Dieta celor 9 luni

Pentru a da nastere unui copil sanatos este esential ca viitoarea mama sa urmeze o dieta cat mai bogata in nutrienti. Cel mai adesea aceasta dieta presupune suplimente de minerale si vitamine, in special fier, calciu, acid folic si uneori vitamina D. In timpul sarcinii creste de asemenea si necesarul de proteine al gravidei, spre deosebire de sodiu care trebuie limitat pentru a evita cresterea tensiunii arteriale.

Iata ce trebuie sa stii pentru perioada sarcinii

1. Fierul este parte componenta a hemoglobinei, proteina plasmatica responsabila de transportul oxigenului la tesuturi.
Pe perioada sarcinii, cantitatea de sange creste pentru a putea furniza o nutritie corespunzatoare copilului si deci insuficienta fierului ar putea conduce la anemie. Pentru a preveni anemia, gravida poate consuma alimente bogate in fier: spanac, broccoli, carne, capsuni, cereale integrale, fructe uscate si legume. Testele prenatale de rutina pot determina necesitatea suplimentarii fierului.

2. Calciul este important pentru mentinerea integritatii sistemului osos al gravidei, fiind esential si in dezvoltarea scheletului copilului.
Doza zilnica recomandata pentru o femeie insarcinata este de 1200 mg, cantitate suficienta sa asigure atat necesarul maternal cat si cel fetal. De asemenea trebuie consumate alimente bogate in calciu, cum sunt lactatele.

3. Acidul folic este esential pentru sinteza proteinelor si in formarea de noi celule, fiind necesar atat in dezvoltarea tesutului maternal cat si al celui fetal. Doza zilnica recomandata creste pe timpul sarcinii de la 2mg la 4mg. Este posibil sa se ajunga la aceste doze si printr-o alimentatie bogata in acid folic: oua, legume, portocale si germeni de grau.


4. Proteinele in timpul sarcinii trebuie consumate in cantitati mai mari, doza zilnica recomandata fiind de 60-70 g. Alimentele care contin proteine sunt de asemenea o sursa excelenta de vitamine si minerale cum ar fi: fier, vitamina B6 si zinc.

5. Sodiul trebuie consumat in cantitati limitate in timpul sarcinii. In acest sens gravidele trebuie sa evite alimentele procesate sau de tip "fast food" intrucat acestea contin mari cantitati de sodiu. Excesul de sare poate cauza hipertensiune arteriala si poate conduce si la o crestere ponderala excesiva.


6. Cofeina trebuie limitata pe perioada sarcinii iar alcoolul trebuie scos in totalitate din dieta celor 9 luni.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod