Top 3 filme romanesti in 2008

Pentru ca intotdeauna parerea unui specialist este cea mai importanta atunci cand vine vorba de topuri, l-am rugat pe Stefan Dobroiu, redactor Cinemagia.ro, sa imi raspunda la niste intrebari legate de cele scrise in pagina anterioara.

Care crezi ca sunt motivele reale pentru care "Supravietuitorul" a fost cel mai vizionat film din 2008?


In primul rand nostalgia. Multi dintre noi am crescut in timp ce comisarul imbatranea, asa ca am tinut sa vedem daca "mai poate" (ei bine, nu mai poate!).
In al doilea rand marketarea insistenta si atentia pentru monden a producatorului, care a introdus in distributie unele dintre cele mai comentate vedete, pe una dintre ele convingand-o sa se si dezbrace. Un lucru e clar: chiar daca Moldovan supravietuieste in film, pentru cei mai multi dintre noi el a murit cu mult inainte de generic.

Referindu-ma la locul 2, spun ca totusi "Restul e tacere" este propunerea Romaniei la Oscar. De ce crezi ca difera parerile specialistilor de cele ale spectatorilor?


Propunerea la Oscar este si o decizie politica. Cu subiectul sau ofertant, umorul spumos si interpretarile entuziaste, "Restul e tacere" ajunge sa fie cel mai international film romanesc al lui 2008, prin urmare alegerea logica pentru sectiunea "cel mai bun film strain la Oscar 2009".
Principalul sau contra-candidat, "Boogie", era mult prea romanesc si "intraductibil" pentru Oscar.

Ne-am departat de peliculele romanesti, care in ultima vreme au tratat cu atata interes revolutia din 1989, prin "Boogie", care a ocupat numai locul 3. Cum comentezi aceasta pozitionare?


Publicul din Romania este in continuare un public escapist, prin urmare s-a lasat convins mai degraba de farmecul unui comisar la senectute sau de zorii luminosi, spectaculari, ai cinematografiei romanesti. "Boogie", desi din punctul meu de vedere cel mai bun film romanesc al anului 2008, ne este prea aproape si spune o poveste aparent (doar aparent!) prea comuna.

Care ar fi, din punctul tau de vedere, Top 3 al celor mai bune filme din 2008?


Din punctul meu de vedere, singurul film cu adevarat bun al anului trecut este "Boogie". Urmeaza, cu mici rezerve, "Restul e tacere", si, cu mult mai mari rezerve, "Nunta muta" si "Schimb valutar".
6 Ianuarie 2009
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • crisdany75 pe 7 Ian 2009, 11:07
    Top corect

    Sunt total de acord cu parerile dlui Stefan Dobroiu, redactor Cinemagia.ro. Desi personal cred ca "Restul e tacere" are sanse la Oscar; eu cel putin ii tin pumnii (mi-a placut filmul si jocul actorilor).

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod