Ce este indicat sa mananci in zilele caniculare?

Temperaturile foarte ridicate din ultima perioada ne dau tuturor batai de cap, dar o alimentatie corespunzatoare iti protejeaza sanatatea si te poate ajuta sa treci cu bine peste aceste zile caniculare. Dr. Julieta Cristescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice iti spune ce este indicat sa consumi si la ce trebuie sa fii atenta in zilele toride de vara.
Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza sanatatea organismului uman. Atunci cand se respecta principiile unei alimentatii corecte, beneficiile pentru sanatate sunt enorme, dar, atentie, este valabil si efectul invers: o alimentatie gresita are consecinte nefaste asupra organismului.


Alimentatia ajuta organismul sa treaca mai usor peste schimbarile de mediu

"De-a lungul anului, organismul nostru trece prin diverse schimbari si are nevoi specifice, legate de adaptarea la conditiile de mediu. Daca iarna avem mai multa nevoie de energie, pentru a mentine temperatura corpului in conditii de frig, vara corpul face eforturi sa isi scada temperatura, in principal prin eliminare de apa, cu pierderea unor cantitati importante de saruri minerale", ne spune Dr. Julieta Cristescu. "In plus, vara simtim mai mult nevoia de a desfasura activitati in aer liber si de a profita de soare. In acelasi timp insa, temperaturile ridicate cresc riscul deshidratarii, pot provoca variatii in tensiunea arteriala si insolatii", adauga specialistul.

Aerul conditionat de acasa, de la serviciu sau din spatiile comerciale si de agrement ne face placere, dar ne obliga si el la eforturi de adaptare la schimbari bruste si ample de temperatura, si, deseori, racim in plina vara. Temperaturile de vara sunt din ce in ce mai ridicate datorita radicalizarii climatului, poluarii si efectului de sera, iar alimentatia trebuie sa sustina si sa usureze procesul de adaptare.


Ce alimente sunt indicate pe canicula?

"Este foarte important ca in meniul zilnic de vara sa fie prezente toate grupele de alimente.
Atentie insa la proportii!",
avertizeaza specialistul. Organismul are in continuare nevoie de proteine, carbohidrati, lipide. "Asigurati-va mai multe vitamine, minerale si multa apa, in special in perioada foarte calduroasa. Este bine ca legumele si fructele proaspete sa constituie cea mai mare parte din meniul zilnic, deoarece sunt surse de vitamine, enzime, fibre si antioxidanti", adauga dr. Julieta Cristescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

Asadar, opteaza pentru:

  • fructe: pepeni verzi si galbeni, pere, mere, capsunile, mango, smochine etc.;
  • legume: rosii, castraveti, dovlecei, ardei, vinete, ciuperci, conopida, fasole verde etc.;
  • cereale integrale, orez, paine neagra cu seminte;
  • produse lactate;
  • sucuri din fructe si legume;
  • ceaiuri (ceai verde, negru, infuzii de plante).

Chiar si cafeaua se poate consuma, cu conditia sa nu facem abuz. "Un om sanatos poate sa bea o ceasca de cafea de dimineata, cu conditia sa fie o cafea de buna calitate. De asemenea, o singura cafea normala nu creste tensiunea si nu le face probleme persoanelor hipertensive. De preferat este indulcirea cafelei cu o lingurita de miere", recomanda dr. Cristescu.
 
In ceea ce priveste sucurile de fructe, contin mai mult zahar decat fructul in sine pentru ca, pentru un pahar de suc de exemplu, nu se foloseste un singur fruct. De aceea, mai ales pentru persoanele care vor sa slabeasca, se recomanda consumul simplu al fructului respevtiv. "Fructele aduc un aport de vitamine, fibre si apa.
Un fruct poate satisface setea mai bine decat sucul din fructul respectiv"
, ne spune nutritionistul.

Produsele din lapte fermentat, si in special iaurtul, nu trebuie sa lipseasca din dieta de vara. Pe langa gustul placut, racoritor, valoarea nutritionala si beneficiile asigurate de culturile active ale iaurtului, aportul de saruri minerale, in principal de calciu, este binevenit in compensarea pierderilor prin transpiratie.

De asemenea, nu uita sa bei apa. In perioadele de canicula Ministerul Sanatatii recomanda consumul unui unui pahar de apa la fiecare 15 - 20 de minute.


De evitat!

Potrivit specialistului, trebuie evitate:

  • zaharul si dulciurile rafinate;
  • alimentele grase;
  • mezelurile;
  • pateurile;
  • carnea afumata;
  • produsele procesate;
  • aditivii, colorantii;
  • bauturile energizante si cele cu cofeina;
  • sucurile carbogazoase.

La fel de nerecomandata este si berea. Contrar miturilor, aceasta nu te va hidratata, dimpotriva, provoaca diureza si atrage dupa sine senzatia de sete.

"Alimentatia ideala este cea echilibrata. Practic, un om sanatos are voie sa manance orice, dar trebuie sa fie foarte ponderat; altfel spus, totul cu masura", precizeaza specialistul.


Exemplu de meniu pentru o zi de canicula

Dr. Julieta Cristescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice iti propune un exemplu de meniu pentru o zi de vara:

"Orice persoana trebuie sa respecte recomandarea de a manca trei mese principale pe zi. Micul dejun este cea mai importanta dintre acestea si chiar daca esti o persoana ocupata, posibilitatile pentru un mic-dejun sanatos sunt multiple", ne spune specialistul.
Iata numai cateva exemple:

  • paine;
  • cereale cu lapte;
  • iaurt;
  • o leguma (de exemplu ardei);
  • branza proaspata de vaci.

"In primul rand, ar trebui sa educam populatia sa ia masa de pranz la orele 12.30 - 13.00.", afirma dr. Cristescu. Foarte multe companii au prevazuta o ora pauza de masa. Asadar, daca beneficiezi de ea, nu ezita sa o iei in fiecare zi. La pranz poti opta pentru:

  • supa de legume (de exemplu de rosii);
  • salata mixta care sa contina si: fasole boabe, cateva bucati de nuci sau iaurt;
  • legume la gratar;
  • pui sau peste la gratar.

"Mare atentie la cantitati. Daca mancati la restaurant, portiile s-ar putea sa fie foarte generoase. Meniul trebuie sa fie variat, nu abundent", precizeaza nutritionistul.

In ceea ce priveste cina, dr. Julieta Cristescu nu impune o restrictie referitoare la ora, ci tot la cantitate si la calitatea alimentelor. Daca vrei sa nu te ingrasi, dar si sa ai un somn odihnitor, opteaza pentru alimente usoare, in portii mici. Iti poti pregati acasa:

  • o garnitura de fasole verde cu usturoi la aburi si un piept de pui, gatit, tot la fel, la aburi;
  • paste cu branza care sa nu fie excesiv de grasa, cu busuioc, rozmarin si ulei de masline in loc de unt.

De asemenea, pentru a indeparta senzatia de foame pe care o poti resimti seara, poti consuma un pahar de iaurt natural ca gustare, la ora 16.00.

In ceea ce priveste desertul, prajiturile de cofetarie ar trebui evitate in aceasta perioada. Inghetata este o alternativa care te racoreste si iti poate satisface si pofta de dulce.
Cea mai buna este cea facuta in casa. O inghetata din iaurt, fructe si putin zahar poate fi un desert delicios pe care sa il servesti cu placere in zilele caniculare.

Pentru a te mentine in forma este esential sa faci miscare. Ideal ar fi sa faci exercitii atat dimineata cat si seara, dar daca timpul nu-ti permite, iti poate fi de un real ajutor o plimbare pe jos, timp de 20 de minute, in fiecare seara dupa cina.


Atentie la pastrarea alimentelor pe timpul verii!

Un aspect important de care trebuie sa tinem cont, mai ales vara, este factorul de risc la care suntem expusi datorita perisabilitatii ridicate a produselor alimentare, atunci cand nu sunt respectate conditiile corecte de pastrare.

"Verificati ca alimentele cumparate care necesita pastrare la rece se afla in spatii refrigerate si sunt reci la contactul cu mana, si aveti grija sa le transportati rapid, pastrandu-le eventual in sacose termoizolante, pana la frigiderul de acasa. Portbagajul masinii poate fi foarte incins de soare, iar unele alimente se pot degrada rapid" mai spune specialistul.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andreea Luca pe 23 Iul 2009, 19:31
    Aveti grija!

    Trebuie sa aveti grija la transportul produselor....eu am patit-o pe buzunarul mea ca sa zic asa, deoarece am cumparat 3 cutii de lapte de la un supermarket si pana am ajuns acasa (asta insemnand aprox. 20 de min.), laptele din cutie s-a acrit...si ironia sortii este ca laptele era proaspat si se afla si in vitrine frigorifice!

    1
    0

  • Andreea Luca pe 23 Iul 2009, 19:28
    Caldura Mare, Mon Cher!!!

    Mda, intr-adevar sunt foarte bune recomandarile....Si am citit ceva legat de inghetata...eu mai nou, evit sa mananc inghetata cu crema si imi place sa o cumpar pe cea care este facuta pe baza de apa si din fructe ( este pe bat)....este absolut delicioasa!!! Iar apa m-a ajutat sa mai dau si cateva kilograme jos, ceea ce este si mai bine...ca sa zic asa, impusc doi iepuri dintr-un foc, ma hidratez si mai si slabesc!!! Va multumesc foarte mult pentru articol si credeti-ma ca a fost un mare ajutor, pentru ca inafara de salate nici nu stiam ce mai puteam gati in aceste zile caniculare! Va pup :)

    1
    0

  • Andreea pe 23 Iul 2009, 12:49
    felicitari!

    Felicitari pentu un articol excelent! Multumim mult!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod