Da vina pe ciocolata daca esti deprimat

Stim ca iti place ciocolata. Pana acum studiile asociau consumul ciocolatei de calitate cu imbunatatirea starii de spirit, insa cea mai recenta cercetare publicata saptamana aceasta in revista medicala Archives of Internal Medicine sustine contrariul: cu cat vei manca mai multa ciocolata, cu atat vei fi mai deprimat.

Stim ca iti place ciocolata. Pana acum studiile asociau consumul ciocolatei de calitate cu imbunatatirea starii de spirit, insa cea mai recenta cercetare publicata saptamana aceasta in revista medicala Archives of Internal Medicine sustine contrariul: cu cat vei manca mai multa ciocolata, cu atat vei fi mai deprimat.

 

Cercetatorii de la Universitatea California din San Diego au constatat pe un esantion de 1000 de persoane sanatoase ca pe masura ce cresteau consumul de ciocolata atat barbatii, cat si femeile au prezentat o inrautatire a starii de spirit. Rezultatele arata ca persoanele cu simptome de depresie obisnuiau sa consume 8 portii de ciocolata pe luna, in comparatie cu doar 5 portii pe care le consumau persoanele care nu aveau probleme cu depresia. Simptomele s-au inrautatit cel mai mult in cazul celor care au consumat mai mult de 6 batoane de ciocolata de 28 de grame pe luna, dupa cum se precizeaza in studiul citat de BBC News.

Care este explicatia? Cercetatorii afirma ca este foarte posibil ca persoanele predispuse la stari depresive "sa pofteasca" la ciocolata considerata auto-medicatia de care au nevoie pentru a-si imbunatati starea de spirit sau ca ciocolata ar putea declansa simptomele depresiei.

Dr. Natalie Rose, coordonatorul studiului sustine ca cercetarile vor continua pentru a determina cu exactitate care este legatura dintre ciocolata si starea noastra de spirit.

 

 

Ce spun studiile anterioare?

 

1. Ciocolata scade riscul de accident vascular cerebral. Aceasta este concluzia cercetatorilor de la McMaster University din Canada dupa ce au efectuat o cercetare pe un esantion de 44.489 de persoane, dupa cum informeaza publicatia medicala ScienceDaily
intr-un articol aparut in urma cu doua lumi. Se pare ca participantii la studiu care au consumat o portie de ciocolata pe saptamana si-au redus cu 22% riscul de a suferi un accident vascular cerebral, in comparatie cu cei care nu consumat ciocolata;


2. Ciocolata este indicata in maladia Parkinson. Descoperirile au aratat ca bolnavii cu Parkinson au tendinta de a consuma mai multa ciocolata neagra in comparatie cu persoanele sanatoase, dupa cum informa publicatia britanica Dailymail intr-un articol aparut anul trecut.

Simptomele bolii Parkinson incep sa apara atunci cand nivelurile de dopamina din creier scad cu aproximativ 20% din valorile normale. Potrivit specialistilor, unele substante din ciocolata neagra - cum ar fi feniletilaminele - maresc nivelurile de dopamina; 


3. Ciocolata este buna pentru creier. O cantitate moderata de ciocolata are efecte benefice asupra activitatii cerebrale, informa Telegraph.co.uk intr-un articol aparut anul trecut. Pudra de cacao folosita in ciocolata contine o substanta antioxidanta, numita flavonol care are capacitatea de a energiza functiile mentale.

 

Ce solutii avem?


Si noi ce sa intelegem: ciocolata ne imbunatateste starea de spirit sau declanseaza simptomele depresiei? Raspuns: inca nu se stie. Pana se lamuresc cercetatorii si vin cu argumente si contraargumente avem o alternativa mereu la indemana care ne imbunatateste garantat starea de spirit: miscarea fizica despre care inca nu am auzit niciun studiu ca ar dauna sanatatii daca este facuta in functie de starea de sanatate si la recomandarea unui kinetoterapeut in cazul in care suferi de anumite afectiuni.



Da, dar cu siguranta ca vom pofti si la ciocolata din cand in cand. Solutia este sa iti infranezi putin poftele si sa o consumi in cantitati moderate si sa alegi varianta neagra cu un continut de cacao peste 70%. Da stiu, nu are gust de lapte si este putin amaruie, nefiind pe gustul marilor amatori de ciocolata cu lapte/creme, dar poti sa faci acest sacrificiu pentru sanatatea ta. Si foarte important: citeste intotdeauna ingredientele de pe eticheta! Cu cat are mai putine ingrediente trecute pe ambalaj cu atat este mai sanatoasa.

 

 

Cum sa-ti faci ciocolata acasa?


Si aici nu vorbesc despre reteta ciocolatei de casa pe care ne-o facea mama acasa cand eram copii. Ci o reteta de ciocolata sanatoasa care are aspectul si textura celei din comert. Este foarte simplu si nu ai nevoie decat de cateva ingrediente: unt de cacao/ulei de cocos sau combinate (le gasesti la magazinele naturiste online), pudra de cacao, miere/sirop agave (ca substitut al zaharului) si putina sare de mare.

Si bineinteles ca poti adauga in functie de preferinta alune crude, migdale crude, stafide, nuca de cocos, polen, extract de vanilie, scortisoara sau alte arome naturale. Daca vrei sa prepari ciocolata pentru copilul tau si nu vrei sa folosesti cacaua (care contine teobromina si cofeina, substante cu efect excitant asupra sistemului nervos) poti sa o inlocuiesti pudra de roscove (pe care o vei gasi si sub denumirea de carob) care nu contine cofeina, teobromina, gluten, lactoza.  


 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rodica Ene pe 2 Mai 2010, 12:49
    Ciocolata si depresia

    Am citit de curind- sint medic specialist anestezist--ca ciocolata neagra, fara continut de zahar, sau cu indulcitor gen; zaharina, aspartam,este indicata in nevroze, fiind un tonic al sistemului nervos central.Studiul apartine unor echipe de cercetatori de la o Facultate de Medicina dinAmerica.Cred ca, au dreptate! Deci, ciocolata fara zahar, neagra, nu are legatura cu depresia, ci dimpotriva , o ajuta! Va multumesc!

    0
    0

  • Dragoi Ana Maria pe 1 Mai 2010, 11:43
    Atatea controverse...

    Nu cred ca cineva ar putea renunta vreodata la ciocolata :) E un "rau" necesar,dar totul e sa nu il consumam in cantitati exagerate. In plus, eu beau cafea.. la varsta de 19 ani nu cred ca e ft. sanatos,dar are si ea beneficii[acei antioxidanti]. La fel sta treaba si cu ciocolata... nimeni,mai ales oameni banali ca noi, nu pot infrunta greuatile zilei sau stresul, cu mancare sanatoasa 100% . Totul e sa nu exageram cu aceste mici "scapari",care intr-adevar, ne mai induc o stare de relaxare , si de ce nu, daca sunt gustoase, ne plac si ne fac viata mai frumoasa :)

    0
    0

  • kinot pe 30 Apr 2010, 12:44
    sa renunt la ciocolata? eu ? never

    Pai consum ciocolata in disperare cand sunt obosita sau m-a suparacit cineva. Ei, dupa ce fac eu trebusoara asta sunt mai happy si mai plina de energie, asa ca numi poate spune nimeni ca sunt mai depresiva dupa. Ciocolata neagra desi imi place nu consum pt ca imi da dureri de ficat, ciocolata cu diferite creme nu-mi place, dar batoanele de ciocolata cu alune nu-mi lipsesc mai ales daca sunt pachet de nervi. Si partea cea mai frumoasa e ca nici nu-mi aduc kg in plus.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod