Zhug - Condimentul căruia merită să-i acorzi atenție

Credeai că lista de condimente este completă? Află de ce ar trebui să înveți să folosești și zhug, secretul unor preparate cu gust senzațional.
Cunsocut drept zhug, zhough, s'hug, sahawiq sau daqqus, acest condiment specific bucătăriei evreiești poate schimba complet aroma rețetelor tale preferate. Zhug, care înseamnă „sos” în ebraică, a apărut pentru prima oară în Yemen și a devenit extrem de popular de-a lungul timpului. Sosul poate fi roșu sau verde și poate conține mentă, ardei iute, schinduf sau pătrunjel.
 
Odată ce vei începe să-l folosești îți vei da seama că o lingură de zhug adaugă savoare fiecărui preparat. Modul tradițional de preparare a sosului este cu ajutorul mojarului pentru a combina aromele. Rețeta clasică pornește de la 3 ingrediente: ardei iute, coriandru și pătrunjel. După aceea pot fi adăugate ingrediente suplimentare pentru a experimenta cu diferite arome. De obicei cardamomul creează un gust special.
Atunci când s-a făcut o comparație între varianta clasică, fără cardamom, și cea care îl includea, s-a constatat că ultima avea o aromă exotică, ușor florală. Cardamomul scoate la iveală gustul ardeiului iute, însă îi temperează iuțimea datorită notelor piperate, care lasă în urmă un gust de lămâie.
 
Este esențial să nu se adauge decât puțin cardamom pentru că, la fel ca și cuișoarele, are o aromă puternică și o cantitate excesivă ar putea periclita gustul final.
„Este un condiment universal, care se poate adapta la orice rețetă. Indiferent dacă este vorba despre friptură, pizza, legume sau pâine prăjită, este o idee bună să ai la îndemână zhug. Transformă și cea mai banală rețetă într-un preparat cu gust delicios”, explică Amar Alshehari, bucătar-șef din Arlington.

 
Cum să prepari zhug?

Există multe variante de rețete, fiecare bucătar având propriile secrete pentru a crea un gust aparte.
„Amestecă  ardei iute, roșii, mentă și coriandru verde în mojar”, recomandă Amar Alshehari.
Bucătarii de la restaurantul Sababa din Washington preferă zhug preparat din ardei iute proaspăt și cantitate egală de ardei iute copt, schinduf, chimen, coriandru, usturoi, suc de lămâie și pătrunjel. „Este ideal pentru fripturile de vită sau alături de salatele de crudități.
Vei uita de gusturile tradiționale și vei vrea să consumi zhug tot mai des”
, potrivit lui Ryan Moore, bucătar-șef.
 
Există o concurență permanentă între bucătari pentru a descoperi o nouă combinație de ingrediente care vor transforma rețetele de zhug, iar cea mai recentă variantă este cea folosită la restaurantul Maydan din Washington. „Combinăm ardeii iuți cu pătrunjel, coriandru, usturoi, ulei de măsline, chimen și puțină sare. Aroma rezultată va fi foarte diferită pentru că uleiul de măsline și chimenul fuzionează într-un mix savuros care, în interacțiune cu gustul iute, se transformă și se obține un sos acrișor-usturat, ideal pentru piureul de cartofi, legumele la grătar și friptura de pui sau de vită”, potrivit bucătarilor de la restaurant.
Acest sos poate fi consumat în orice moment al zilei.
Gustul intens îți dă mai multă energie și te ajută să te concentrezi.
 
La micul dejun poți consuma zhug cu pâine prăjită sau amestecat cu fulgi de ovăz și semințe crude de floarea soarelui. Te vei simți revigorată și vei avea un randament execelent chiar de la începutul zilei. La masa de prânz poți alege zhug lângă o salată de crudități. Te va ajuta să te obișnuiești mai ușor să consumi legume. După-amiaza, în loc de chips-uri sau gogoși, o lingură de zhug cu piure de avocado sau felii de țelină elimină rapid starea de somnolență sau amețeală. Vei uita de alunele prăjite sau de biscuiți, iar noul gust va deveni rapid favoritul tău. La ora cinei, alege o friptură de pui la grătar, cu piure de cartofi dulci și două linguri de zhug. De asemenea, poți combina legume la grătar cu tofu și zhug.
Dacă vrei ceva foarte rapid poți amesteca sosul direct cu iaurt grecesc cremos. Acest sos te ajută să eviți alimentele hipercalorice și reduce pofta de dulce datorită gustului intens. Încearcă-l și tu și nu vei regreta!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod