Care sunt cele mai sărate alimente din meniul copilului tău și cum să reduci riscurile

O dietă cu un conținut prea ridicat de sodiu îți poate predispune copilul la afecțiuni cronice pe termen lung. Descoperă care sunt cele mai sărate opțiuni care îi atrag pe copii și ce măsuri trebuie să iei pentru a crea un meniu benefic.
Deși se vorbește mult mai des despre conținutul excesiv de zahăr al meniului copiilor, să știi că și prea multă sare le poate face rău. Potrivit specialiștilor, copiii de toate vârstele, atât din orașe mici sau sate, cât și din orașele mari, consumă prea des alimente sărate și există variante extrem de nocive care pot fi irezistibile pentru cei mici.
Cercetătorii au analizat dieta a peste 2.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Deși necesarul zilnic de sodiu variază de la 1.900mg pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani până la 2.300mg de sodiu pentru copiii de peste 14 ani, problema este că s-a constatat că meniul celor mici conține de obicei 3.000mg de sodiu pe zi, iar în cazul adolescenților se poate ajunge și la 3.500mg.

 
Efectele negative ale alimentelor prea sărate consumate în copilărie

Chiar dacă ți se pare că sodiul nu este la fel de periculos ca și zahărul, realitatea este că va crea riscuri grave pentru sănătatea copilului nu numai în prezent, ci și la vârsta adultă. În primul rând se relevă impactul excesului de sodiu asupra tensiunii arteriale.
Astfel, unul din 9 copii cu vârsta între 8 și 16 ani are o tensiune arterială peste valorile normale. Tensiunea crescută din timpul copilăriei este un factor major de risc la vârsta adultă.
De asemenea, consumul frecvent de alimente foarte sărate în anii copilăriei va influența percepția gustului și poate pune bazele unor alegeri alimentare nocive pe termen lung. Un copil care a consumat foarte mult sodiu are mari șanse să devină un adult care preferă alimentele de la fast food și depășește constant doza recomandată de sodiu.

 
Iată care sunt alimentele care constituie cel puțin jumătate din consumul zilnic de sodiu al copiilor:

- pizza;
- preparatele mexicane cum sunt taco și burrito;
- sandvișurile de la supermarket sau de la fast food;
- pâinea, mai ales chiflelele;
- carnea afumată;
- supele;
- gustările condimentate, în special chips-urile sau popcornul pentru microunde;
- brânza;
- laptele simplu;
- carnea de pui.
 
Unele dintre alimentele de pe această listă nu te vor surprinde, de exemplu pizza, chips-urile sau mâncarea de la fast food, dar altele pot fi interpretate diferit. Laptele simplu nu este suspectat de majoritatea părinților, dar oare înseamnă că de acum încolo nu mai trebuie să cumperi brânză, pâine sau carne de pui?

 
Pune în aplicare următoarele sfaturi pentru a ameliora meniul copilului tău fără să impui restricții exagerate:

 
1. Focalizează-te pe ceea ce se mănâncă în afara casei

Este vorba despre mâncarea de la restaurante sau de la fast food. Aceste preparate au un conținut foarte ridicat de sare și nu este vorba numai despre localurile fast food, ci acest lucru se întâmplă inclusiv în cazul restaurantelor elegante.
Reducerea numărului de mese luate în oraș este o modalitate simplă de a scădea totalul de sodiu din meniul copilului.

 
2. Redu ponderea gustărilor sărate

Chips-urile sau pufuleții cu diferite arome reprezintă calorii inutile pentru că nu furnizează nutrienți utili organismului. Rezervă-le pentru ocazii speciale și dă-i copilului mai des gustări formate din alimente proaspete.

 
3. Nu te îngrijora din cauza conținutului natural de sodiu

Sodiul care se regăsește în mod natural în alimente nu este un motiv de îngrijorare. Astfel, deși laptele se află pe lista creată de specialiști, nu va reprezenta o problemă dacă restul meniului este util. Și iaurtul este benefic.

 
4. Nu pune solnița deoparte

Puțină sare va da un gust bun rețetelor tale și va face ingredientele sănătoase mai atractive, mai ales când vine vorba despre legumele rumenite pe grătar sau la cuptor. Legumele sunt o sursă foarte bună de potasiu, mineral care contracarează efectele negative ale sodiului, așa că nu trebuie să eviți să le pui sare.

 
5. Ia măsuri suplimentare pentru a reduce sodiul

Clătește cu atenție toate variantele de legume de la conservă, apoi lasă-le să se scurgă bine în strecurătoare pentru a elimina până la 40% din conținutul de sodiu.

 
6. Nu te stresa excesiv

Nu este nevoie să cauți la raft numai produse fără sodiu sau să te stresezi citind etichetele minuțios. Dacă limitezi numărul de mese la restaurant și favorizezi alimentele proaspete, evitând variantele procesate, nu va fi o problemă dacă tu și familia ta mâncați supă de la conservă sau nuci cu sare din când în când.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod