TIFF, cinematografia la ea acasa

HBO si TIFF


Se stie deja ca aceasta televiziune specializata pe filme are o colaborare de cativa ani buni cu festivalul de film de la Cluj. Nici anul acesta nu putea sa lipseasca, iar pentru aceasta a saptea editie au fost selectionate trei lungmetraje, premiate la Emmy si Globul de Aur. Filmele vor putea fi vizionate in data de 5 iunie.

"Vedeta" acestei zile va fi, fara discutie, documentarul "Katrina: Recviem in patru acte", al lui Spike Lee. Dupa cum spune si titlul, cei care vor avea curiozitatea sa-l urmareasca vor avea ocazia sa vada, in patru ore si jumatate, cat de mare a fost dezastrul produs de Uraganul Katrina si cat de lipsite de reactii au fost autoritatile americane aflate in fata acestei situatii.

Pelicula a primit trei premii Emmy si alte patru nominalizari, Premiul "Venice Horizons Documentary" si trofeul "Human Rights Film Network", la Festivalul de la Venetia.

Alaturi de aceasta capodopera vor mai rula, in aceeasi zi, documentarul "Insomnia" - impresionanta marturie a regizorului-protagonist Alan Berliner, care sufera din nastere de insomnie.
Productia a fost selectionata la Festivalul Sundance.

Nu trebuie uitat nici "Mrs. Harris", pelicula regizoarei Phyllis Nagy. Actorii principali ai acestei pelicule sunt Annette Bening si Ben Kingsley. Filmul a primit 12 premii Emmy si trei Globuri de Aur, in anul 2006.


Doc'n'Roll


Nu trebuie omis faptul ca, in cadrul sectiunii "Doc'n'Roll", va fi prezentat unul dintre cele mai importante documentare muzicale realizate pana acum. In premiera in Romania si intr-o unica proiectie la Cluj-Napoca, vine mult discutatul lungmetraj al lui Martin Scorsese despre si cu legendara trupa rock Rolling Stones.

La aceeasi sectiune este incadrat si filmul "About a Son" al lui Kurt Cobain.
Red Hot Chili Peppers, Joe Strummer, Patti Smith sunt doar cativa dintre artistii cap de afis ai filmelor din sectiunea Doc'n'Roll de la TIFF 2008, o colectie de filme docu-muzical contemporane, in premiera absoluta in Romania.

Actrite fenomen la TIFF


Editia de anul acesta a festivalului va fi imbogatita si de prezenta a doua actrite fenomen: Tamara Buciuceanu-Botez si Catherine Deneuve.


Tamara Buciuceanu-Botez va primi, in ultima seara de festival, 8 iunie, "Premiul pentru intreaga cariera". Ea va fi, de asemenea, protagonista unei proiectii speciale a filmului "Cuibi de viespi", realizat in 1987 de Horea Popescu.

Binecunoscuta actrita implineste anul acesta 56 de ani de cariera.
Ea s-a nascut in 1929 la Tighina, a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa profesorului Ion Balatateanu, in anul 1952, dupa ce isi incepuse studiile de actorie in 1948, la Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri", din Iasi.


Alaturi de Tamara Buciuceanu-Botez, impatimitii filmului o vor putea vedea si pe actrita Catherine Deneuve. Oaspete de onoare al TIFF-ului din acest an, actrita din Franta a facut istorie in cinematografia din tara sa si nu numai.

Tot in cadrul Galei de Inchidere a editiei din acest an a festivalului, Deneuve va primi "Premiul pentru intreaga cariera", distinctie care a fost acordata si altor personalitati, precum Vanessa Redgrave, Franco Nero sau Annie Girardot.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod