Dulciurile bio: Ce conţin şi de ce sunt mai sănătoase decât zahărul

Pe lângă alimentele bio, îşi fac loc pe piaţa noastră şi dulciurile cu ingrediente 100% naturale. Industria bio, eco, organică devine o nişă ce creşte de la un an la altul. Procedeul nu este tocmai simplu, dar rezultatul este unul spectaculos şi foarte sănătos.

Pe lângă alimentele bio, îşi fac loc pe piaţa noastră şi dulciurile cu ingrediente 100% naturale. Industria bio, eco, organică devine o nişă ce creşte de la un an la altul. Procedeul nu este tocmai simplu, dar rezultatul este unul spectaculos şi foarte sănătos.

 

Conform rezultatelor unui studiu realizat de Ideaplus Insight privind achiziţia de produse bio, 43,29% dintre respondenţi doresc să găsească o varietate mai mare de produse bio româneşti.

Dulciurile ecologice au intrat recent pe piaţă pentru a satisface pofta consumatorilor care doresc să evite produsele chimice sintetice. Practic, producătorii s-au întors la vechile reţete şi dau culoare produselor dulci cu sucuri din fructe sau legume.


De ce nu sunt bune dulciurile rafinate pentru copii?

Componenta de bază a dulciurilor găsite pe rafturile magazinelor este zahărul rafinat.

Acest tip de zahăr nu face altceva decât să creeze dependenţă. În plus, pentru că nivelul de insulină este când mare, când mic, se generează senzaţia de foame, iar copiii au tendinţa de a mânca prea mult. De aici se ajunge foarte uşor la obezitate. Iar lucrurile nu se opresc aici. Pe fondul obezităţii, apar diverse probleme la pancreas, pot fi dezvoltate boli cardiovasculare, deficit de calciu şi diabet. În plus, este bine cunoscut faptul că zahărul contribuie la apariţia cariilor.

Excesul de glucide rafinate, grăsimi şi aditivi alimentari din produsele rafinate dau micuţului doar dependenţă şi nu îi oferă niciun fel de nutrienţi.

În schimb,  dulciurile bio sunt acele produse care au la bază zahăr nerafinat, uleiuri care nu sunt procesate şi care în general nu conţin niciun fel de aditivi alimentari, niciun fel de arome, substanţe chimice ori nocive pentru organism.


Ce conţine o ciocolată bio

O ciocolată făcută din ingrediente naturale poate conţine unt de cacao, pudră de cacao, lapte praf integral, zahăr de trestie brut, vanilie de bourbon, lecitină din floarea soarelui.
După preferinţe, aceste produse pot avea şi stafide, alune, nuci sau arahide. Fiecare produs poate conţine urme din toate tipurile de nuci şi grâu, iar ingredientele sunt obţinute din culturi controlate organic.

Gama de dulciuri bio se află în plină expansiune, iar pe lângă ciocolată se mai găsesc şi acadele, batoane, bomboane sau caramele. Insă, este foarte important să nu confundăm produsele bio cu cele dietetice. Deci, dulciurile bio/organice nu conţin conservanţi, şi dacă conţin, aceştia sunt naturali. Pentru cele fără conservanţi este foarte important să ştim că ele nu rezistă o veşnicie. Tocmai de aceea, ar fi bine să le consumăm în maximum două zile.

Atunci când ai poftă de ceva dulce alege:

  • o ciocolată BIO cu lapte, nucă de cocos şi multă cacao, deoarece fructul palmierului de cocos conţine grăsimi care protejează ficatul.
    Tot ele sunt responsabile pentru întărirea sistemului imunitar, iar acizii omega 3 se absorb mai bine la nivelul ţesutului atunci când dieta este bogată în acizi saturaţi. Nuca de cocos protejează organismul împotriva acţiunii radicalilor liberi şi poate fi considerată şi unul dintre secretele tinereţii şi longevităţii.Valoarea energetică a unui produs de acest gen este de 554 kcal.

 

  • un baton bio cu miere şi susan, deoarece seminţele de susan conţin calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor, vitamina B1 şi fibre. De asemenea, mai conţin cupru şi mangan, minerale esenţiale în menţinerea siluetei.

 

  • jeleuri BIO ursuleţi din fructe, fără gelatină. Produsele de acest gen conţin sirop de porumb, zahăr nerafinat din trestie de zahăr, agent de gelifiere (pectina), suc de fructe concentrat (ananas, mere, portocale, lămâie, zmeură, coacăze negre), acidifiant (acid citric, citrat de calciu) arome naturale, agent de colorare extras din fructe şi plante (curcumă, alge, şofran, coacăze negre), agenţi de separare (ulei de floarea soarelui, ceară de carnauba). 

 

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • UuMw09Y pe 8 Oct 2012, 17:39
    comentariile apar numai daca completam si "subiectul.."

    Asta e un articol tradus de la americani sau britanici. La noi nu am auzit niciodata copii care sa aleaga intr-o disperare dulciuri cu nemiluita si zahar - decat cazuri extrem de izolate, nerelevante. Iar daca scrieti asa- despre lucruri pe care ai nostri nu le fac, nu li se potrivesc, e ca si cum i-ati sugestiona sa le faca, vreti cumva sa-i engramati pe copiii de la noi ? Mai bine i-ati scutura pe producatorii de alimente ambalate din supermarket si care folosesc retete "S.F." cu tot felul de adaosuri tampite si nocive pt organism - acelea ingrasa si fac oamenii si copiii obezi. Plus tot felul de gaselnite pe care romanii le-au pescuit de pe la altii- ca de obicei - din arhiva de prostie a altora - sunt surse grave de obezitate: berea, tipuri de carnati si mezeluri ciudate, carnuri hormonate/de la animale cu stress, sau bolnave si indopate cu medicamente, legume si fructe modificate genetic, mancatul cartofilor intr-o veselie, chips-urile consumate in cantitati prea mari, dropsuri ieftine si pe care si le pot cumpara cei care nu isi pemit ciocolata f des , sucurile din comert pline cu porcarii care te umfla etc. In chestiunea cu zaharul - nu am inca clar de ce unii se dau in vant dupa zaharul brun - eu nu as consuma din acela - mai curand as consuma zahar BRUT - care e altceva (dar se iau si ei dupa "americani" - daca zic aia in reteta "a teaspoon of brown sugar" - gata - fuga nebuna la super-market sa isi ia zahar brun - altfel nu iese reteta :)) ). Mare e prostia omeneasca si multe forme stie sa ia - culmea. Zaharul brun e un caramel cristalizat - ok ? De cand e asa bun "caramelul" ? Dar zaharul BRUT e altceva - e zahar extras din sfecla sau trestie - si ne-albit chimic. Acela e sanatos - daca vreti zahar bio sanatos. Zaharul "candel" sau brut-tos. Sau tot ok este la nevoie zaharul invertit. Realmente, prin invertirea in prezenta acidului tartric (sarea de lamaie) lantul molecular se roteste si izomerul rezultat e mai usor de asimilat in corp fara sa mai fure calciu de pe la dinti, oase, par, unghii, ficat etc.

    1
    0

  • UuMw09Y pe 8 Oct 2012, 17:29
    Dvs nu acceptati comentarii la articole ?

    De ce nu a aparut comentariul meu ? Voi nu acceptati comentarii la articole ? De ce ati pus form de chat pe site daca tot e degeaba si tot nu ne apar comentariile ?

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod