Carbohidrații care îți vor scurta viața dacă nu-i elimini din meniul tău

Diferențierea tipurilor de carbohidrați din meniul zilnic ar putea avea un impact important asupra riscului de îmbolnăvire. Află ce alimente nu trebuie să se regăsească în dieta ta pentru a evita creșterea nivelului de colesterol și trigliceride.
Potrivit studiilor realizate, un consum ridicat de carbohidrați rafinați crește nivelul de colesterol „rău” de tip HDL. Deși inițial grăsimile erau considerate primul inamic al dietelor, acum carbohidrații au preluat acest rol, în mod specific variantele procesate și rafinate. Înainte să începi să aunci totul din cămară sau frigider trebuie să știi care sunt alimentele nocive pentru a nu le evita pe cele benefice pentru organism.

 
Iată ce trebuie să dispară din meniul tău pentru a trăi mai mult și a avea energie tot timpul:

 
1. Sucurile de fructe

Deși au reprezentat un trend important, fiind promovate ca alternativă sănătoasă pentru sucurile acidulate, între timp s-a clarificat faptul că sucurile de fructe reprezintă carbohidrați simpli. „Este cu totul altceva să folosești blenderul pentru că în acest caz se păstrează toate fibrele din fructe, dar sucul nu este deloc util, ci va crește glicemia, stimulând senzația de foame constantă.
Apa este mult mai utilă decât un suc de fructe în care se concentrează zaharurile”
, spune dr. Sharon Zarabi, nutriționist din New York.

 
2. Sucurile acidulate, cafeaua sau băuturile pe bază de cafeină

Pe lista de carbohidrați nocivi se află și sucurile acidulate cu zahăr. Fiecare cutie de suc tip cola are aproximativ 39g de carbohidrați și 150 de calorii irosite. Evită și cafeaua cu multe ingrediente suplimentare sau arome, precum și orice alte surse de cafeină. Aceste băuturi vor stimula apetitul și te vor face să simți nevoia de a mânca mai mult, sabotând totalul de calorii pe care ți l-ai propus și crescând riscul unor excese alimentare.

 
3. Carbohidrații albi: orez, paste și pâine

Acești carbohidrați simpli au un conținut foarte redus de fibre și favorizează creșterea nivelului de zahăr din sânge. Citește cu atenție etichetele și nu cumpăra nicio variantă care conține mai puțin de 3g de fibre la o porție.
Orezul brun, quinoa și pâinea din făină integrală sunt alternative utile pentru a evita efectele negative asupra organismului. Nu te lăsa tentat nici de covrigi proaspeți pentru că nu conțin carbohidrați benefici. Cu cât covrigul este mai mare, cu atât efectele nedorite vor persista mai mult timp. Un covrig poate avea până la 500 de calorii și 50g de carbohidrați rafinați.

 
4. Cerealele de la micul dejun

Poate îți dau impresia că sunt o opțiune benefică, dar majoritatea cerealelor ambalate în cutii colorate atractiv conțin foarte mulți carbohidrați și zaharuri simple, fără să-ți ofere o cantitate importantă de vitamine și minerale. Verifică de fiecare dată tabelul cu profilul nutrițional și optează pentru cerealele care au 4-5g de fibre la o porție.
De asemenea, poți alege fulgii simpli de ovăz sau secară pentru a fi sigur că nu consumi coloranți sau aditivi și că obții fibre suficiente, fără zahăr adăugat.

 
5. Covrigeii, chips-urile, popcornul cu toppinguri

Orice lucru care ți se topește în gură este o sursă de calorii inutile pentru că nu rămâne nicio substanță care să țină sub control apetitul. Dacă îți este poftă de gustări ocolește covrigeii din făină albă, chips-urile sau popcornul cu unt ori alte toppinguri dulci. Legumele, fructele și cerealele integrale te vor ajuta să consumi mai puține calorii fără să te înfometezi. În loc de chips-uri încearcă edamame rumenit sau năut la cuptor.

 
6. Prăjiturile, gogoșile și alte produse de patiserie

Nu conțin deloc vitamine și minerale pe care organismul să le poată utiliza. În plus, cresc rapid nivelul glicemiei, iar apoi provoacă pierderea energiei, determinându-te să mănânci tot mai multe dulciuri pentru a-ți reveni.
Le poți gusta rar dacă ai de obicei un meniu echilibrat, dar nu este benefic să le consumi zilnic.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod