De ce rontaim?

De multe ori, rontai in mod inconstient, ca raspuns la anumite situatii. Partea cea mai importanta a unui regim nu vizeaza tipul de regim sau numarul de calorii ce poate fi consumat...
De multe ori, rontai in mod inconstient, ca raspuns la anumite situatii. Partea cea mai importanta a unui regim nu vizeaza tipul de regim sau numarul de calorii ce poate fi consumat, ci, intr-o masura mult mai mare, constientizarea respectivilor stimuli declansatori si capacitatea de a detecta cauzele care iti determina clacarea.

Perioadele festive si invitatiile

Administrarea invitatiilor este, intotdeauna, dificila la inceputul unui regim; ele nu trebuie refuzate, ci doar rarite. Nu trebuie sa te retragi, devenind asociala. Ai putea deveni depresiva, dat fiind ca regimul dureaza. Este mai usor sa inviti decat sa fii invitata: poti hotari meniul si continutul din farfuria ta.

Inaintea unei receptii, este prudent sa iei o gustare, pentru a evita starea de infometare din momentul servirii mesei. Nu bea alcool, la aperitiv, si nu sfarsi masa cu digestive alcoolizate. In timpul mesei, nu lua decat un pahar cu vin si bea apa minerala. Poti oricand sa refuzi o bautura din motive de securitate, daca trebuie sa conduci, de exemplu, sau din motive medicale. Indeparteaza cosul de paine, tentant, mai ales daca servirea se face lent sau conversatia este plictisitoare!

Exercitiul cel mai dificil vizeaza indrazneala de a refuza.
Pentru a incepe, ofera raspunsurile cele mai usoare si pe cele mai amabile. Pretexteaza, pur si simplu, ca ai mancat destul si ca totul a fost, intr-adevar, delicios. O alta atitudine: invoca boala, fara a intra in detalii! Poti mentiona ca medicul ti-a prescris un regim. Daca esti inconjurat de prieteni, ei vor intelege, dar nu se intampla mereu acest lucru, chiar si cand este vorba despre familie. Nu da importanta reactiilor, vei auzi tot felul de discursuri emfatice despre regimuri si despre medicul tau... Incearca sa fii ferma. Iar atunci cand tu esti cea care face invitatia, nu pregati prea multa mancare! Nu-ti fie teama ca nu ai destul.

Bufeturile cu autoservire reprezinta un mare pericol: este foarte dificil sa rezisti in fata etalarii de deserturi, de branzeturi, de pateuri etc. Trebuie sa faci o alegere bine definita intre a incepe sa te servesti, adica - un mic antreu, o leguma, un fel de carne, o cantitate mica de cartofi sau de paste si un mic desert. Foloseste o farfurie mai mica, pentru a limita cantitatea, si nu mai servi portii suplimentare.

Declansatorii emotiilor

Declansatorii de acest tip nu sunt usor de detectat. De fiecare data cand cedezi in fata alimentelor, ar trebui sa iti rezervi un timp de reflectie si sa-ti pui urmatoarele intrebari: "Sunt, oare, deprimata de viata pe care o duc, frustrata in urma zilei pe care am avut-o? M-au iritat patronul, sotul, copiii? Sunt stresata din cauza facturii pe care imi este imposibil sa o achit? Am, oare, nevoie de ajutor?".

Dupa ce mananci, probabil esti mai putin angoasata sau mai putin anxioasa, dar te autoculpabilizezi, ceea ce nu e bine! Trebuie sa scoti la lumina emotiile care duc la compulsii alimentare, sa stabilesti care sunt momentele in care cedezi si de ce.
Multi rontaie la inceputul serii, pentru ca stresul suportat de-a lungul zilei de lucru se acumuleaza, sfarsind prin a-i face sa explodeze. Odata ajunsi acasa, in fata frigiderului se declanseaza totul si, din acest moment, rontaitul este inevitabil. Marea majoritate a oamenilor rontaie din plictiseala si din cauza singuratatii; in astfel de momente, hrana ramane singurul aliat.

Persoanele care se supara usor si se enerveaza din nimic sunt, adesea, nefericite dupa consumarea faptelor si, nu de putine ori, sentimentul lor de vinovatie provoaca unele crize de bulimie. Pot fi induse si de senzatia de a nu te simti ascultat. Daca patronul sau anturajul nu iti recunosc munca, poti fi victima unei "inflamari".

Un scazut respect de sine poate da nastere, deseori, unor preocupari focalizate pe greutate. In ochii tai, devii prea grasa, urata etc. Aceasta preocupare, exagerata la inceput, te va impinge spre regimuri mult prea severe si, desigur, spre compulsii alimentare, care vor innegri si mai mult aceasta imagine despre tine insati. Emotiile negative provoaca extrem de frecvent crize de rontait.

Ca surse de stres pot fi considerate, de asemenea, si emotiile prea intense de placere si de bucurie.
Emotia unei calatorii, a unei nasteri sau a unei nunti poate constitui un cadru favorabil pentru compulsiile alimentare. De asemenea, asistam frecvent la rontait si ingrasari datorate unui deces. Casatoria este o cauza frecventa a stresului. Concedierile si amenintarea cu somajul joaca, de asemenea, un rol important. Toate schimbarile din universul muncii, si chiar al studiilor, genereaza stres si crize de bulimie in cazul multor femei.

Problemele conjugale si sexuale sunt, in cel mai inalt grad, responsabile de tulburarile de comportament alimentar. Printre formele nebanuite asociate se numara aniversarile si sarbatorile. Multitudinea de cadouri, reuniunile familiale nu sunt intotdeauna apreciate. Multi se ingrasa in perioada Craciunului din cauza rontaitului de diverse, dar si pentru ca sunt incordati la gandul ca se vor intalni cu familia... sau ca vor fi, pur si simplu, singuri. Chiar si ignorarea faptului ca o situatie poate provoca, inconstient, stres iti va induce, la fel de inconstient, dorinta de a rontai.

Este bine sa-ti descrii, in scris, emotiile, specificand daca esti suparata, anxioasa, deprimata, frustrata etc.; ulterior, gandeste-te daca te simti mai bine, mai usurata, mai putin anxioasa, vinovata...
si de ce. Descriindu-ti sentimentele, poti intelege mecanismele care intervin si diminua frecventa crizelor. Prin consemnarea a ceea ce mananci devii mai constienta de cantitatea de alimente ingurgitata in timpul crizelor. In acelasi sens, reflectia asupra cauzelor crizelor e, deja, un mare pas spre vindecare.

In articolul viitor, vom vedea cum anume se poate controla rontaitul si cum poti organiza mesele principale astfel incat sa nu mai simti nevoia sa rontai.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Aurelia-Maria Argintaru pe 16 Apr 2008, 10:25
    stiu cum sa slabesti

    Eu am invatat cum sa slabesti intr-un mod sanatos si prin a-ti asigura necesarul de vitamine,minerale si antioxidanti necesari, eliminand astfel din organism toate toxinele pe care le ai in acest moment. Daca vreti si voi sa invatati trimiteti mail pe aura_consultatii@yahoo.com. Nu este greu,ci trebuie sa te incarci cu multa ambitie.

    0
    0

  • anita pe 25 Mar 2008, 21:54
    nasol...

    buna.... naspa rau cu kilogramele astea in plus:( eu am 16 ani 1.68m si 59 de kg ... de vreo luna fac si sala ... dar degeaba .. tot la greutatea asta sunt.... si rontaintul asta ma omoaraaaa.... eu sunt la scoala de la 12 la 8 seara .. si toate pauzele trebe sa mananc ceva:( oare o sa reusesc sa ajung si eu vreodata la feeutatea dorita?

    0
    0

  • IULIA pe 25 Mar 2008, 16:38
    e greu....

    cred ca rontaiala se trage mai ales din cauza dezechilibrului cu noi insine....eu una sunt o persoana foarte iute, repezita, irascibila, si observ ca ori d ecate ori sunt stresata am tendinta de a rontai..... dar..se poate...cum s/a ,mai spus, multa motivatie, vointasi spor ola dieta

    0
    0

  • stef pe 14 Mar 2008, 17:47
    se poate

    dim.1iaudt 1felie de paine de graham,pranz 150g piept pui cu salata si seara la fel orice carne fara porc,vei slabi si timp de 2ani nu te vei ingrasa fructe intre mese,excul banana ,para ,eu asa slabesc

    0
    0

  • miauletz pe 14 Mar 2008, 10:33
    rontaieli si cure de slabire

    mania cu rontaitul o am, fie k sunt covrigei sau floricele sau seminte sau fructe mai ales cand ma uit la un film ;))...dar cee mai eficienta metoda de slabire e exercitiul fizic, nu este comod si nu vei avea chef mereu de exercitii,dar trebuie ; la asta se adauga alimentatia sa spun asa oarecum echilibrata; eu am pun un pic de burtica, dar am inceput sa sar coarda, am 1,70 si 55 kg, iar burtica mea e cam inestetica,dar doar un pic.....

    0
    0

  • ela pe 13 Mar 2008, 17:04
    slabitul

    am 1.70m si 78kg sunt o fire comoda si nu fac activitate fizica duc o viata sedentara.am incercat sa slabesc dar nu am reusit nu ma mai suport asa deoarece nu am fost mereu grasa ,acum 3 ani am avut o interventie chirurgicala extrauterina dupa care am luat 20 kg in greutate gk de care io prin orice metoda nu am mai reusit sa le pierd ajutatima recomandatimi ceva nu stiu ce ar mai putea fi ce nu am incercat dar io sper sa mai fie ceva

    0
    0

  • Mara pe 13 Mar 2008, 11:39
    Rontaiala

    Eu pot foarte usor sa respect mesele, sa mananc putin si fara paine, dar rontaitul ma omoara. Nu rontai mereu, dar cand ma uit la un film sau citesc ceva, mi-e imposibil sa nu am un castron pe langa mine. E foarte greu sa te stapanesti cand a devenit deja mai mult decat obisnuinta.

    0
    0

  • irina pe 11 Mar 2008, 21:15
    de ce rontaim?

    fetelor tineti va de sala ...asta in cazul in care faceti si renuntati la paine nu incercati tot felul de diete stricte care mai tarziu va pot face rau.

    0
    0

  • cristina pe 11 Mar 2008, 13:18
    ajutati-ma sa slabesc va rogggg

    buna tuturor ma numesc cristina am 68 kg iar la varsta mea la 16 ani eu spun cxa sunt destul de grasa vo rog ajutati-ma cu o dieta. Am inceput sa merg la sala dar dupa o luna am slabit doar 3kg......va rog ajutati-ma

    0
    0

  • mioara pe 11 Mar 2008, 10:14
    rontaiala

    de multe ori rontaim din cauza nervilor si nu neaparat ca ne este foame.daca ai un temperament coleric,e jale,iti vine sa rontai mai ceva ca iepurii,morcovii.tb foarte multa ambitie si ....o mare motivatie.am ajuns la concluzia ca daca esti indragostit sau cineva te jicneste suficient incat sa suferi cumplit de pe urma grasimii,sau o boala mai complicata ,atunci te apuci si mananci si scovergi altfel ...e greu.

    0
    0

  • OLIVIA pe 10 Mar 2008, 12:53
    ne place rontaiala

    asta-i adevarul,ne place sa rontaim,tuturor,din diferite motive.ce sa facem sa le inlaturam?eu lucrez cate 16 ore,cand ajung acasa o rontzaiala e bine venita,cred ca nu sint singura,asa-i?

    0
    0

  • ammelie pe 10 Mar 2008, 11:59
    eu slabesc

    Mananc totul degresat, fara paine, fara dulciuri, consum cereale cu iaurt, friptura la gratar, salata de varza, rosii, si am reusit deja intr-o luna sa slabesc 6 kg. Consum in total 1000 kcal/zi. In plus fac si masaj anticelulitic si impachetari, ajuta mult. Puteti incerca si voi, eu sunt foarte fericita pentru ca nu am crezut ca se poate si eram extrem de deprimata din acest motiv. Acum mi-au revenit cheful de viata si buna dispoztie.

    0
    0

  • silvia pe 8 Mar 2008, 20:42
    ajutati ma sa slabesc

    sunt disperata vreau sa slabesc si nu mai stiu cum.am disc hernia am voie sa fac gimnastica am93kg treb sa slabesc imi apasa pe disc daca nu slabesc pot merge la operatie ajutatima nu stiu ce cura sa mai tin am incercat nu mai slabesc am si gusa polinodulara

    0
    0

  • daniela pe 8 Mar 2008, 13:54
    vreau sa slabesc si nu stiu cum

    am incercat sute de diete dar nici una nu a dat rezultat.nu sunt f grasa doar complexata k nu am corp d fotomodel si pe deasupra sunt si mica de statura.daca ar putea cineva sa ma ajute..........

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod