OMS recomanda introducerea globala a vaccinului impotriva infectiei cu rotavirus

Organizatia Mondiala a Sanatatii a acordat statutul de precalificare la nivel global pentru vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus, iar Grupul Strategic Consultativ de Experti (SAGE) a recomandat includerea acestei vaccinarii in cadrul tuturor programelor nationale de imunizare.
Infectia cu rotavirus, o boala grava de natura diareica, este a doua cauza de deces la copiii sub cinci ani. Obtinerea statutului de precalificare din partea OMS accelereaza accesul la acest vaccin in Asia si Africa si extinde totodata decizia OMS din 2007 de facilitare a unui acces accelerat a vaccinului produs de GlaxoSmithKline in Europa si Americi. Acest statut recomandat de OMS este necesar agentiilor Natiunilor Unite si Aliantei GAVI (Alianta Globala pentru Vaccinuri si Imunizari) pentru achizitionarea vaccinului rotavirus in numele tarilor in curs de dezvoltare.

GAVI asigura inca din 2006 suport pentru introducerea vaccinului rotavirus si estimeaza salvarea a 2,5 milioane de copii pana in 2025 printr-o campanie imediata si extinsa la nivel global de imunizare impotriva rotavirusului.
Acesta cauzeaza decesul a peste 500.000 de copii anual si imbolnavirea altor milioane, majoritatea acestora provenind din tarile in curs de dezvoltare. Odata finantate, programele eficiente de imunizare pot ajuta la atingerea obiectivele Natiunilor Unite de diminuare a mortalitatii infantile.

Vaccinul Rotarix este inregistrat in prezent in mai mult de 100 de tari din lume si este aprobat de agentii importante de reglementare, precum Agentia Europeana a Medicamentelor (EMEA) si Administratia Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite (FDA).
In momentul de fata este singurul vaccin impotriva infectiei cu rotavirus recomandat la nivel global de catre OMS prin acordarea statutului de precalificare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod