Katharine Hepburn - 27 de ani cu un barbat care nu i-a putut fi mire

Katharine Houghton Hepburn a vazut lumina zilei la 12 noiembrie 1907,la Hartford, Connecticut. Era al doilea dintre cei cinci copii ai MartheiHoughton, o inversunata militanta pentru drepturile femeilor, si ai unuiapreciat chirurg, Thomas Hepburn.

Inca de mica, Katharine este atrasa de teatru. La varsta de opt ani,dramatizeaza "Uncle Tom's Cabin", pe care o pune in scena impreuna cumicii parteneri de joaca in "teatrul" pe care tatal ei il construiestein fundul curtii.

Urmeaza cursurile Scolii Oxford pentru fete din Hartford si apoistudiaza filozofia la Colegiul Bryn Maur din Philadelphia. Nu exceleazala carte. Are putini prieteni si un comportament straniu. In aceastaperioada se hotaraste sa devina actrita. La doua zile dupa absolvireacolegiului, in ciuda obiectiilor tatalui, debuteaza pe scena subpseudonimul K.
Burns. Efectueaza un turneu pe Coasta de Est a Americii,impreuna cu o companie teatrala din Baltimore.

Simte o atractie irezistibila pentru cinema. Dupa o incercare laParamount, semneaza un contract cu RKO Pictures. Regizorul GeorgeCukor o distribuie in "Motiv de divort" (in anul 1932), film datoritacaruia "paseste" cu dreptul pe marele ecran. Departe de a se inscrie instandardele fizice pretinse de Hollywood, este nevoita sa munceasca pebranci. O asteapta o stralucita cariera in lumea celei de-a saptea arte,incununata cu nu mai putin de patru premii Oscar - record greu de egalat- pentru evolutiile de exceptie din "Morning Glory" (1933), "Ghici cinevine la cina?" (1967), "Leul in iarna" (1968) si "On Golden Pond" (1981).

Viata sa privata este de asemenea de exceptie.
Timp de 27 de ani,traieste o unica poveste de dragoste cu Spencer Tracy, desi destinul nule ingaduie sa devina sot si sotie. Katharine il cunoaste pe Spencer lavarsta de 33 de ani. Este deja casatorita, cu Ludlow Smith, un fost colegde facultate, care va ramane ani de-a randul cel mai bun prieten al sau(si dupa divort). A mai avut legaturi pasagere cu propriul manager sicu Howard Hughes. Insa inima o daruieste numai lui Tracy, un barbatinsurat si tata a doi copii. Irlandez si totodata catolic, casatoritde timpuriu cu o colega de trupa, el avusese un soc cand s-a doveditca fiul era surdo-mut. Si-a revenit cu greu, dupa ce i s-a nascut ofetita normala. Catolic habotnic, ii spune de la bun inceput lui Katieca nu poate accepta un divort, chiar daca la un moment dat se separa desotie.
Femeie foarte puternica, Hepburn accepta rolul de "eterna sotiedin umbra".

Iubirea nu cunoaste legi sau bariere: cei doi amanti isi construiesc ocasa a sufletelor, unde traiesc in secret, fara sa se arate vreodata inpublic impreuna. Toata lumea stie, insa nimeni nu scoate nici o vorba,din respect pentru carierele lor. Locuiesc separat, pentru a-si feri catmai bine legatura adulterina de ochii lumii si de presa de scandal. Inciuda faptului ca nu este oficializata, relatia Hepburn-Tracy esteperfecta. "Spence este pentru mine tatal meu, sotul meu si fiul meu",spune actrita, care se dedica barbatului vietii, totodata partener innumeroase filme de succes. Inainte cu cateva luni de a muri, actorulaccepta sa locuiasca impreuna, dar si atunci in camere separate.
Katie isiingrijeste iubitul cu devotament pana in ultima clipa a vietii. Spencermoare subit, la 10 iunie 1967, in "casuta" lor.

Sacrificiile actritei sunt de-a dreptul inimaginabile. Nu participanici macar la inmormantare, pentru a lasa locul sotiei oficiale. Dadovada de demnitate si de noblete si nu povesteste nimic despreomul iubit. Multumita ca a atins adesea superlativul pe parcursulcarierei, Katharine Hepburn - una dintre cele mai nonconformiste si maiincapatanate actrite ale Hollywood-ului - se retrage in locuinta sa dinConnecticut. Apare pentru ultima oara pe ecran in filmul "Love Affaire",in anul 1994.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marga pe 29 Iul 2011, 09:35
    k. hepburn

    Pe toate site-urile citesc faptul ca este nascuta pe 12 mai 1907, voi spuneti 12 noiembrie 1907.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod