Despre albirea dintilor - De ce se coloreaza dintii?

In general, exista o serie de motive pentru care dintii nostri se coloreaza si acestia nu mai sunt albi. Procesul de pierdere al culorii naturale a dintilor poate fi accelerat de faptul ca fumam, bem

In general, exista o serie de motive pentru care dintii nostri se coloreaza si acestia nu mai sunt albi. Procesul de pierdere al culorii naturale a dintilor poate fi accelerat de faptul ca fumam, bem vin rosu, cafea, ceai sau consumam alte alimente ce au in compozitia lor coloranti puternici. In mod normal dintii isi pierd culoarea lor alba naturala odata cu trecerea anilor, ne spune dr. Rodica Ghionea, director general clinica stomatologica City Dent.

Ce metode ne stau la dispozitie pentru albirea dintilor?

In prezent exista o serie de tratamente indreptate spre albirea profesionala a dintilor insa inainte de a considera oricare dintre aceste optiuni, va trebui sa luati in calcul evaluarea igienei orale personale si luarea masurilor care se impun (detartrarea si reducerea acelor elemente care contribuie semnificativ la colorarea dintilor).

Există trei metode principale de albire a dinților. Toate au la bază aplicări pe suprafața dinților a unor geluri cu o concentrație mai mare sau mai mică de peroxid de hidrogen, timpul de aplicare variind în funcție de metoda aleasă.

Albirea cu laser în cabinetul stomatologic cu ajutorul unei lampi profesionale de albire

O schimbare semnificativă de culoare a dinților se produce numai în cazul tratamentului de albire cu lumină ultravioletă, în cabinetul stomatologic, cea mai sigura metoda de albire sub supravegherea medicului stomatolog si cea mai eficienta deoarece are concentratia cea mai mare de peroxid de hidrogen.

Cu ajutorul acestei lampi dintii vor fi albi intr-o ora si jumatate, iar procedeul consta in aplicarea unui gel pe suprafata dintilor, dupa ce in prealabil gingia a fost protejata cu ajutorul unui gel special. Dupa reprize de 10-15 minute de aplicari cu gel si folosirea lampii UV dintii vor fi albi si vor ramane albi mult mai mult timp.

Set de albire profesional sub supravegherea stomatologului

Mulți dentişti sunt de părere că setul de albire profesional, cu geluri cu peroxid, poate da rezultate bune acasă, chiar dacă necesită mai mult timp şi mai mult efort. Aceste seturi includ un gel de albire, dar de concentrație mică, şi gutiere. O astfel de metodă este mai ieftină decât cea cu lumină ultravioletă. Față de produsele de albit pe care le găsiți în magazine şi farmacii, seturile de albire la domiciliu recomandate de stomatolog sunt mult mai puternice si au un efect vizibil mai sigur.

Produse de albit din magazine și farmacii

Cea mai ieftină metodă de albire este cea cu pastă sau geluri de albit pe care le puteți cumpăra din magazine şi farmacii, fără prescripție medicală.

Aceste produse conțin o concentrație mică de peroxid de hidrogen şi nu prezintă practic niciun risc, dar rezultatele nu sunt foarte vizibile. Pastele “whitening”, special pentru albit, folosesc produse chimice care creează o reacție de oxidare şi pătrund în smalțul dinților, acționând asupra petelor.

Cat timp se va mentine albirea?

Efectul albirii dintilor este in general pentru o perioada de 1 an, 1 an si jumatate dar daca dintii sunt intretinuti prin curatari profesionale in cabinet (pentru indepartarea placii bacteriene si a petelor) efectul poate dura mai mult.

Isi poate albi dintii oricine?

Albirea este recomandata persoanele peste 18 ani si in general isi poate oricine albi dintii dupa un consult stomatologic pentru a vedea starea dintilor. Foarte important este ca albirea se realizeaza doar pe dintii naturali.

Are contraindicatii?

Este indicat sa evitati consumul unor substante care coloreaza dintii pentru primele 72 ore dupa albire .

Incercati sa nu consumati sau sa reduceti cel putin consumul de: cafea, ceai, vin rosu, suc de tomate, suc de soia, otet balsamic, suc de fructe de padure, visine etc. Este de dorit de asemenea sa incercati sa nu fumati dupa tratament. In zilele imediat urmatoare tratamentului incercati sa beti lichide folosind un pai pentru a maximiza consolidarea smaltului dentar refacut.

Este greu de suportat?

La anumiti pacienti pot aparea reactie de sensibilitate dentara. Aceasta reactie este normala si in general de intensitate moderata. Totusi la unii pacienti poate aparea si o sensibilitate mai puternica imediat dupa terminarea tratamentului. In acest caz este recomandata administrarea a unor antialgice.

In cat timp se vad rezultatele?

Rezultatul albirii se vede imediat dupa terminarea procedurii de albire, trebuie stiut ca dintii continua sa se albeasca si in urmatoarele ore, tocmai de aceea este recomandat ca in primele zile sa incercam evitarea consumului de alimente colorate, vin rosu, cafea etc.

Dr.

Rodica Ghionea
Medic stomatolog
Director general clinica City Dent (Blvd. Dorobanti, Str. Teheran, nr.2, etaj 2, sector 1, Bucuresti).
www.citydent.ro
www.stomatologiecopii.ro

pinkbox
pinkbox
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod