Gateste morcovii intregi, pentru a te proteja de cancer!

Gatiti intregi, morcovii sunt cu 25% mai eficienti in lupta impotriva cancerului, arata un nou studiu. Astfel gatiti, se evita pierderea unor nutrienti importanti, relateaza BBC News.
Specialistii de la Universitatea Newcastle au descoperit ca fierti intregi, morcovii contin cu 25% mai mult falcarinol, substanta care lupta impotriva cancerului.

"Daca sunt tocati bucatele, un numar mai mare de nutrienti din morcovi ajung in apa in care sunt fierti. Taiati dupa ce au fost fierti, acestia au un continut mai mare de nutrienti si, de asemenea, un gust mai bun," declara dr. Kirsten Brandt, de la Universitatea Newcastle.

Intr-un studiu efectuat anterior, dr. Brandt a descoperit ca soarecii de laborator cu o dieta bazata pe morcovi sau falcarinol prezinta un risc de 3 ori mai mic de a dezvolta tumori.
Insa dr. Brandt nu s-a oprit aici cu cercetarile. Studiul a continuat si a descoperit ca, fierti inainte de a fi taiati, morcovii contin o cantitate mai mare de falcarinol.


Explicatia

Taiati bucatele, o suprafata mai mare a morcovului intra in contact cu apa si astfel un numar mai mare de nutrienti se pierde, comparativ cu situatia in care morcovii sunt fierti intregi. Temperatura ridicata inmoaie peretii celulelor legumei si permite astfel pierderea vitaminelor si falcarinolului.

"Aceasta reprezinta o metoda simpla prin care poti creste cantitatea asimilata de nutrienti importanti pentru sanatatea ta.
Ai nevoie doar de o oala de gatit mai mare,"
declara dr. Brandt.


Mai gustos

Opt din zece persoane care au gustat din legumele gatite intregi au declarat ca acestea sunt mai gustoase decat cele fierte bucatele. Explicatia data de cercetatori este ca substantele care ofera gustul dulce al morcovului sunt in concentratii mai mari in leguma fiarta intreaga.


Alte beneficii ale morcovului asupra sanatatii

1. Previne afectiunile cardiovasculare

Dieta bogata in carotide este asociata cu reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare, fapt demonstrat de 6 studii epidemiologice.

Rezultatele unui alt studiu efectuat pe 1.300 de persoane din Massachusetts, sugereaza ca persoanele care consuma cel putin un morcov zilnic, reduc riscul de atac de inima cu 60%.

2.
Imbunatateste vederea

Beta-carotenul ajuta la imbunatatirea vederii, mai ales pe cea nocturna. Dupa ce beta-carotenul este transformat in vitamina A, aceasta porneste catre retina unde devine rodopsina, pigment de culoare necesar pentru vederea de noapte. De asemenea, beta-carotenul previne aparitia degenerescentei maculare si dezvoltarea cataractei, cele mai frecvente cauze ale orbirii.

3. Imbunatateste functionarea plamanilor

Fumatorii trebuie sa consume cat mai multe alimente bogate in vitamina A, precum morcovii. Potrivit specialistilor de la Universitatea din Kansas, vitamina A ajuta la o mai buna functionare a plamanilor.

4.
Risc scazut de cancer de san

Morcovii sunt cea mai bogata sursa de carotide. Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca o dieta bogata in carotide reduce cu aproximativ 20% riscul de cancer de san si cu 50% riscul de cancer de vezica, col uterin, prostata, colon, esofag.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioana pe 22 Iun 2011, 09:33
    ciroza

    buna ziua,as vrea sa stiu daca m-ar putea ajuta dr.ovidiu cu un tratament in ciroza nutritionala.multumesc.

    0
    1

  • gianina benedek pe 26 Iun 2009, 09:59
    betacaroten

    Exista un suc natural care contine de 10 ori mai mult betacaroten decat sucul de morcovi!!! si de 90 de ori mai mult lycopen decat rosiile!!! etc. Daca doriti sa aflati mai multe puteti sa ma contactati pe adresa de email iedera105@yahoo.com

    0
    1

  • silve pe 19 Iun 2009, 07:24
    Apreciere

    Am experimentat hrana cu morcovicruzi si suc de morco+mere la sotie suferinda de cancer.Dupa 5 zile nu a mai avut dureri.Nu am facut injectii cu novocaina. Am folosit "Terapia GERSON".La Tr.Severin Dr.Ovidiu Lungulescu are clinica HARIS unde aplicandu-se Terapia Gerson sunt tratati suferinzii de boli GRAVE.

    2
    1

  • ANA pe 18 Iun 2009, 22:02
    MORCOVII FIERTI

    DA SUNT FOATRE BUNI, INSA EU AS RECOMANDA SUC DE MORCOVI PROASPETI, CU (JIUCE MAKER), E CHIAR SANATOS.

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod