Efectul exercitiilor fizice asupra creierului

Exercitiile fizice pot fi de folos creierului tau? Studiile efectuate demonstreaza acest lucru. Acestea arata ca activitatea fizica este benefica creierului, cu rezultate imediate dar si cu imbunatatiri pe termen lung.
Se pare ca sportul ajuta creierul sa lucreze mai eficient si chiar ne ajuta  sa devenim mai destepti.

Intr-unul dintre aceste studii, a fost testata abilitatea de a gandi a subiectilor. Dupa teste, subiectii acestui experiment au fost pusi sa alerge pe banda rulanta timp de 30 de minute. Dupa o pauza de odihna, s-au mai efectuat cateva teste. In timpul testelor, subiectii au fost conectati la electroencefalograf, pentru detectarea activitatii electrice a creierului.

Primul lucru constatat de cercetatori a fost faptul ca exercitiile fizice a marit viteza de luare a deciziilor.
Diferenta a fost una semnificativa. S-a mai descoperit ca, dupa activitatea fizica, subiectii au avut mai multe raspunsuri corecte la aceste teste.

Participantii la acest studiu au fost persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, dar expertii sunt de parere ca aceste rezultate raman valabile si la alte categorii de varsta. Alte studii efectuate au aratat ca doar prin 10 minute de sport pe zi, starea de spirit se imbunatateste, iar starea de oboseala se reduce. Nu au fost testate beneficiile asupra creierului in acest studiu, dar se pare ca mai putina oboseala duce la o functionare mai buna a creierului.


Care sunt cele mai bune exercitii fizice pentru creier?

Majoritatea experimentelor au fost mai mult axate pe durata exercitiilor decat pe tipurile specifice de exercitii.
Insa, majoritatea cercetarilor au fost efectuate cu exercitii de aerobic. Se pare ca activitati precum dansul, ciclismul, inotul, alergarile sau alte tipuri de exercitii de aerobic, pot avea acelasi efect.

10 minute de sport zilnic pot fi suficiente pentru a avea efecte asupra creierului. Nu se stie exact beneficiile pe care le pot aduce sedintele mai lungi de exercii fizice.

Multe persoane sunt de parere ca o plimbare in aer liber ii ajuta sa gandeasca mai bine. Poate din cauza ca este o activitate relaxanta, multi cred ca plimbarile ii ajuta sa fie mai creativi si sa gandeasca mai limpede.


Nu numai creierul beneficiaza de pe urma activitatilor fizice. Se stie ca sportul iti imbunatateste calitatea somnului, sistemul imunitar devine mai puternic, iar riscul aparitiei unor boli precum cele cardiovasculare, diabetul sau cancerul scade.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • luci pe 30 Oct 2008, 23:25
  Sportu e bun numai sa-ti doresti sa viii la sala nu de ochii lumi

  Ma ajuta mult in viata de zi cu zi imi ridica moralul si ma simt bine, te elibereaza de stres (te razbuni pe ceva care nu exista) pare ciudat da e adevarat la sala de forta) ca un drog :D

  0
  0

 • adela pe 24 Feb 2008, 16:21
  Sportul

  Oricine ce-ar spune POT sustine cu tarie, ca atunci cand fac miscare, respectiv jogging cat as fi de surmenata sau stresata, imi pun gandurile in ordine, iar mintea si trupul fac un TOT, in consecinta, cand sunt mai obosita, plec la miscare si ma ajuta!!!

  1
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod