Cinci motive pentru care mananci prea mult

Cine nu-si doreste o silueta subtire, proportionata si atragatoare? Unele dintre noi au un metabolism bun, care le ajuta ca arderile din organism sa fie intense si sa nu acumuleze in greutate, in timp ce altele isi mentin forma fizica mergand la sala de fitness si incercand sa aiba o alimentatie cat mai echilibrata si saraca in grasimi. Cu toate acestea, uneori ni se intampla tuturor sa mancam mai mult decat de obicei... iar cantarul nu intarzie sa ne arate consecintele. Dar de ce ni se intampla astfel si cum am putea preveni acest lucru?

Mananci pentru a combate stresul

Mai devreme sau mai tarziu, presiunea pe care o resimti atat la serviciu, cat si acasa, te determina sa "devorezi" jumatate de ciocolata, chiar daca stii cat de multe calorii contine. De ce se intampla astfel? Atunci cand esti nervoasa si agitata, organismul secreta o cantitate mai mare dintr-un hormon numit cortizol. Ca raspuns la starea ta de anxietate, corpul "presupune" ca urmeaza sa fie supus unui efort fizic, pentru a te elibera de stres, astfel incat solicita "combustibil" pentru a putea face fata activitatii fizice.

Se poate si altfel!

Gandeste-te la cateva metode prin care ai putea contracara situatiile stresante din viata ta.
Poate ca-ti asumi prea multe responsabilitati si, in acest caz, nu ezita sa-i rogi pe cei din jur sa te ajute, indiferent ca este vorba de familie sau colegii de serviciu.
Aplica, ori de cate ori simti nevoia, o tehnica de relaxare cum ar fi yoga sau meditatia. Plimba-te, fa o baie prelungita, cu spumant si asculta o muzica linistitoare.
Fii activa. Chiar si cinci minute de plimbare contribuie la reducerea nivelului de cortizol din organism.

Ti-e foame tot timpul

Daca faci parte din categoria persoanelor care la fiecare masa nu mai lasa nimic in farfurie si se consoleaza ca nu au ce face in acest sens pentru ca asa s-au nascut, ar trebui sa te mai gandesti o data. Potrivit expertilor americani in probleme de nutritie, nimeni nu se naste gurmand. A manca prea mult este doar un obicei care, asemeni altor deprinderi neplacute, poate fi combatut in interval de cateva saptamani.

Se poate si altfel!

Renunta la alimentele bogate in grasimi si inlocuieste-le cu cereale integrale, legume, fructe, iaurt sau carne slaba. Acestea iti vor conferi senzatie de satietate si, in plus, nu ingrasa.
Evita sa mananci prea mult la o masa, adoptand mai bine procedeul "putin si des".
Foloseste o farfurie mica, pune tacamurile pe masa dupa fiecare inghititura si mesteca incet.
Digestia va fi mai buna si, foarte probabil, nu iti va mai fi foame atat de curand.

Nu rezisti tentatiei

Reclamele de la televizor, dulciurile pe care le vezi la magazin, afisele si panourile publicitare ale diferitelor restaurante... daca nu esti atenta, vei ceda adesea acestor tentatii. Si este suficient sa se intample de cateva ori... iar abdomenul tau deja nu mai arata asa cum iti doresti!

Se poate si altfel!

Distrage-ti atentia - telefoneaza-i unui prieten, fa o baie, asculta muzica, citeste un ziar sau, daca esti pe strada, indeparteaza-te cat mai repede de obiectul tentatiei.
Mananca ceva usor si sanatos, ca de pilda un fruct. Acest lucru ar trebui sa combata senzatia de foame si tentatia unui sandvis suculent sau a unei ciocolate.

Mananci pentru ca acest lucru te relaxeaza

Daca te simti singura sau esti furioasa, nu este exclus sa-ti cauti alinarea in frigider. Aceasta cu atat mai mult cu cat anumite alimente sunt recunoscute ca avand proprietati de relaxare, chiar daca numai pe termen scurt. Dar, in felul acesta, nu faci decat sa eviti confruntarea cu propriile tale sentimente si trairi...
ca sa nu mai spunem ca vei acumula in greutate, ceea ce, in perspectiva, nu are cum sa te faca sa te simti mai bine!

Se poate si altfel!

Incearca sa afli de ce ai tendinta de a te repezi la frigider atunci cand nici macar nu ti-e foame. Te plictisesti, esti singura, nemultumita? Este imposibil sa nu descoperi o metoda de a depasi aceste stari... una care sa nu aiba legatura cu alimentatia!
Cand simti ca te cuprind gandurile triste, iesi la plimbare, deschide un roman captivant sau o revista. Sau... loveste perna cat de tare poti!
Fii ingaduitoare cu tine insati si permite-ti un mic rasfat: o baie prelungita, cu spuma si lumanari aromate, o repriza de cumparaturi... imaginatia unei femei este inepuizabila!

Nu dormi suficient

Daca nu te odihnesti indeajuns, te vei simti in curand foarte obosita si, cum nu te poti culca in acel moment, ai tendinta sa-ti improspatezi resursele de energie fie band cafea, fie consumand dulciuri (despre care ai auzit ca sunt indicate in caz de epuizare fizica). Pe termen lung, un asemenea stil de viata poate conduce la dereglari hormonale si ale metabolismului.
De exemplu, nivelul de leptina din organism (un hormon care "semnaleaza" creierului ca ai mancat suficient) va scadea, ca urmare a lipsei de somn.

Se poate si altfel!

Evita fumatul, consumul de alcool si cofeina, mai ales dupa-amiaza si seara.
Inainte de culcare, fa o baie fierbinte si bea un pahar cu lapte cald sau ceai de tei.
Incearca sa-ti stabilesti un program de culcare, pe care sa-l respecti cu strictete.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • floricica pe 25 Mar 2014, 17:50
    vreau sa ma ingras

    am 1.67 si 48 de kg vreau sa ingras help

    0
    0

  • Pups pe 12 Aug 2013, 21:04
    Cum sa am pofta de mincare??:D

    Peste tot vad numai fete ce scriu ca vor sa slabeasca,,,dar mai rar ce vor sa se ingrase...Eu fac parte din a 2-a categorie,,,Am 1.64shi 45kg,,,vreau sa adaug in grasime macar vrio 4 kg,,,,N-am pofta de mincare...multi scriu ca maninca mult din cauza stresului,,la mine e altfel...dincauza stresului de loc nu maninc,,,mi se face greata de toate..Cind si cum aud cum fetele zic..wai ce slaba iesti ...ingrasa-te...n-ai nimic pe tine,,,Pentru a slabi trebuie de mincat cit mai putin,,,Ziceti-mi si mie va rog un sfat,cum sa ma ingras??

    0
    0

  • cristina pe 16 Ian 2012, 19:55
    mamanc toata ziua

    am 16 ani inaltime 140cm si 36kg dar mi frica sa nu ma ingras...ce sa fac?

    2
    0

  • bufneageorgeta pe 20 Iul 2011, 20:29
    hrana

    eu, nu rezist la foame.maninc aproapede 10 ori pe zi,din doud,doua ,ore, nu consum alimenta in axces,dar completaz cu piine,mai multa,pentru ca asa vrea organismulmasta ma ingrase,si am si tensiune,daca nu am piine,intru in panica,[dorm cu 3 felii de piine la cap,]asa facea si sotul meu,cind nu era operat de ulcer.dupa operatie,s a potolit.[oare am si eu un ulcer,care cere mincare in exces...!

    3
    0

  • diana pe 8 Sep 2010, 18:27
    fetita mea

    Sunt obsedata de kg pe care le are fetita mea de 6 anii,respectiv 30.

    1
    0

  • Adriana pe 14 Iun 2010, 19:44
    pentru Alexandra

    Te sfatuiesc sa bei ceai diuretic. O sa te faca sa mergi des la toaleta. Eu beau in fiecare zi cam 750ml si daca mananc prea mult mi se face greata. Mai poti incera sa mananci cand ai pofte cate o muratura. Sau mai bine ABTINE-TE de la dulciuri. Esti om, deci esti fiinta rationala. Tu trebuie sa controlezi mersul lucrurilor.

    2
    0

  • alexandra pe 22 Apr 2010, 21:58
    cum sa scap de pofta de mancare

    va rog frumos sa ma ajutati si pe mine de cateva luni de zile mananc prea mult din cauza poftelor ,totul a inceput de la dulciurile in exces ,mentionez ca si din cauza stresului ,Aproape zilnic mancam dulciuri,napolitane, era pentru mine aproape ca un drog,de o saptamana de zile am inceput sa nu mai mananc napolitane inlocuindu-le cu mere insa mananc inca mult si am destul de des pofta de ceva dulce si m-am si ingrasat oleaca mai mult..,va rog fff.mult sa ma-mi spuneti daca se gasesc in farmacii,plafar sau mai stiu eu unde pastile sau alceva impotriva poftelor

    1
    0

  • viki pe 25 Dec 2009, 10:13
    manac prea mult

    am 13 ani si sunt foarte dezvoltata sunt inalta dar grasa nu sunt,insa imi e frica ca o sa ma ingras.manc prea mult si des nu trece o ora si iar mananc nu ma pot abtine.chiar ma cert cu familia pe tema asta toti imi zic ca manc prea mult si beau foarte multa apa.nu stiu ce sa fac as manca intruna.va rog dati-mi un sfat sa nu mai mananc asa de mult.contactati-ma la adresa de email victoria.manescu@yahoo.com

    5
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod