Recomandarea Cinemagia: The Platform, o oglindire cinematografică a lumii noastre

Recomandarea Cinemagia: The Platform, o oglindire cinematografică a lumii noastre

Parabola socială e clară - dacă persoanele de la nivelurile superioare nu ar lua mai mult decât le trebuie, ar fi suficient și pentru cei care nu au
Pe măsură ce vedem cum societatea funcționează (sau eșuează) în fața uneia dintre cele mai grave crize din istorie, merită să urmăriți The Platform/El Hoyo, un SF distopic lansat de curând pe Netflix, o oglindire cinematografică a lumii noastre. Filmul este câștigătorul premiului publicului, „Midnight Audience Award”, la Toronto International Film Festival/
 
Aproape întreg filmul se petrece în cadrul unei structuri futuriste, distopice, numite „Gaura”. Înaltă de sute de etaje, este o închisoare în care oamenii sunt puși câte doi pe fiecare nivel.
În fiecare zi, o platformă coboară prin gaura aflată în mijlocul construcțiie, și este singura ocazia cu care deținuții primesc mâncare pentru o zi întreagă. La nivelul 1, deținuții au acces la un festin: mâncăruri multe și bune. Dacă fiecare ar mânca mai puțin, alimentele ar ajunge până la nivelul cel mai de jos, cu câte ceva pentru fiecare deținut. Niciodata asta nu se întâmplă, însă.

Cea mai sinistră parte a sistemului, și probabil cea mai inteligentă parte de satiră socială, este că deținuții schimbă lună de lună etajul.
Așadar, ar putea fi relativ fericiți la etajul 8 într-o lună și apoi să ajungă la etajul 133 ziua următoare. Și dacă vă întrebați cum supraviețuiesc cei de la nivelurile de jos, s-ar putea să vă surprindă finalitatea înfricoșatoare a filmului.
 
Parabola socială e clară - dacă persoanele de la nivelurile superioare nu ar lua mai mult decât le trebuie, ar fi suficient și pentru cei care nu au. Totuși, scenariștii David Desola și Pedro Rivero, împreună cu regizorul Galder Gaztelu Urrutia nu se mulțumesc doar cu această idee, extinzând-o cu fiecare nouă turnură.
Este un film cu niște întorsături impresionante considerând cadrul claustrant în care se desfășoară, și fiecare dintre ele aruncă o nouă lumină asupra felului în care filmul reflectă societatea. Citește continuarea pe cinemagia.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod