Vinerea neagră, lăcomia de după Ziua Recunoștinței

Pentru al doilea an consecutiv România stă și ea la coada reducerilor de Black Friday, ca națiunile nord americane îndoctrinate de consumerism. Judecând după câtă reclamă i se face acestei

Pentru al doilea an consecutiv România stă și ea la coada reducerilor de Black Friday, ca națiunile nord americane îndoctrinate de consumerism. Judecând după câtă reclamă i se face acestei „sărbători” la noi, comparativ cu numărul destul de mic de magazine care și-au anunțat „participarea”, fenomenul e mai degrabă la nivel de dorință de creștere. Dar nu trebuie să ne îndoim că va ajunge și la noi o isterie, cu oameni care dorm în corturi în fața magazinelor așteptând deschiderea ușilor spre reduceri.

La origine, în anii 60, Black Friday însemna ziua de vineri de după joia în care America sărbătorește Ziua Recunoștinței.

A fost numită neagră din cauza blocajelor din trafic generate de fluxurile mari de oameni care ieșeau în oraș, la cumpărături, în ziua liberă de după Ziua Recunoștinței. Totodată vinerea asta constituie, la ei, și startul pentru cumpărăturile de Crăciun, ceea ce însemna că e de fapt prima zi de febră a cumpărăturilor de iarnă.

În America, Black Friday a devenit din 2003 cea mai importantă zi - ca vânzări - din tot anul. Comercianții americani înregistrează vânzări de sute de milioane de dolari în această zi, iar prosperitatea asta nu putea rămâne necopiată.

Canadienii au fost primii care au trecut granița în SUA, de vinerea neagră, atrași de prețurile mici. Apoi comercianții canadieni au importat și ei moda, ca să nu le mai plece clienții peste graniță.

Ulterior vinerea neagră a ajuns și în Marea Britanie și Europa, chiar dacă noi nu avem o Zi a recunoștinței de sărbătorit și nici liberi nu primim de la serviciu ca să facem cumpărături. Dar poate că ar trebui să o denumim Ziua lăcomiei, judecând după cum se comportă unii dintre noi prin magazine.

Prin urmare, doamnelor, fiți istețe și cumpătate, nu vă lăsați mintea întunecată de vinerea neagră.

Mult trâmbițatele reduceri de Black Friday nu sunt decât începutul. Urmează o lună jumate de diverse oferte de Sfântul Nicolae, Moș Crăciun, Revelion și alte sărbători autohtone. Nu disperați, bani să fie, că prilejuri de reduceri tot vor fi de acum încolo :)

Dacă totuși nu vă rabdă inima și vreți să vedeți ce se poate cumpăra în vinerea neagră, găsiți aici toate magazinele care au anunțat reduceri cu ocazia asta.

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod