Zece alimente pentru sanatatea si tineretea ta

"Nu stiu ce se intampla cu mine! Nu am deloc energie, desi dorm suficient si ma alimentez sanatos!". Poate asa crezi tu, insa nu tot ce este gustos este si recomandat pentru organism. Aceasta nu inseamna ca ar trebui sa-ti impui restrictii alimentare. Dimpotriva! Multe alimente sunt si delicioase, si adevarat "izvor de sanatate" pentru tine, prin aportul considerabil de substanta nutritive. Noi iti recomandam zece dintre acestea.

Broccoli

In general, toate legumele cu frunze verzi sunt foarte bogate in vitamina C si diverse substante care pot preveni cancerul, precum genisteina. De asemenea, are o valoare nutritiva ridicata, fiind bogat in zaharuri, vitamine (in special vitamina C) si provitamine si contribuie la fixarea calciului, ceea ce previne problemele sistemului osos.


Afine

Se recomanda consumul de fructe proaspete, deoarece astfel isi pastreaza proprietatile nutritive. Sunt bogate in antioxidanti, acid elagic (cu proprietati anticancerigene), fibre, precum si vitaminele B2, C si E. Totodata, ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si acuitatii vizuale.

Tomate

Frumoasele legume rosii constituie o bogata sursa de licopen (un antioxidant puternic, care previne cancerul si incetineste procesul de imbatranire a celulelor). De asemenea, licopenul ne ajuta sa prevenim afectiunile coronariene.

Usturoi

De multe ori ne ferim sa-l consumam, insa cat de sanatos este! Contine calciu, magneziu, sulf, potasiu si vitamina C, fiind un important antioxidant si reducand colesterolul.
Usturoiul are si proprietati antibacteriene, ajutandu-ne sa ne mentinem pielea stralucitoare si, nu in ultimul rand, prevenind racelile.

Salata verde

Sanatoasa si gustoasa, salata verde este unul dintre cele mai bune alimente naturale. Este bogata in vitamina C, fier si zinc, elemente esentuale pentru a avea unghii frumoase si par sanatos si stralucitor.

Prune uscate

Pana cand vom intra in sezonul acestor fructe, ne putem multumi cu "rudele" lor apropiate, prunele uscate. Desi le lipsesc unele substante, ca urmare a procesului de deshidratare, prunele uscate sunt mult mai bogate in antioxidanti care protejeaza pielea, comparativ cu fructele proaspete.
Cu alte cuvinte, cu cat mai multe prune uscate, cu atat mai multe sanse de a intarzia momentul (oricum, inevitabil) al aparitiei primelor riduri. Contin si potasiu, fier, si vitaminele din grupa B.

Fasole cu bobul mare

Acestea contin antioxidanti, fibre, proteine, acid folic, potasiu, fier, magneziu si zinc.

Nuci si migdale

Bogate in vitamina E, seleniu (cu rol in producerea anticorpilor si contribuind la buna functionare a tiroidei), zinc, si acizi grasi, nucile si migdalele n-ar trebui sa ne lipseasca. De asemenea, au un rol important in actiunea altor anticorpi si enzime din organism.

Iaurt

Consumul zilnic al unui pahar de iaurt ne ajuta sa ne mentinem sanatatea sistemului digestiv, protejand sistemul imunitar si prevenind aparitia unor eczeme si alergii.


Mere

Cum le-am putea uita? Contin quercetin (un bioflavonoid care lupta impotriva radicalilor liberi, ajuta metabolismul, intareste sistemul imunitar si are proprietati antiinflamatorii), fibre, potasiu, acid malic (contribuie la metabolism si producerea energiei), pectina (fibra solubila care regleaza nivelul colesterolului), vitaminele A si C.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florin balos pe 5 Apr 2008, 20:11
    alimente sanatoase

    Eu personal tin un regim bazat pe fructe si legume si ma simt foarte bine; din alimentatia mea nelipsind merele,brocoli, telina,morcovi,prune uscate,tofu de soia,stafide.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod