ciuperci

Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile

iulia-mirica
S-ar putea să te mire cea mai sănătoasă modalitate de a găti ciupercile. Probabil că ți se părea că le poți găti oricum, exceptând prăjirea acestora, astfel încât să beneficiezi de proprietățile lor sănătoase pentru organism. Însă iată la ce concluzie au ajuns oamenii de știință!
Care este cea mai sănătoasă metodă prin care poți găti ciupercile?

După cum spuneam mai sus, cea mai sănătoasă modalitate prin care poți găti ciupercile nu este prăjirea lor într-o tigaie. Ciupercile sunt niște alimente sănătoase pentru organism, deoarece acestea conțin cantități semnificative de fibre dietetice, proteine, aminoacizi, vitamine (inclusiv B1, B2, B12, C, D și E) și minerale, precum și faptul că aceste legume au un conținut scăzut de grăsimi și calorii.

Dar, potrivit cercetătorilor de la Centrul de Cercetări Tehnologice pentru Ciuperci din La Rioja, din Spania, compoziția ciupercilor, capacitatea lor antioxidantă și substanțele nutritive pe care le conțin pot fi afectate negativ de procesul de gătire pe care îl alegi.

Pentru acest studiu, care a fost publicat în Jurnalul Internațional al Științelor Alimentației, echipa de cercetători a evaluat infuența diferitelor tipuri de preparare a ciupercilor - fierbere, gătire la microunde, preparare pe grătar și prăjire.
De asemenea, au fost analizate și mai multe tipuri de ciuperci, astfel încât să fie mai relevante cercetările desfășurate.
După ce au preparat 4 tipuri de ciuperci, care au fost alese special, deoarece sunt cele mai răspândite specii de ciuperci din întreaga lume, cercetătorii au liofilizat și analizat probele, rezultatele fiind comparate cu versiunile crude ale ciupercilor.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că cele mai bune modalități de a găti ciupercile, astfel încât acestea să își păstreze proprietățile nutriționale, sunt prepararea acestor alimente la microunde sau grătar.
Aceste modalități de gătit sunt cele mai bune, deoarece ciupercile prăjite și fierte au prezentat o activitate antioxidantă semnificativ mai mică. Ciupercile prăjite, în special, au avut o pierdere severă a conținutului de proteine și carbohidrați și, în același timp, o creștere a grăsimilor. Procesele de prăjire și fierbere au produs pierderi severe la nivelul compușilor antioxidanți și proteici, acest lucru având loc probabil din cauza scurgerii substanțelor solubile în apă sau în ulei, ceea ce înseamnă că valoarea nutritivă a produsului final a fost influențată semnificativ, după cum a afirmat Irene Roncero, unul dintre autorii studiului.

Așa că, data viitoare când te hotărăști să prepari o porție de ciuperci, ia în considerare descoperirile recente și apelează doar la acele metode de gătire recomandate de către specialiști!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată