TIFF, cinematografia la ea acasa

Filmele care intra in competitie


Asa cum se stie, Festivalul International de Film Transilvania este o competitie dedicata regizorilor debutanti sau celor care sunt la al doilea lungmetraj din cariera.

Aceasta a saptea editie cuprinde 12 titluri din Mexic, Ungaria, Kazahstan, SUA, Estonia, Germania, Franta, Grecia, Spania si Danemarca.

  • "Viva", regia Anna Biller -Actiunea filmului se desfasoara undeva, in anii '70, iar personajul principal este o nevasta neglijata de sot, o femeie care traieste in suburbiile Los Angeles-ului si care ajunge sa se confunde in tumultul revolutiei sexuale dezlantuite in epoca.
  • "La zona", regia Rodrigo Pla - Subiectul peliculei aduce in prim-plan o comunitate gata sa sacrifice toate libertatile si justitia sociala in numele sigurantei.
  • "Sugisball", regia Veiko Ounpuu - Ca si in pelicula de mai sus, singuratatea este cheia scenariului.
    "Sugisball" prezinta viata de la bloc, intr-un cartier din suburbiile Talinnului sau ce au in comun cateva persoane cu adevarat singure.
  • "O crima - Sieben Tage Sonntag", regia Niels Laupert - Ce pot face doi prieteni cand se plictisesc? Oare sa fie vorba de "O crima"?
  • "J'ai toujours reve d'etre un gangster", regia Samuel Benchetrit - Poate este greu de crezut faptul ca un simplu restaurant situat pe autostrada isi poate pune amprenata asupra a patru povesti de viata.
  • "Lake Tahoe", regia Fernando Eimbcke - Pelicula spune povestea unui pusti de 14 ani, pentru care maturizarea vine prea devreme. In incercarea de a recupera un dar nepretuit primit de la tatal sau, baiatul isi pierde copilaria.
  • "Karoy", regia Zhanna Issabayeva - Te-ai gandit ca un coate-goale poate fi personaj principal? Ei bine, da.
    "Karoy" prezinta povestea unui astfel de om, care umbla de colo-colo prin asezarile saracacioase din Kazahstan, cersind, furand si milogindu-se.
  • "Kalandorok", regia Bela Paczolay - Actiunea se desfasoara chiar in tara noastra, in Romania, iar pelicula este, dupa cum afirma criticii, un road-movie. Filmul prezinta aventura a trei barbati, din generatii diferite, care strabat Ardealul la volanul unei masini.
  • "Istoria 52", regia Alexis Alexiou - Protagonistul trece printr-o drama sentimentala si ori de cate ori ar incerca sa retraiasca acea poveste de dragoste, aceasta degenereaza.
  • "El cielo, la tierra y la lluvia", regia Jose Luis Torres Leiva - Pelicula spune povestea unei comunitati de oameni care duc o viata plina de secrete, o viata in tacere si problema este, ca incearca sa o rezolve in acelasi fel.
  • "Ga med fred Jamil - Ma salama Jamil", regia Omar Shargawi - Credinta si obiceiurile culturale pe care le au arabii ajung sa le creeze foarte multe probleme in momentul in care incearca sa-si construiasca viata intr-o societate care nu le impartaseste sistemul de valori.
    Tocmai despre aceste lucruri vorbeste si pelicula de fata.
  • "Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo", regia Yulene Olaizola - Ce poate ascunde o bunica absolut inofensiva? Aceasta pelicula spune povestea ei.


Juriul care va trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste aceste filme si clasamentul lor este format din specialisti: regizorul Corneliu Porumboiu, Marie Pierre Macia (producatoarea franceza a lui "Pescuit sportiv", in regia lui Adrian Sitaru si fost director al sectiunii "Quinzaine des Realisateurs" de la Cannes), Sebastian Lelio (regizorul chilian castigator al Trofeului Transilvania din 2007 cu filmul "La Sagrada Familia"), Michael Fitzgerald (producator american a carui filmografie include productii premiate la Oscar - "Under the Volcano", colaborari cu actori precum Jack Nicholson si Sean Penn - "The Pledge") si Jay Weissberg (cronicar la cea mai importanta revista de business cinematografic din lume, "Variety").

Pelicula situata pe primul loc va primi un premiu de 10.000 de euro.
Premiul de regie consta in 5.000 de euro. Pe langa acestea, vor mai fi acordate premii pentru imagine, pentru cea mai buna interpretare si premiul special al juriului.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod