Consumul săptămânal de pește stimulează inteligența copiilor și le asigură un somn liniștit

amalia-skelton
Un somn odihnitor și un coeficient de inteligență ridicat ar putea fi obținute prin includerea preparatelor din pește cel puțin o dată pe săptămână în meniul copiilor.
În cadrul unui nou studiu cercetătorii au descoperit că pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani cel puțin o porție de pește la nivel de săptămână este asociată cu un scor mai bun la testele de inteligență și un somn profund, neîntrerupt, față de copiii care consumă pește mult mai rar.
Autorul studiului dr. Jianghong Liu, de la Universitatea din Pennsylvania, a raportat aceste descoperiri la care a ajuns alături de colegii săi în scopul ameliorării dietei zilnice a copiilor. Peștele este considerat o componentă importantă a unui meniu sănătos. Nu numai că are un nivel redus de grăsimi saturate și multe proteine, vitamine și minerale, dar este și o sursă excelentă de acizi grași de tip Omega-3.
Cercetările anterioare au arătat că grăsimile de acest tip aduc beneficii esențiale pentru funcționarea inimii, reducând riscul de aritmie, bătăi neregulate ale inimii, prevenind hipertensiunea arterială și diminuând nivelul de trigliceride.
Acizii grași de tip Omega-3 au fost asociați în mod independent cu beneficii suplimentare precum stimularea inteligenței și îmbunătățirea calității somnului.
În cadrul noului studiu dr. Liu și colegii săi au încercat să investigheze mult mai detaliat asocierea dintre acizii grași Omega-3, somnul și coeficientul de inteligență, examinând consumul de pește pentru 541 de copii din China cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani. S-a folosit un chestionar alimentar detaliat pentru a se stabili cât de mult pește au consumat copiii la nivel de săptămână și la nivel de lună. 
În continuare s-a evaluat coeficientul de inteligență al copiilor, iar părinții lor au completat chestionare cu privire la modul în care au dormit copiii într-un interval de o lună, specificând numărul total de ore de somn din fiecare noapte, cât de des se sculau în timpul nopții și dacă li se făcea somn în timpul zilei.

 
Somnul poate realiza legătura dintre pește și coeficientul de inteligență

Față de copiii care mâncau pește foarte rar sau deloc, cei care au consumat pește cel puțin o dată pe săptămână sau mai des au obținut în medie cu 4,8 puncte în plus în cadrul testelor de inteligență. De asemenea, copiii care au consumat pește în fiecare săptămână au avut probleme cu somnul mult mai rar, grăsimile de tip Omega-3 devenind un indicator util pentru evaluarea calității somnului.
„Un consum susținut de pește, ca sursă principală de acizi grași de tip Omega-3, are drept efect eliminarea problemelor legate de somn, printre care insomnia, anxietatea și trezitul des în timpul nopții.
În ansamblu copiii care au o astfel de dietă vor dormi mai bine”
a spus dr. Liu. 
Oamenii de știință consideră că aceste descoperiri nu numai că pot confirma rezultatele înregistrate în experimentele anterioare, care susțineau legătura dintre acizii grași de tip Omega-3 și un somn mai liniștit, ci și că indică faptul că somnul favorizează o creștere a coeficientului de inteligență pe fondul unui consum frecvent de grăsimi sănătoase. 
„Lipsa somnului provoacă de obicei un comportament antisocial.
De asemenea, performanțele reduse la nivel intelectual au aceeași consecință”
, a explicat dr. Adrian Rain, colaborator în cadrul studiului, de la Școala de Artă și Științe a Universității Penn. „Am evidențiat prin rezultatele obținute că suplimentarea meniului zilnic cu pește ca sursă de Omega-3 asigură o socializare optimă, așa că nu este de mirare că stimulează creșterea coeficientului de inteligență”, a continuat acesta.
Echipa de cercetători consideră că experimentul realizat este o dovadă clară că peștele are beneficii imprtante pentru sănătate și că toți copiii ar trebui încurajați să se familiarizeze cu acest ingredient și să învețe să-l aprecieze. 
„Copiii ar trebui să înceapă să mănânce pește cât mai curând, preferabil în jurul vârstei de 2 ani, dar este posibil să se înceapă chiar și de la 10 luni, în funcție de receptivitatea și preferințele copilului.
Este esențial ca părinții să se asigure că este tăiat în bucăți mici și că nu conține oase. Dacă cei mici vor avea ocazia să se familiarizeze cu gustul lui de timpuriu scad șansele să-l respingă. Copiii sunt foarte sensibili la mirosuri, așa că nu renunța dacă nu vor să mănânce prima dată când simt mirosul peștelui. Este nevoie de perseverență și creativitate pentru a transforma peștele într-un preparat atractiv”
, a spus dr. Jennifer Pinto-Martin, colaboratoare la studiu, de la Universitatea Penn.
Nu se știe încă dacă rezultatele obținute sunt relevante și pentru adulți, dar acest lucru se va analiza în cadrul studiilor viitoare, precum și ce tipuri de pește sunt cele mai utile pentru obținerea efectelor menționate. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată