Fumătoarele mor mai repede decât bărbații

Femeile care fumează ca bărbații, mor ca bărbații, arată un studiu recent publicat de The New England Journal of Medicine, citat de The New York Times. Articolul spune că în urmă cu 50 de ani

Femeile care fumează ca bărbații, mor ca bărbații, arată un studiu recent publicat de The New England Journal of Medicine, citat de The New York Times. Articolul spune că în urmă cu 50 de ani situația nu era la fel. Riscul de cancer pulmonar cauzat de fumat era mai mare de cinci ori la bărbați decât la femei, dar diferența s-a estompat în ultimul deceniu, când statisticile medicale  arată că prevalența cancerului pulmonar la fumători (indiferent de sex) este de 25 de ori mai mare decât la nefumători.

Cifrele nu au stat pe loc, însă, semn că probabil bunicile noastre aveau plămânii mai rezistenți decât femeia modernă.

Așa că astăzi studiul făcut de cercetătorii americani arată că femeile care fumează au deja un risc de 17,8 mai mare decât nefumătoarele să facă cancer, comparativ cu riscul bărbaților, de 14,6 ori. Riscul de a muri de cancer pulmonar la femei azi este de 50 de ori mai mare decât în anii 80, arată aceleași studii.

Per total, după măsurători exacte privind vârsta, obiceiurile de consum alcool și altele, studiul arată că atât femeile cât și bărbații care continuă să fumeze mor în medie cu zece ani mai devreme decât nefumătorii.

Deși cancerul pulmonar este cea mai cunoscută boală legată de fumat, s-a stabilit că inhalarea fumului și a nicotinei pot produce și alte boli asociate, cum ar fi bolile de inimă, infarcturile sau cancerul de sân.

Doctorii atrag atenția că de vină pentru creșterea asta de efecte negative ar fi și modul în care sunt fabricate țigările în ultimii ani, cu filtre speciale și hârtie mai poroasă care facilitează o inhalare mai profundă a fumului.

Vestea bună a studiului e că dacă vă lăsați de fumat aveți șanse să salvați niște ani de viață. De exemplu, cine renunță la fumat până la 34 de ani are șanse să recupereze cei zece ani despre care spuneam mai devreme că-i pierde un fumător.

Cine se lasă între 35 și 44 de ani recuperează nouă ani, iar cei care renunță între 45 și 54 de ani câștigă șase ani de viață. Iar viața e oricum destul de scurtă ca să merite totuși, efortul ăsta, nu credeți?

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod