TIFF, cinematografia la ea acasa

In perioada 30 mai - 8 iunie, la Cluj, se desfasoara Festivalul International de Film Transilvania, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa.
In perioada 30 mai - 8 iunie, la Cluj, se desfasoara Festivalul International de Film Transilvania, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa.


Detalii tehnice


De-a lungul celor sapte editii de pana acum, festivalul si-a obisnuit spectatorii cu faptul ca, de fiecare data, mizeaza pe o campanie de imagine originala. Si am sa explic ce inseamna acest lucru.

Organizatorii folosesc intotdeauna un simbol din cinema, pe care il parodiaza sau il adapteaza realitatii din Romania. Spre exemplu, in 2002, s-a realizat o macheta in care aparea celebrul munte din L.A., pe care este scris Hollywood, cu o mica adaptare: in locul numelui Cetatii Filmului era scris Transilvania.



In 2003, vestitul Bulevard al Stelelor a fost adaptat pentru Romania, construindu-se un altul asemanator in Cluj, pe care se gaseau, insa, capite de fan.

In 2004, organizatorii au ales o fata foarte frumoasa, care seamana izbitor cu Marilyn Monroe, numai ca au imbracat-o si machiat-o conform traditiei romanesti.

In anul 2006, au ales sa parodieze personajul E.T., acesta fiind intruchipat de un ied, iar editia din 2006 a stat sub semnul mamaligii. Fiecare sectiune a festivalului a fost reprezentata printr-o statueta construita din acest aliment.
Anul trecut, 2007, celebrul Dracula, numit aici Nosferatu, a trebuit sa faca fata celui mai greu casting din viata lui.


Editia din 2008 este vegheata indeaproape de agentul 007. James Bond a devenit protagonistul celei mai ambitioase campanii de imagine din istoria festivalului.

Daca stam sa reflectam putin asupra festivalului per ansamblu, vom putea observa ca cifra 7 este omniprezenta. Agentul 007, editia a 7-a, si nu trebuie sa uitam posterul festivalului, pentru a carui realizare au fost cooptati 7 actori.

Acestia joaca rolul agentului 007 numai cand vine vorba de poveste, ei alegand sa nu foloseasca smoking-ul la fel ca personajul care i-a inspirat, ci au imaginea unor haiduci veritabli din gasca lui Saptecai. Ce poate fi mai romanesc de atat?...

Este important sa mentionam cine sunt actorii care au acceptat provocarea: Andi Vasluianu, Gabriel Spahiu, Mimi Branescu, Vlad Ivanov, Florin Piersic Jr., Tudor Chirila si Anamaria Marinca.

Si, daca am vorbit despre poster, este cazul sa spunem cate ceva si despre clipul de prezentare a festivalului.

Sapte regizori (din nou aceasta cifra), Radu Munteanu, Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Bogdan Mustata, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru si Paul Negoescu, au avut sarcina sa interpreteze, local, mitologia Bond in mici filmulete de circa 40 de secunde.

Coloana sonora a acestor filmulete a fost asigurata de Fanfara Ciocarlia, grup care are o colaborare de exceptie cu organizatorii acestui festival.

Mai mult decat atat, este important de mentionat faptul ca drepturile de utilizare a piesei "007 James Bond Theme", inclusa pe albumul "Gili Garabdi" al formatiei, au fost atribuite in intregime festivalului.

Cele sapte spoturi ale editiei din acest an se vor regasi pe un DVD care va fi lansat in penultima zi a festivaluilui, sambata, 7 iunie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod