Cum iti poti controla visele

Cine nu si-ar dori ca visele sale sa devina realitate? Nu este un text publicitar, ci o simpla intrebare, la care unii au gasit raspunsul. Mai precis, este vorba despre ceea ce se numeste visul lucid sau constient. Cu alte cuvinte, poti constientiza ceea ce visezi, si chiar sa intervii cateodata asupra actiunii care se deruleaza in vis. Cum este posibil sa se intample astfel?

Poate ca pare ceva simplu, insa visul constient nu este echivalent cu a controla mintea. Numai pentru ca visezi ca zbori, acest lucru nu inseamna ca realizezi ca, in fapt, esti in perfecta siguranta, in patul tau.
Dupa cum faptul ca esti constienta ca visezi nu te ajuta neaparat sa poti exercita vreun control asupra a ceea ce se intampla pe durata visului. Nu ti s-a intamplat sa-ti doresti sa te trezesti si totusi, acest lucru sa nu fie posibil pe moment?

Odata ce ai inteles care este diferenta intre cele doua concepte (respectiv, visul constient si controlul mintii), poti invata cum sa visezi si sa fii, in acelasi timp, lucida. Ce ti-ai dori sa faci in vis? Sa escaladezi Everestul? Nu este imposibil, cel putin nu in lumea viselor...


Senzatia pe care o vei avea va fi una deosebit de intensa, intrucat creierul uman nu poate sa faca diferenta intre o actiune care se petrece in realitate si ceea ce se petrece in vis.

Cum ar trebui sa procedezi?

In primul rand, noteaza amanuntit ceea ce visezi (un minimum antrenament se impune). Imediat dupa trezire, descrie intr-un jurnal fiecare vis, fara a omite, pe cat posibil, nici un detaliu. Acest lucru te va ajuta sa te familiarizezi cu modul in care se desfasoara visele. Daca visezi in culori, ai sanse cu atat mai mari sa-ti amintesti cat mai mult din visul respectiv.


Cum vei sti ca ai facut progrese in ceea ce priveste visul constient? Atunci cand vei realiza (in timpul visului) ca ceea ce se intampla nu ar fi posibil in realitate. "Parea atat de real", spun multi despre visele lor. Aceste persoane ar mai trebui sa lucreze in ceea ce priveste visul lucid.

In fiecare seara, gandeste-te la ceea ce ti-ai dori sa visezi - sau pe cine, daca este vorba de o persoana. Imagineaza-ti cu lux de amanunte cum ar urma sa se desfasoare actiunea din vis, inclusiv replicile "personajelor".
Poate ca nu se va intampla in prima noapte, nici in cea de a doua, dar momentul nu se va lasa mult timp asteptat...
 

Comentarii (34)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Filipciuc Claudiu pe 30 Nov 2014, 23:46
    Ciudat , e n-oara cand mi se intampla .

    Salutare am 21 de ani , de aproximativ cateva luni o data sau de doua ori pe saptamana am acelas vis despre o fata de care partial in vis mam "indragostit" , problema este ca de fiecare desi fata e aceeasi faptele se schimb , visul se schimba iar la sfarsitul visului incep sa aud sunete din realitate ( tv , muzica de pe laptop etc ) si realizez ca e pe sfarsite visul , dechid ochii cateva secunde si adorm din nou continuand visul .. spre sfarsite simt, aud iara sunetele din realitate si realizez ca acum chiar e pe sfarsite si trebuie sa ma trezesc in orice secunda desi eu fac tot posibilul sa continui visul ..o alta chestie este ca in vis ii vad chipul placut acelei fete dar in realitate nu o pot descrie , e super ciudat si as vrea cateva sugestii.

    0
    0

  • ionescu florin pe 11 Mai 2013, 10:43
    vis

    hey dar eu as vrea sa continui visul ca de controlat pot sa il controlez cum fac sa il continui de unde mam trezit va rog raspundeti

    1
    0

  • vikol pe 10 Mai 2013, 22:44
    voi nu stiti despre ce vorbiti..

    ca tii minte visul asta nu inseamna ca la controlat..... eu unul singur am multe vise in care am incercat sal controlez,, sa modific anturajul.. actiunile... insa daca incercti sa controlezi .. creerul incepe sa se trezeazca.. de unde rezulta ca pina cind eu nu pot sa controlez visul mult timp( de exemplu in jur la 20 sec,),,, si mai interesant este situatia kind creerul e treaz fara a scula corpul,, organele,, mushcii...(daka nimeresc in asha situatie pai scularea organismului dureaza 1 min... simt ca inimia bate cam vrio 30 de ori pe minut.. nu pot mishca din nici un muschi,,, ku toate ca okii ii pot deskide...) ------a mai nimerit cineva in asha situatii???????????????????????

    1
    0

  • matrx pe 30 Ian 2013, 21:11
    ciudat

    eu in viata mea am 15 ani am avut doar de 2 ori vise lucide si in fiecare vis ma trezeam imi aminteam ca eu dorm adica eram constient ca vises ... si nustiu alceva in minte nu imi venea decat gandul sa ma trezesc in ambele visuri acelas gand [ciudat]...........si pur si simplu in vis incercam sa deschid ochii si ma trezeam imediat si dupa ma ofticam ca m-am trezit ...si ma gandeam ca puteam sa fak o gramada de lucruri cat timp eram lucid :)))

    2
    0

  • Silviu pe 16 Ian 2013, 21:15
    Senzatie tare..

    Daca sunteti intr-un vis,si sunteti constienti,nu va ganditi la corp,si incercati sa va aruncati in gol de undeva,este o senzatie foarte tare in momentul caderii,dar in momentul cand atingi pamantul te trezesti.Este foarte tare,inercati ca merita...

    2
    0

  • Lucid Dreamer pe 27 Dec 2012, 20:04
    Blog

    Am facut un blog care sa va poata invata cum sa visati lucid: http://controlul-viselor.blogspot.ro/ Sper sa va ajute.Pentru intrebari,va astept acolo.

    5
    0

  • andrei pe 6 Oct 2012, 13:52
    ciudat

    Mam culcat,am visat ca era un tobogan mare pana in cer.Asta am visat de mai multe ori!O data am visat ca nu puteam sa ajung,pentruca era multa lume.A doua oara am reusit si cand am ajuns cam cum ar fi in rai dar ca era un om care spunea ca stateam pe o groapa cu vipere,era sa ma trezesc dar inainte de asta m-ia spus ca estein realitate!

    1
    0

  • andrei pe 6 Oct 2012, 13:45
    vis ciudat

    seara m-am culcat si am visat ceva foarte ciudat,am visat urat si m--am trezit cand am strigato pe mama nu ma auzea! am observat ca nu puteam vorbi!!!

    1
    0

  • WATERfuck pe 27 Aug 2012, 01:48
    Re: Cosmar-Realitate

    E... ok... oricum nu-mi placea sa dorm...

    1
    0

  • SeBBy pe 20 Iul 2012, 09:51
    Un vis ciudat

    Acum o seara am visat ca ma duceam cu bunicii la tara apoi cand neam intors sa stricat masina in fata unei strazi.mam dus sa caut ajutoare si apoi am vzt ceva in tufis , era un monstru. Apoi miam dat seama ca eram pe o strada de monstri . mam dus dupa ei si am ajuns la un rau unde erau toti monstri,si tarzan [ ciudat ] . Am ajuns sai cunosc si mam atasat de ei mai ales de o fata pe nume Morgana [iarasi ciudat] . Si am ajuns sa simt ceva pentru ea , chiar daca ea era pe jumatate monstru [avea o pelerina neagra , si era un monstru ] Apoi a trebuit sa plec acasa [nasol] . Cand am ajuns acasa am vrut sa mantorc la ea , apoi ca prin minune a aparut o masina si ma dus pna acolo . Am unceput sa strig dupa ea si ea era ascunsa intrun tufis mam dus la ea neam imbratisat si am sarutato , iar apoi mia aparut o imagine cu o fata pe care o plac [in realitate][nui pot spune numele] iar apoi mam trezit.

    2
    0

  • Dragosh pe 6 Iun 2012, 23:49
    Re

    Aseara am experimentat si eu aceasta "chestie" . Stateam intins in pat si dintr`o data am simtit un suflu rece in ceafa , dupa care am vrut sa ma intorc sa vad ce e ,dar nu`mi puteam misca corpul,dar dupa cateva secunde m-am ridicat si m-am trezit a fost o experienta traumatizanta pe care sper sa nu o mai repet niciodata

    1
    0

  • nicu pe 26 Mar 2012, 11:28
    off

    dak aveti parte de acest tip de experienta.. ca sa va treziti din vis tinetiva respiratia

    2
    0

  • Bya pe 2 Ian 2012, 13:41
    da...

    Da... Eu toate visele lucide pe care le-am avut au fost reale ( adica innainte sa le visez eu deja traisem ceea ce visam, se schimbase numai putin ).. Si nu le pot uita!!! Uitati 2 vise: 1. Eram eu mai mica.. aveam 5 ani ( a fost acum multi, multi ani ), si ma plimbam printr-un tronson cu nanul meu. Purtam un costum, pe care si acum il am ( amintire :D ).. Un maieu portocaliu cu floricele si niste pantaloni scurti tot portocalii. Si nanul se dusese pana la niste prieteni, el ma rugase sa astept in tronson. Dintr-o data vad un val mare de apa care vine spre mine.. Si se termina visul. Aceste lucruri s-au intamplat in viata mea ( chiar si partea cu costumul), mai putin partea cu valul, desigur :)).2. Cand eram eu mai mica, aveam vre-o 6,7 ani.. Si ma pregateam sa duc gunoiul. La container m-am intalnit cu niste prieteni ( si ei dusesera gunoiul ) . Eh, in momentul ala vine o caruta cu tigani. Noi, fiind mici si nestiind pericolele vietii, ne-am indepartat de tigani si am inceput sa aruncam cu pietre in ei. Iese un tigan din caruta , si isi ia si biciul. Ceilalti prieteni o iau la goana, iar eu incep sa fug ( eram langa gardutul de la parterul meu ), dar nu m-am dus direct acasa, ca sa nu-mi afle locatia, asa ca ma mai ascunsesem in alte blocuri . In timp ce alergam i-am visat pe Tom & Jerry, alergau odata cu mine :)) =)) Tot ce am povestit aici a fost real, mai putin partile S.F. sau care nu-s normale :)), si totul am visat dupa ce s-a intamplat :)

    1
    4

  • Koopa09 pe 10 Nov 2011, 20:10
    Re: Cosmar-realitate

    @Dany Sa-ti spun si eu ce-am patit. Am avut odata un vis a carui prima jumatate am mai visat-o odata, dar in fine, nu asta conteaza... Ceea ce conteaza e ca m-am "trezit" oarecum din visul ala in alt vis. Eram pe canapea, EXACT in aceeasi pozitie in care adormisem si nimic in camera nu era schimbat. Dupa aceea se facea ca becul de pe tavan cadea incet spre mine si eu de frica sa nu-mi cada in cap am vrut sa ma ridic. Da' parca nu puteam! Nu eram legata sau ceva, pur si simplu nu-mi puteam misca corpul. Totusi, am incercat din rasputeri sa intorc macar capul la dreapta. Era super greu, ca si cum cineva ma tinea de cap, si incercam si incercam, si pana la urma (ca si cand trag 2 de o sfoara si sfoara se rupe si aia cad) am intors capul repede si tare si m-am trezit cu ochii direct deschisi, exact cu biroul si calculatorul si ce mai era atunci in ULTIMUL moment din vis in fata mea. Si un cosmar similar, cam ca al tau a fost cand eram in pat, si iar nu puteam sa ma misc, sar nu eram legata. Si in fata patului a aparut sub forma de fum rosu un fel de om-monstru care a strigat deodata si parca puterea cu care a strigat ma strapungea cu totul. Mi-e frica sa cred ca ce vazusem ascutit pe capul lui erau coarne si ca l-am visat pe diavol, dar faza e ca iar m-am trecis direct cu ochii deschisi in aceeasi pozitie si probabil ca si tu si eu am visat cu ochii deschisi. Nu cred totusi ca e un motiv de ingrijorare, multora li se intampla.

    2
    2

  • andrei pe 19 Oct 2011, 19:34
    la mine e ceva diferit

    OK am visat ceva care la inceput parea frumos dar dupa sa infricosat putin. nu mai imi aduc bine aminte era acu 2 ani si la sfarsit miam dat seama ca visez si incercam sa ma trezesc dar nu puteam si mam speriat credeam ca vor ramane acolo mereu, dar dupa cateva minute mam linistit , dar nu a functionat , intrun sfarsot dupa ce nu mam mai gandit la mine cum eram in pace mam trezit...

    1
    0

  • Dany pe 24 Iul 2011, 15:42
    Cosmar-Realitate

    Ce am sa va spun akm chiar nu stiu cum sa explic....Este un fel de cosmar in realitate....greau de explicat....Dormeam linistit, si dintrodata mam trezit brusc.....Parca eram legat de pat....nu ma puteam misca , respira , clipii sau a face orice miscare .....Eram treaz dea binelea in momentul acela .....Na fost prima data cand in fata patului a aparut o silueta de om cu pielea rosie de parca ar fi in foc , fara ochi , ei nu erau doar gauri negre care se misca continu....Dupa ce a disparut mam putut misca ....Na fost un vis pentru ca eram treaz si nu a trebuit sami deschiii dupa ce a disparut ...eram constient si cu ochii deschisi...imi poate explica cineva ce se intampla

    8
    0

  • Noname pe 16 Iul 2011, 15:13
    Visul meu

    Deci fitzi atenti eo o sa va spun 2 vise ciudate de-ale mele 1.Poi nu e mult de zis dormeam shi dormeam shi deodata ma trezesc dar nu ma trezesc...Toate visele mele pana akm le vad gen video ka un spectator nu iau parte la actiune ka aici....ma vad pe mine....in patul meu...mort de groaza shi neputnd sa ma mishc de parca ash fi legat cu un lant shi apoi un nene cu un prosop in cap shi cu ochelari in zona ochilor presupun vine incet spre mine iar eu sunt neputincios(acest personaj il putetii intalni i filmul de groaza Haloween) 2.Se facea k eo eramsingur cu o fata(nu e ce credeti voi) iar deodata un om apare in peisaj iar fata merge direct spre el.....partea de groaza este k el ishi da jos ^pielea shi se mareste de vreo 4 ori...apoi o apuca pe fata cu mana shi o zdrobeste chiar in fatza mea...iar imi apare un flashback cu el knnnd era mic shi imi zicea k el are un secret mare shi apoi incep sa fug de el cu o raketa de juc in mana aparent functionala shi eo zzbor pe un avion....cudat,,,,,nu-i asha?????

    4
    0

  • Nicusor pe 13 Iun 2011, 11:59
    o alta lume

    paiiii am visat ca eram un personaj de desen si ii cunosteam doar pe prietenii acelui personaj dar cand visam eu faceam cea ce vroiam sa face in acel desen si as vrea sa visez continuarea dar nu stiu cum sa visez continuarea si acea sa fie ca o lume a mea de bazm sa fac in aceaa lume continuarile seara de seara pana cand in acea lume nu o sa mai fiu....stici cum as putea continua sa visez continuarea?stiu ca cam neclar dar chiar nu stiam cum sa explic:|

    4
    0

  • Dexter pe 14 Feb 2011, 05:45
    controlarea viselor

    Am si eu aceeasi problema cu florinro in ceea ce priveste visele frumoase,,,,adk bn eu am vise frumoase numai in ceea ce priveste visele (mai mult sau mai putin ) erotice in rest visele care ar cuprinde actiune devin in general de groaza si daca vreau sa ies din el sau sa raman , am de ales, dar daca as vrea sa raman intr-unul din visele "frumoase" nu mai pot imediat ce constientizez ca visez de ce? aaa si apropo de chestia cu "nimeni nu poate sa nu viseze" ei bine eu am putut 4 nopti consecutive,,,,eu niciodata nu uit "daca am visat" atentie "daca am visat" nu "ce am visat" ,,,,daca visez intotdeauna ma trezesc cu un sentiment,,,,dar cand ma trezeam din somn pe-atunci era ca si cand cu 5 min mai devreme ma culcasem desi era odihnit si constient ca dormisem toata noaptea,,,,,app de "cu 5 min mai devreme m-am culcat" mi s-a intamplat pana akm de ,,,,vreo 3 ori in toata viata mea ,,,,,sa inchid ochii si cand ii deschid iar (cum ar fi un clipit) sa fie dimineata (desi eu ii inchisesem la 11 nopatea) de ce?

    3
    0

  • Shoby pe 30 Ian 2011, 07:44
    Stiati Ca¿?

    Se Spune ca atunci cand te culci si nu visezi nimic inseamna ca ai murit!:) e imposibil sa nu visezi .! toti oamenii viseaza ! Mulsi se trezesc si cred ca nu au visat...dar defapt ei nu isi mai amintesc ce au visat.. ! Se mai spune ca daca te trezesti si te uiti pe fereastra uiti ppe loc ce ai visat!

    3
    0

  • Vyctor pe 21 Dec 2010, 10:39
    Fiti atenti :

    Hai sa va spun ce am patit eu, intr-o noapte tocami ma pregateam sa ma culc ,am stins Pc si Tv si m-am pus in pat era ora 23:00...in cele din urma am adormit si am avut un vis in care eram eu cu mai multi prieteni intr-un cimitir, si ne plimbam, de fiecare data pe la 20 de min asa disparea cate un prieten, in cele din urma am ramas doar eu cu inca doi ( in total eram vro 8 ) ...mai mergem pe o strada si realizez ca a mai disparut unu , iar singuru ramas o lua la goana si fugi intr-o curte, atunci imi veni ideea prosteasca ca eu visez dasta dispar toti ...dupa ce mi-a venit " ideea asta " sa inegrit totu vedeam doar negru in fata si parca ma simte-am imbolilizat la pat....nu sti-am ce sa fac trageam de mn in sus dar tot parca ma tinea ceva akolo si nu se vedea decat negru peste tot...in cele din urma am tras cat am putut de tare de cateva ori fara succes , iar cand nu credeam ca o sa mai pot am mai incercat odata si pur si simplu m-am trezit din somn ma uit la ceas era 01:00...dupa aceea am stat o jumatate de ora cu ochii deschisi si miera si firica sa ma mai culc :))...dar pana la urma trb sa ma culc asa ca m-am culcat si m adormit fara sa visez nimic . Astept commentarii .

    4
    0

  • wild pe 15 Dec 2010, 09:55
    nu chiar

    nu sunt total de acord, intradevar iti poti controla visele dar exista o mare diferenta intre visele involuntare si cele controlate senzatia este mult mai incitanta knd totul este involuntar si nu poti controla nimic, tocmai de aceea ne trezim din somn cand avem un cosmar, daca l-am putea controla senzatia nu ar mai fi aceeasi, in acelasi timp am putea face cosmarul sa devina un vis in care devenim eroi

    4
    0

  • cosmin pe 20 Nov 2010, 21:30
    despre visul lucid

    acum ceva timp,am avut vis lucid in fiecare zi timp de 4 nopti consecutive aveam cate un vis lucid diferit,si aveam control deplin si imi aduc aminte ca intr-un vis din ele era un vis lucid dar era unul urat si eram speriat in vis dar nu eram speriat adik eram daor putin dar stiam ca e doar un simplu vis si ca ma pot trezi cand vreau eu...in aceste vise ma puteam trezi cand voiam eu inchideam ochii in vis si ii deschideam in realitate ,ciudat,dar la fiecare viws eram constient ca visez pe la jumatea viselor si aveam o senzatie de 50-5- pe o parte voiam sa raman in vis pe de alta parte nu voiam:))...am crezut ca voi avea vise lucide in continuu deatunci incolo dar nu a fost asa:( aku rar mai am:) am sa incerc sa mai lucrez la tecnica asta;)

    4
    0

  • sk8 pe 15 Nov 2010, 22:00
    imi amintesc un vis de acum 8 ani

    cand eram mic de 6 ani am visat k mam dus in beci cu tatal meu si acolo mau asteptat toate jucariile mele prefearte pe care leam pierdut atat de bine imi pare... ceva de nedescris si inca imi amintesc visul oare dc?

    5
    0

  • Razvan pe 19 Oct 2010, 08:26
    intamplare

    Cam pe la varsta de 13 ani am patit si eu o astfel de intamplare,se facea ca eram undeva in curtea scolii unde invatam asta vis/a/vis de unde locuiesc,si deodata vad o fetita mai mica decat mine la vreo 8 anisori care plangea de mama focului langa un gard ce impresmuia gradina scolii ,am mers la ea si am intrebat/o ce are,ea mi/a raspuns ca sa pierdut de parintii ei si ca nu reuseste sa ii gaseasca ,atunci in disperare de cauza am devenit constient in vis pentru prima oara,eram pefect treaz doar cu ochii inchisi si realiznd asta a straduiam sa o fac pe fetita sa nu mai planga spunandu/i ca este doar un vis si ca o sa vada ca se trezeste dimineata la ea acasa in pat in casa cu parintii ei,si ca nu are rost sa planga ,nu i se va intampla nimik in vis....dupa care m/am trezist cu o stare de spirit foarte buna eram foarte binedispus cu candul la ce am realizat si asta la doar 13 ani

    5
    0

  • dospy pe 5 Oct 2010, 22:01
    corectare

    cand am zis "ca sa puteti ramane in vis trebuie sa nu va ganditi la nimic care iti poate aduce aminte de corp, astfel te trezesti", vroiam sa zic "altfel te trezesti"

    3
    0

  • dospy pe 5 Oct 2010, 22:00
    re @dorian

    problema voastra este ca imediat ce va dati seama ca visati, mintea voastra se gandeste "ce face corpul". ca sa puteti ramane in vis trebuie sa nu va ganditi la nimic care iti poate aduce aminte de corp, astfel te trezesti. am avut doar un vis lucid cand eram mai mic si mi s-a intamplat la fel. vreau sa ma apuc de controlarea viselor, asa ca m-am documentat si dn cate am citit, cam assta este chestia..

    3
    0

  • dorian pe 1 Oct 2010, 21:15
    re-greu

    cu ceva timp in urma nu aveam dificultati in a constientiza faptul ca e vis si ca pot face ce doresc;acum,imediat cand imi dau seama ca e vis,ma trezesc in clipa urmatoare,problema asemanatoare cu ce a "floriro"

    3
    0

  • cornel pe 19 Sep 2010, 13:22
    vis + relitate = aproape inposibil

    raportu dintre vis si realitate ,constinta nu pot fi puse in aceasi oala de ce simplu sar putea sa iti placa prea mult si sa nu vrei sa te mai intorci asa ca laso mai usor cu experimentele pentru ca nu stiti in ce va bagati

    2
    0

  • florinro pe 7 Mai 2010, 22:14
    greu

    MA ENERVEAZA.....in vis incerc sa constientizez ca visez si cand reusesc ma trezesc,,,, dc?

    2
    0

  • MindBender pe 4 Apr 2009, 12:49
    da si nu

    imi controlez frecvent visele si nu am facut si nici nu fac asa cum spune aici...fac diferit. Intai las imaginatia sa zburde si sa inceapa un vis, dupa care pe loc devine lucid visul si pot sa fac orice imi pofteste inima in el si nu numai eu...controlez pana si ceilalti protagonisti ceea ce e super FUN. Urmatorul meu pas este sa aduc ceva din vis, sa materializes fantasma...cred ca este posibil si nu ma las pana reusesc.

    3
    0

  • Boaghis larisa alina pe 12 Dec 2008, 19:57
    ok

    Mmm kt de kt folositor.Dar eu totusi nu cred i vise.

    2
    1

  • Beatrix pe 5 Aug 2008, 16:55
    ehh...

    practic chestiile de mai sus = cu DAYDREAMING... si nu e mare lucru .

    2
    0

  • Badita Cristina pe 25 Iun 2008, 15:09
    rolul viselor in viata noastra

    Nu este necesar sa notam ceea ce visam.Uneori ni se pare atat de real totul,parca traim in realitate iar undeva in subconstient ramane ideea din acel vis pe care uneori il interpretam mai mult sau mai putin corect.Important este sa credem in aceea PUTERE DIVINA care exista si sa nu ne lasam coplesiti si negativisti din cauza unor vise uneori nefaste

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod