Totul despre fibrele alimentare - Ce alimente trebuie să consumi

O imunitate puternică și o siluetă armonioasă nu pot fi obținute cu înghețată sau cocteiluri. Află cum te ajută fibrele alimentare să arăți așa cum îți dorești.
Prăjiturile, biscuiții sau chips-urile nu conțin nutrienții necesari pentru a preveni îmbolnăvirile și a fortifica organismul împotriva atacului microbilor. Numai alimentele neprocesate conțin mixul de vitamine și minerale care te mențin în formă și previn bolile. Dintre componentele alimentelor naturale, fibrele se evidențiază în cadrul unui meniu echilibrat. Au un rol esențial în eliminarea kilogramelor în exces, dar și pentru funcționarea normală a sistemului digestiv.

 
Ce sunt fibrele alimentare?

Fibrele sunt un tip de carbohidrați provenit din alimentele de origine vegetală. Sunt formate prin acumularea moleculelor de zahăr, fiind mai dificil de digerat. La prima vedere, pare inutil să se consume o astfel de substanță, dar fibrele au multiple beneficii pentru sănătate. Există două categorii de fibre: solubile și insolubile. Fibrele solubile se pot dizolva în apă și formează o substanță cu o consistență de gel în timpul digestiei.
Pe de altă parte, fibrele insolubile rămân intacte în timpul digestiei. Majoritatea alimentelor bogate în fibre conțin ambele categorii, astfel încât nu este nevoie să alegi diferite fructe sau legume pentru a obține o cantitate suficientă de fibre solubile și insolubile.

 
Iată ce efecte pozitive au fibrele alimentare asupra organismului:

 
1. Reducerea colesterolului

Fibrele neutralizează producția de acizi care favorizează absorbția grăsimilor. Astfel, organismul nu va prelua toate grăsimile din alimentație. 
„Un consum optim de fibre are drept efect reducerea colesterolului de tip LDL (colesterolul „rău”). Previne acumularea grăsimilor nesănătoase în organism și îți protejează inima”, explică dr. Morton Tavel, profesor la Universitatea din Indiana. Dacă alegi des alimente bogate în fibre nu va fi la fel de dificil să ții sub control nivelul colesterolului. În plus, odată ce te obișnuiești cu un astfel de meniu nu vei mai fi la fel de tentată de restul alimentelor care conțin un procent ridicat de grăsimi.
Fibrele te pot ajuta să eviți să iei medicamente pentru reducerea colesterolului, care pot avea efecte adverse. Cel mai bine este să încerci acest remediu natural înainte de a utiliza un alt tratament.
De asemenea, introducerea unei cantități optime de fibre în meniul zilnic te protejează și de afecțiunile cardiovasculare, prevenind acumularea grăsimilor pe pereții arterelor. 

 
2. Controlul apetitului

Fibrele previn poftele care pun în pericol orice dietă. Alimentele care conțin fibre au un număr redus de calorii, însă te ajută să ții apetitul sub control. În acest fel vei putea să reduci numărul de gustări dintre mese, iar kilogramele în exces vor dispărea mai rapid. Îți va fi mai ușor să te abții atunci când bomboanele sau prăjiturile sunt în apropierea ta și treptat îți vei remodelea silueta fără să ții o dietă drastică.

 
3. Prevenirea diabetului

În afară de reducerea nivelului de grăsimi din organism, fibrele încetinesc și absorbția carbohidraților. Acest lucru are un efect benefic asupra nivelului glicemiei.
Consumul de fibre previne fluctuațiile glicemiei, astfel încât pancreasul va avea mai mult timp la dispoziție pentru a reacționa la prezența carbohidraților prin producerea unei cantități suficiente de insulină. De asemenea, nu vei mai avea probleme cu stările de amețeală sau epuizare, care sunt tot o consecință a fuctuațiilor glicemiei.

 
4. Normalizarea digestiei

Ai adesea crampe, ești constipată sau te doare stomacul? Include mai des alimente bogate în fibre în meniul tău și vei vedea că lucrurile vor reveni la normal. Fibrele previn constipația, stimulează digestia și echilibrează tractul digestiv. Este esențial să crești treptat cantitatea de fibre, până când te obișnuiești cu noul meniu.

 
Ce alimente conțin fibre?

Vei regăsi fibrele într-o serie de alimente cu un gust delicios, așa că nu va fi un sacrificiu să consumi mai multe. Principalele surse de fibre sunt alimentele neprocesate, precum fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele.
Femeile trebuie să consume între 21 și 25g de fibre pe zi, iar bărbații între 30 și 38g.


 Fructe cu un conținut ridicat de fibre:

- Zmeura (8g);
- Perele (5,5g);
- Merișoarele (4,6g);
- Portocalele (3g);
- Căpșunile (2,8g).
 

Leguminoase bogate în fibre:

- Năutul (17g);
- Lintea (15,6g);
- Fasolea neagră (15g);
- Fasolea albă (11g).

 
Cereale cu un conținut important de fibre:

- Secara (15g);
- Ovăzul (11g);
- Orzul (10,6g);
- Grâul (8g).

 
Legume bogate în fibre:

- Broccoli (5g);
- Spanacul (4,3g);
- Fasolea verde (4g);
- Varza (4g);
- Morcovii (3,4g).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod