Mark Oostendorp: "Lumea are in permanenta nevoie de fotografii"

Ceea ce imi place foarte mult la Mark este faptul ca stie cate ceva despre orice l-ai intreba, nu numai despre meseria sa de fotograf. Am avut ocazia, in repetate randuri, sa stau de vorba cu el si sa descopar ca putem discuta despre orice...
Ceea ce imi place foarte mult la Mark este faptul ca stie cate ceva despre orice l-ai intreba, nu numai despre meseria sa de fotograf. Am avut ocazia, in repetate randuri, sa stau de vorba cu el si sa descopar ca putem discuta despre orice, pentru ca Mark a calatorit mult, a cunoscut, vazut si auzit multe, iar ochiului vigilent de fotograf nu-i poate scapa nimic, nu-i asa?

Este exemplul perfect de profesionalism si iubitor al fotografiei, fara sa capete si acea rigiditate pe care ti-o da rutina inerenta oricarei meserii. Deschis, activ, priveste orice lucru dintr-o perspectiva noua, proaspata, si incearca sa capteze  acest lucru in fotografiile sale.

Indiferent ca este vorba despre un grup de copii, un patinoar pustiu, un peisaj deosebit sau un grup de muncitori obositi, Mark, de origine din Africa de Sud, ii fotografiaza pentru... a le da viata sau voce. Este modalitatea lui de a-si exprima creativitatea si de a face auzit glasul "celor care nu au posibilitatea de a se exprima", dupa cum mi-a marturisit.

Talentul lui a fost recunoscut si apreciat de catre toti cei cu care a venit in contact - fie ca a fost vorba despre organizatiile non-guvernamentale, in cadrul carora a colaborat in calitate de coordonator sau manager de proiect, despre institutiile de presa pentru care a lucrat sau despre cei care i-au admirat fotografiile in cadrul expozitiei proprii "Africa in Black and White", gazduita de UN House, in 2007.

Daca iubesti la fel de mult fotografia, esti incepatoare si ti-ai dori o cariera in domeniu, cu siguranta vei gasi sfaturile lui Mark binevenite:

Care sunt abilitatile pe care trebuie sa le aiba un bun fotograf?


Consider ca trebuie sa dea dovada de creativitate si "ochi format" pentru a distinge forme si culori, abilitati practice si tehnice in ceea ce priveste fotografia, deprinderea lucrului cu oamenii si a comunicarii facile cu acestia, rabdare si concentrare, motivatie si determinare, temeinicie, capacitatea de se organiza si de a-si programa timpul in mod eficient, simt al afacerilor si al auto-promovarii, dar si abilitatea de a utiliza cu usurinta programe digitale pentru prelucrarea imaginilor, cum este Photoshop.

Cum ai descrie ocupatia de fotograf si ceea ce are ea de oferit?


In calitate de fotograf profesionist, trebuie sa fii pregatit sa folosesti camere digitale sau aparate foto clasice cu scopul de a fotografia oameni, produse, locuri si evenimente, folosindu-ti abilitatile, de multe ori in interesul celui pentru care lucrezi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod