Dieta dintilor sanatosi

Nutritia adecvata si dieta potrivita joaca un rol esential in asigurarea sanatatii dintilor si a gingiilor. Zaharul, natural sau procesat, este inamicul numarul 1 al dintilor si principala cauza a producerii cariilor.

Alimentele lipicioase (caramele, bomboane) nu pot fi dizolvate rapid de saliva si prezenta lor prelungita pe suprafata dintilor este cariogena. Alimente care aparent sunt inofensive: cipsuri, clatite, cozonac, etc. sunt, de asemenea, retinute pe suprafata dintilor pe o perioada lunga de timp si, intr-un final, se transforma in glucide sau zaharuri care cauzeaza caria dentara.

Clatirea (daca periajul nu este posibil) imediata dupa consumul acestui tip de alimente este obligatorie pentru prevenirea formarii cariilor.
Guma de mestecat fara zahar poate fi utilizata pentru curatirea superficiala a dintilor datorita faptului ca ea stimuleaza secretia de saliva si regleaza pH-ul cavitatii bucale. Dezavantajul major al gumei de mestecat este prezenta in compozitia sa a unor aditivi alimentari deosebit de nocivi pentru sanatate.

In general, cei mai mari devoratori de dulciuri sunt copiii si, de aceea, pe perioada dezvoltarii danturii, acestia trebuie sa consume carbohidrati complecsi si mai ales naturali, cum ar fi fructele proaspete. Fructele stimuleaza musculatura faciala si ajuta la curatirea cavitatii bucale.

Dietele foarte drastice pot afecta sanatatea dintilor, releva studii clinice recente.
In aceasta categorie intra dietele "de luni dimineata" sau dietele in care se consuma un singur tip de aliment pe zi sau dietele fade. Persoanele care se infometeaza practic au tendinta de a-si limita drastic aportul de proteine, vitamine si minerale, in special calciu, vitamina D si vitamina B12, substante importante pentru sistemul dentar. De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru slabire secreta cantitati mai mici de saliva si, deci, se creeaza un mediu acid mai puternic si, astfel, este favorizata formarea cariilor.

Vitaminele din alimente sau din suplimente, impreuna cu o igiena orala riguroasa, pot ajuta la scaderea incidentei cariei dentare, a respiratiei neplacut mirositoare si a patologiei gingiilor.
Vitaminele de tipul vitaminei C si a coenzimei Q10 au actiune antioxidanta si protejeaza mai ales gingiile impotriva degenerarii celulare, stimuleaza formarea de colagen (proteina fibroasa a tesutului viu) si favorizeaza refacerea.

Curatirea limbii este si ea foarte importanta pentru ca ajuta la indepartarea mirosului neplacut al respiratiei, principala cauza a acestui miros neplacut fiind prezenta depozitelor de bacterii de pe suprafata limbii. Majoritatea problemelor dentare apar din cauza lipsei unei igiene orale corespunzatoare, a fumatului, precum si a consumului de bauturi colorate dulci si carbogazoase.
Diversele afectiuni dentare netratate corespunzator si la timp pot conduce la cancer oral.

Asadar, cu putina constienta si cu putina cunoastere a importantei igienei si nutritiei dentare se poate evita durerea si boala dentara si, mai ales, se poate mentine fara mare efort mult ravnitul zambet stralucitor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod