4 rețete simple de sosuri vegetariene

de Amalia Skelton, 2 Septembrie 2019

Ai renunțat la carne? Nicio problemă. Te poți bucura în continuare de sosuri cremoase, răcoritoare și foarte colorate, pline de vitamine și minerale, dar mai ales cu un gust senzațional.
Indiferent dacă ai decis să reduci caloriile temporar sau te-ai orientat spre o dietă vegetariană pe termen lung, este foarte util să știi să prepari sosuri pentru a face noul meniu mai atractiv. Dacă le pui alături de alte alimente îți va fi mult mai ușor să faci alegeri diferite, care îți vor da multă energie și vitalitate.

 
Iată ce sosuri trebuie să încerci cât mai curând:

 
1. Sos cremos cu ardei roșu

Dulceag, aromat și cu o textură consistentă, acest sos va transforma cruditățile într-un deliciu.
 
Ingrediente:
- 2 ouă mari, bătute;
- 2 linguri de zahăr;
- 2 linguri de oțet de mere;
- o lingură de unt moale;
- o lingură de făină integrală;
- 200g de brânză cremă de capră;
- un ardei roșu, tocat mărunt;
- 4 cepe verzi, tocate mărunt;
- 2 morcovi medii, rași mărunt;
- 4-5 buchețele de broccoli, tocate mărunt.
 
Cum se prepară:
Amestecă primele 5 ingrediente într-o tigaie și lasă la foc mic timp de 4-5 minute. Continuă să amesteci pentru a obține un mix omogen, ia de pe foc și lasă la răcit. Adaugă brânza cremă, ardeiul și ceapa, apoi continuă cu morcovii și broccoli. Amestecă bine, lasă la rece 2 ore, apoi servește cu o salată de crudități sau direct cu felii de legume crude.

 
2. Sos cu mărar, ceapă și smântână de cocos

Este un deliciu cremos, care va înlocui rapid maioneza și poate fi servit în orice moment al zilei cu legume.
 
Ingrediente:
- o cană de smântână de cocos;
- o lingură de ceapă, tocată mărunt;
- 2 linguri de kefir;
- 3 linguri de făină integrală;
- 2 linguri de frunze de pătrunjel;
- 4 linguri de frunze de mărar;
- ¼ linguriță de sare de mare fină.
 
Cum se prepară:
Combină toate ingredientele, amestecă bine, acoperă cu folie alimentară și lasă la frigider timp de 3 ore. Servește cu legume crude sau rumenite la grătar.

 
3. Sos cu porumb și avocado

Se potrivește foarte bine lângă nuci crude, boabe de năut rumenite la cuptor sau fructe confiate.
 
Ingrediente:
- 2 căni de boabe de porumb, fierte;
- un avocado mediu, decojit și tocat mărunt;
- o piersică mică, tocată mărunt;
- o ceapă roșie mică, tăiată solzi;
- un ardei roșu mic, tocat mărunt;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 2 linguri de oțet din vin alb;
- o lingură de suc de lime;
- 1½ lingură de chimen măcinat;
- un cățel de usturoi, ras fin;
- o lingură de frunze verzi de oregano;
- un ardei iute mic, tocat fin;
- ¼ linguriță de piper roz;
- ¼ linguriță de sare de mare.
 
Cum se prepară:
Amestecă bine toate ingredientele și servește-le imediat cu o gustare crocantă sau lângă fructe confiate asortate.

 
4.
Sos cu morcovi, curry și muștar

Aroma dulce a morcovilor se combină cu gustul de curry și savoarea muștarului în cadrul acestui sos care îți redă energia după o zi lungă de lucru. Nu ezita să-l prepari seara, lângă felii de legume crude, viu colorate.
 
Ingrediente:
- o ceapă roșie medie, tăiată solzi;
- 2 linguri de ulei de rapiță;
- ½ cană de apă;
- 4 morcovi medii, tăiați felii;
- ¼ linguriță de sare de mare;
- ¼ linguriță de piper cayenne;
- ¼ linguriță de pudră de curry;
- 2 linguri de maioneză light;
- 2 linguri de muștar Dijon.
 
Cum se prepară:
Pune ceapa și uleiul într-o tigaie și lasă la foc mic 2 minute.
Adaugă morcovii, apa, sarea, piperul și pudra de curry. Dă în clocot, apoi dă focul mic și pune capacul timp de 6 minute sau până când observi că toate legumele sunt moi. Ia capacul și mai lasă încă 8 minute, până când tot lichidul se evaporă. Lasă la răcit, apoi pune mixul într-un blender. După ce ai obținut o pastă omogenă adaugă maioneza și muștarul. Amestecă bine și servește cu legumele tale preferate.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;