Cafeaua: 5 lucruri pe care nu le ştiai. Descoperă totul despre licoarea energizantă!

Ştiai că începe să-şi facă efectul după 30-60 de minute? Sau că finlandezii sunt pe locul unu în topul celor mai mari consumatori de cafea? Descoperă şi alte lucruri mai puţin cunoscute despre cafea şi cafeină!
Cafeina nu se regăseşte doar în boabele de cafea, ci o consumăm şi din ciocolată, ceai negru sau ceai verde. Atunci când este consumată în cantităţi mici, ea are un efect revigorant asupra sistemului nervos, ajutând la o concentrare mai bună. Însă, majoritatea persoanelor obişnuiesc să consume cantităţi exagerate de cafea care poate să aibă multe efecte adverse printre care se numără: accelerează ritmul cardiac, cauzează insomnie, stări de nervozitate, agitaţie, iar în plus are un efect nociv asupra sistemului limfatic.

Iată câteva dintre lucrurile pe care e posibil să nu le fi ştiut despre cafea, prezentate în publicaţia Huffington Post


1. Decofeinizată nu înseamnă fără cofeină

Trebuie să ştii că atunci când consumi cafea decofeinizată nu înseamnă că aceasta nu conţine deloc cafeină, avertizează specialiştii.
Potrivit unui raport publicat de "Journal of Analytical Toxicology", în urma unei analize a peste nouă tipuri de cafea decofeinizată s-a constatat că doza de cafeină din conţinutul lor variază între 8,6 şi 13,9 miligrame la o ceaşcă. Ca să faci o comparaţie, o ceaşcă de cafea obişnuită are undeva între 95-200 miligrame de cafeină, iar o cutie de cola conţine între 30-35 de miligrame de cofeină.

"Dacă o persoană consumă 1- ceşti de cafea decofeinizată, doza de cafeină va fi aceeaşi regăsită în 1-2 ceşti de cafea obişnuită. Acest lucru trebuie luat în considerare de persoanele care au probleme cu rinichii sau suferă de tulburări de anxietate, deoarece le este recomandat să reducă cantitatea de cafeină consumată", avertizează unul dintre autorii cercetării, dr.
bruce Goldberger.


2.Durează între 30-60 de minute ca să-şi facă efectul

Potrivit instituţiei American Academy of Sleep Medicine, durează între 30 şi 60 de minute până când cafeina atinge nivelul maxim în sânge. Însă, există unele studii care arată că în primele 10 minute după ingerare, cafeina oferă energie. Ştiai că jumătate din cafeină este eliminată de corp în 3-5 ore, iar efectul se poate prelungi până la 8 ore? De aceea, persoanele care întâmpină probleme cu somnul trebuie să evite consumul cafeinei înainte cu 8 ore de a merge la somn.


3. Anticoncepţionalele, fumatul, genul şi rasa influenţează efectul cafeinei

Femeile metabolizează cafeina mai repede decât bărbaţii, după cum arată un studiu publicat în New York magazine.
De asemenea, fumătorii elimină de două ori mai repede decât nefumătorii. Cercetările au demonstrat că femeile care iau anticoncepţionale reţin cafeina în organism cu până la patru ore mai mult faţă de femeile care nu iau contraceptive orale.

Spre deosebire de alte rase, asiaticii reţin mai mult timp cafeina în corp.


4. Cafeaua mai bine prăjită conţine mai puţină cafeină

Chiar dacă ai crede că o aromă mai intensă dată de faptul că boabele au fost prăjite mai bine poate să ascundă mai multă cafeină, se pare că nu este deloc aşa. Prin procesul de coacere a boabelor se reduce cantitatea de cafeină, astfel că cu cât este mai prăjită cu atât are mai puţină cafeină.



5. Băuturile energizante au mai puţină cofeină decât o cafea simplă

O cutie de Red Bull are aproximativ 76-80 miligrame de cofeină în comparaţie cu doza regăsită într-o cană de cafea simplă (95-200 miligrame).
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • corina pe 29 Aug 2013, 13:12
    foarte important...nutritia alimentara corecta..

    Ma bucura ca se dau amanunte despre tot ce consumam....si tot despre importanta lor in corpul uman... MULTUMESC.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod