Săptămâna gustului pe TV5MONDE, o călătorie culinară fascinantă (P)

Ce-ți vine în minte când auzi ”gastronomie franțuzească”? Bucătăria fraților noștri latini a câștigat renume mondial datorită fineții preparatelor, iar rafinamentul a trecut mâncarea la rang de artă.
Arta culinară franțuzească a încântat multe simțuri, a atras admirații cucerind papile gustative și a provocat bucătari inscusiți să-i finiseze lucrările de finețe. 

Dacă ținem cont de faptul că francezii au inventat celebrul ghid Michelin, după care se ghidează acum o întreagă planetă, faptul că gastronomia franțuzească dă dovadă de un grad absolut de finețe ni se pare ceva atât de natural! Nu putea nicio altă bucătărie a lumii să faca asta, nu-i așa?

Ghidul Michelin a fost publicat prima în 1900, când frații André și Édouard Michelin au venit în sprijinul șoferilor cu un ghid care să-i ajute să-și întrețină mașinile, să găsească cazare decentă și mănânce bine în timpul călătoriilor prin Franța. Inițial, ghidul includea adresele benzinăriilor, ale mecanicilor și vânzătorilor de anvelope și prețurile locale pentru aceste produse și servicii. 

Primii 20 de ani, acest ghid a fost gratuit, iar din 1920 a început distribuția contra cost. După 1926, frații Michelin l-au îmbunătățit: au adăugat în plus și partea de ”gastronomie” prin adăugarea restaurantelor cu mâncare bună. Adevăratul ghid Michelin a pornit în 1930, când, lângă numele restaurantelor menționate în ghid, a început să adauge una, două sau trei stele în cazul celor mai apreciate.

Săptămâna aceasta, bucătari cu stele Michelin ne vor arăta ce înseamnă, de fapt, gastronomie franțuzească.

Ca să înțelegeți mai bine, TV5MONDE ne propune o călătorie fascinantă, alături de mari maeștri bucătari decorați cu stele Michelin, care ne vor împărtăși din pasiunea lor pentru arta culinară și secretele bucătăriei franțuzești. Între 10 și 16 octombrie, la TV5MONDE este Săptămâna Gustului!

Săptămâna Gustului la TV5MONDE 


Marți, 11 Octombrie, de la ora 19:30 avem ”Les maîtres des saveurs Lyonnais et de Provence”, unde veți cunoaște o nouă generație de bucătari talentați care vor (re)aduce la viață spiritul artei culinare locale direct de pe străzilor orașelor franțuzești Lyon și Provence.

Miercuri, 12 Octombrie, de la ora 22:00, la ”Les maîtres du pain et de l'huile d'olive” veți descoperi o incursiune fascinantă, de la cultivarea grâului și frământarea pâinii din vremurile de demult la producția uleiului de măsline. Veți vedea produse reinventate și rafinate ale zilelor noastre de la cei mai talentați bucătari.

Zilnic, de la 11.30, în Săptămâna Gustului


Marțea, avem ”5 chefs dans ma cuisine”, emisiune găzduită de canadianca Marina Orsini, care va împărtăși cu noi cele mai delicioase rețete, atât în compania unor bucătari-șefi renumiți, cât și a acelora care urmează să fie descoperiți!

Joia, la ”Cuisine ouverte”, vei face cunoștință cu tradiția și diversitatea culinară franțuzească printr-un schimb inventiv dintre arta culinară locală și influența culinară internațională, alături de Mory Sacko. 

Vinerea, la ”La main à la pâte”, vom descoperi bucătăria canadiană, cu toate aromele și formele ei. Ghid ne va fi Luc Jean, care își dă întâlnire cu fermierii și producătorii locali.

11 Octombrie 2022
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod