Combinația de broccoli și roșie – la fel de eficientă precum bisturiul?

Societatea Americană de Cancer (ACS) și Institutul Național de Cancer (NCI) recomandă o dietă cu 5-10 porții de fructe și legume zilnic pentru a preveni apariția cancerului. Susținut de

Societatea Americană de Cancer (ACS) și Institutul Național de Cancer (NCI) recomandă o dietă cu 5-10 porții de fructe și legume zilnic pentru a preveni apariția cancerului. Susținut de numeroase date din literatura științifică observațională și epidemiologică, acest concept nu a fost însă testat în studii experimentale.

Din acest motiv, un grup de cercetători de la Universitatea din Illinois, Urbana a testat efectul unei combinații de tomate și broccoli asupra unor tumori prostatice.

STUDIUL lor a cuprins un număr de 206 șobolani ce au primit diete conținând praf de roșii și broccoli, în următoarele formule: 10% roșii, 10% broccoli, 5% roșii plus 5% broccoli (combinație 5:5), 10% roșii plus 10% broccoli (combinație 10:10), sau licopen (pigmentul ce dă culoare roșiilor, cunoscut anticancerigen -  23 sau 224 nmol/g) timp de 22 săptămâni.

La începutul celei de-a 5-a săptămâni de studiu șobolanii au fost injectați cu celule tumorale.

Efectul dietei cu roșii și broccoli a fost comparat cu eficiența a două proceduri medicale: castrarea chirurgicală (cu 2 săptămâni înainte de terminarea studiului) și administrarea de finasteridă (5mg/kg oral, 6 zile pe săptămână, tot timpul studiului). Finasterida este un compus antiandrogenic ce acționează prin inhibarea enzimei numită 5-alfa reductază și astfel împiedică transformarea testosteronului în dehidrotestosteron (DHT), o formă mai activă, ce determină creșterea mai rapidă a tumorilor prostatice. Finasterida este folosit la oameni, în tratamentul complex al cancerelor de prostată.

Rezultatele studiului sunt spectaculoase. Castrarea chirugicală a redus greutatea tumorii (G) cu 62%, finasterida nu a avut efect asupra G, lycopenul a redus G cu 7 respectiv 18% în funcție de doză, tomatele au scăzut G cu 34%, iar broccoli cu 42%.

Combinația 10:10 a redus cu 52% greutatea tumorii. Efectele benefice ale celor două legume sunt datorate cel mai probabil fitonutrienților existenți în acestea: licopenul (roșie) și glucosinolați (broccoli).

Concluzia cercetătorilor a fost că roșiile și broccoli au acționat sinergic. Combinația celor două legume a avut efect mai mare decât efectul fiecareia luate separat. Totdată, combinația a avut beneficii comparabile castrării chirurgicale a șobolanilor, fiind însă mult mai puternică decât administrarea de finasteridă. Autorii afirmă că aceste descoperiri susțin necesitatea efectuării de noi studii clinice la om privind prevenția cancerului de prostată prin dietă.

În anul 2007 au fost diagnosticate în SUA 218.890 de cazuri de cancer de prostată, iar numărul deceselor este estimat la 27.050, reprezentând prima cauză de mortalitate prin cancer la bărbați.

Cifrele oferă o imagine globală a fenomenului și arată că boala este foarte răspândită, deci este o problemă de sănătate publică. Devine cu atât mai importantă informarea și adoptarea unei conduite preventive.

Cercetătorii au afirmat că un bărbat trecut de 55 de ani, îngrijorat în privința adenomului și cancerului de prostată ar trebui să consume mai multe legume zilnic. Beneficiile ar aparea în cazul bărbaților la un consum estimat de 300 de grame de broccoli și 500 de grame de roșii crude zilnic. Sosul de tomate sau pasta de tomate sunt și ele eficiente, iar cantitatea rezonabilă : 200g sos de tomate sau 100 g de pastă tomate zilnic. Studiul arată că este mai bine să consumăm legume și fructe proaspete (roșii, broccoli), comparativ cu unele componente (licopen) ale acestora sub forma de suplimente nutriționale.

Cu stimă,

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/

https://www.facebook.com/drlaslauandrei

Bibliografie :

Cancer Research  January 15, 2007, Volume 67, Pages 836-843  “Combinations of tomato and broccoli enhance antitumor activity in Dunning R3327-H  prostate adenocarcinomas” Authors: K.

Canene-Adams, B.L. Lindshield, E.H. Jeffery, and J.W. Erdman

andrei-laslau
andrei-laslau
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod