mihaela Gradinaru. Licentiata in teologie si litere a ales sa traiasca in satul ei si sa participe alaturi de rascani la intreaga viata a comunitatii: hori si baluri, hramuri, nunti, inmormantari.
Mi-a marturisit ca numai asa se simte implinita, implinind constructia parintilor ei, si ei dascali daruiti satului.

La intalnirea din decembrie va veni la ICR si mos Constantin Radasanu. Ramas vaduv in floarea tineretii, si-a invins singuratatea pictand icoane si citind. Disputa dintre Trup si Suflet a lui Dimitrie Cantemir marturiseste ca l-a impresionat indeosebi. A visat sa construiasca o troita si a construit o bisericuta trainica la rascruce de drumuri. Singur. Fara nici un ajutor. Cu o mana si jumatate.

Evlaviosi, cumpatati, statornici, cu un subtil simt al umorului, oamenii din satele noastre continua sa ne dea esentiale lectii de viata.
De cate ori ma despart de barbatii din Risca am sentimentul ca ceea ce este adevarat este vesnic iar acest lucru imi da puterea sa merg mai departe si sa cred in forta spirituala a acestui neam.", a declarat Grigore Lese.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod