Mark Oostendorp: "Lumea are in permanenta nevoie de fotografii"

Daca ai ajuns deja la stadiul de fotograf profesionist, iti poti imbogati experienta inscriindu-te in asociatii profesionale, care iti ofera multe oportunitati de a cunoaste persoane si lucruri noi.

Care sunt avantajele acestei meserii?


Faptul ca nu ramai "intepenit" intr-un birou. Faptul ca ai ocazia de a cunoaste oameni din toate domeniile si aspectele vietii. Daca esti liber profesionist, iti stabilesti singur timpul de lucru. Odata ce devii cunoscut si ti-ai intocmit un portofoliu de referinta, esti si foarte bine platit. In plus, fotografii sunt si vor fi mereu cautati - lumea are in permanenta nevoie de fotografii. Esti platit sa faci ceva ce iti place cu adevarat.

Care sunt, in schimb, dezavantajele?


Poate deveni o meserie stresanta si pretentioasa, deoarece trebuie mereu sa dai tot ce ai mai bun. "Un fotograf este la fel de bun precum ultima sa fotografie". Ai putea chiar sa ajungi in situatia de a lucra intr-un subdomeniu al fotografiei in care nu ti-ai dorit sa lucrezi sau sa fotografiezi oameni si lucruri care nu-ti plac, doar pentru a-ti asigura traiul de zi cu zi. In plus, echipamentul este foarte costisitor si trebuie sa fii mereu la curent cu tot ceea ce aduce nou tehnologia.

Cat de dificil este sa fii fotograf in Romania?


Concurenta este puternica, in special pentru incepatori, deoarece mereu noi si noi fotografi patrund in domeniu. In plus, cu sprijinul tehnologiei actuale, unii ar putea chiar sa nu aiba calificare pentru meseria de fotograf si isi indreapta greselile pe loc, vizualizand fotografia imediat dupa ce aceasta a fost facuta. Banii pot fi putini la inceput, insa domeniul este deschis pentru fiecare si cererea pietei pentru fotografii de calitate este destul de ridicata.

Ti s-a implinit visul de a avea propria expozitie de fotografie, anul trecut, la Casa ONU. Care a fost mesajul pe care ai dorit sa-l transmiti cu ocazia acestui eveniment?


Am primit o invitatie din partea Ambasadorului UN Soknan Han Jung de a-mi gazdui colectia fotografica in cadrul Casei ONU din Bucuresti. Expozitia a facut parte din proiectul de responsabilitate sociala corporativa al UNDP (n.r: United Nations Development Programme), care a ajutat la recunoasterea si sarbatorirea valorii si diversitatii artelor internationale. Evenimentul a reunit un public format din 50 de fotografi-admiratori, care activeaza in diferite domenii, dar si profesori sau profesionisti din domeniul publicitatii, marketingului sau al presei.

Expozitia, intitulata "Africa in Black and White", a dorit sa evidentieze, prin intermediul imaginilor, o frantura din experienta pe care a reprezentat-o perioada post-Apartheid a Africii de Sud, dar si preferinta mea pentru emotia si expresivitatea pe care o presupun fotografiile in alb si negru.

Imaginile incluse in expozitie surprind si sarbatoresc extraordinara diversitate a oamenilor si obiceiurilor Africii, dar si frumusetea mediului inconjurator. Am dorit ca fotografiile mele sa vorbeasca despre conditia umana, situatia politica, despre ceva care a trecut, despre ceva care inca se afla in tranzitie, dar si despre speranta si perspectivele din viitor. Fotografiile infatiseaza Africa exact asa cum este ea acum: cutezatoare, magnifica, plina de speranta, pozitiva, bogata si diversa.

Prin intermediul fotografiilor mele, imi doresc sa exprim excelenta spiritului sud-african, sa impulsionez unitatea nationala si sa portretizez ceea ce avem noi mai bun in suflet.

Care a fost motivul pentru care ai ales fotografia ca modalitate de exprimare?


Intotdeauna am iubit arta, dar nu am beneficiat niciodata de o instruire formala in aceasta privinta. Fotografia mi-a oferit sansa de a-mi dezvolta si expune partea creativa. A reprezentat un mod spontan de a surprinde modul in care am privit eu lucrurile. Intr-o lume nedreapta, mi-am dorit, pur si simplu, sa vorbesc pentru cei care nu au posibilitatea de a se exprima.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod