Acizii grasi omega-3

Grasimile au o proasta reputatie si asta pentru ca sunt asociate cu obezitatea, bolile cardiovasculare si multa alte afectiuni grave. Cu toate acestea, trebuie inteles faptul ca nu toate grasimile au efect nociv asupra sanatatii. Exista mai multe tipuri de grasimi: saturate, mono-nesaturate si poli-nesaturate. Grasimile saturate sunt solide si au provenienta animala (unt, smantana, untura,etc), cele mono-nesaturate sunt de origine vegetala si se afla predominant in stare lichida (uleiul de masline) iar grasimile poli-nesaturate pot proveni atat din surse animale cat si vegetale (uleiul de peste si uleiul de floarea soarelui).

Acizii grasi polinesaturati includ o categorie speciala de grasimi numite acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru dezvoltarea si sanatatea organismului uman si care trebuie furnizati prin aport dietetic deoarece nu se sintetizeaza in corp.
Cercetarile clinice ale ultimilor ani au comunicat multe informatii cu privire la importanta acizilor grasi omega-3. Motivul? Rezultatele acestor studii indica faptul ca aceste grasimi sanatoase pot preveni si trata o serie de probleme medicale.

Mecanismul de actiune al acizilor grasi omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa hraneasca celula si deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi omega-3, acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi si deci de aparitia celulelor canceroase. Asadar, rolul de protector celular al acizilor grasi omega-3 este esential.


Acizii grasi omega-3 joaca un rol important in producerea unor substante numite prostaglandine care au un rol important in functionarea tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii arteriale, in procesul de coagulare a sangelui, in mecanismul alergiilor si in producerea altor hormoni. Este important de mentionat si rolul de anti-inflamator pe care il joaca acizii grasi omega-3 in organism, mai ales ca ei combat inflamatia fara reactii adverse, ca-n cazul aspirinei sau a ibuprofenului.

Datorita acestor proprietati miraculoase pe care le au asupra organismului, acizii grasi omega- 3 se recomanda pentru prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni:

astmul bronsic;
cancer;
deficiente de atentie si hiperactivitate;
depresie;
diabet;
eczema;
hipertensiune arteriala;
obezitate;
ostoporoza;
reumatism.

Sursele alimentare de acizi grasi omega-3 sunt multiple si la indemana: semintele de in, somonul, codul, tonul, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia, etc.


Deficientele de acizi grasi omega 3 sunt intalnite la toate categoriile sociale de populatie din tarile civilizate si asta pentru ca grasimile cele mai consumate astazi sunt cele saturate, existente in prajeli, alimente semipreparate, fast food, etc. Nu exista niste simptome foarte clare care sa atraga atentia asupra acestei deficiente si se pot confunda de multe ori cu modul de manifestare al altor deficiente: oboseala, piele uscata, unghii casante, constipatie, depresie, dureri musculare si articulare.

Cauzele deficientei de acizi grasi omega-3 sunt de cele mai multe ori lipsa aportului dietetic al acestor grasimi sau absorbtia lor necorespunzatoare in organism. Asadar, pentru o buna absorbtia acestor grasimi sanatoase, trebuie avuta in vedere pezenta in dieta a vitaminelor B3, B6, C si a magneziului si zincului.

Doza zilnica recomandata de acizi grasi omega-3 variaza in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate, insa se incadreaza in intervalul 1,1 - 4 g.
Din punct de vedere cantitativ nu s-a stabilit o limita superioara a aportului zilnic de acizi grasi omega-3 furnizat de alimente, peste care acestia sa devina toxici; in acelasi timp, suplimentarea medicamentoasa cu acizi grasi omega-3 trebuie facuta doar la indicatia medicului.

Acizii grasi omega-3, ca orice alta grasime sunt foarte susceptibili prin expunere necontrolata la factorii de mediu externi: lumina, caldura, oxigen, etc, adica rancezesc; si astfel pe langa alterarea gustului si a mirosului alimentelor ce-i contin, scade si valoarea nutritionala a acestora.
 

Comentarii (16)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iulian pe 27 Nov 2011, 11:43
    pentru radu daniel

    vezi urmatoarul linck: http://www.suplimente-naturiste.com/91-omega-3-ulei-de-peste.html

    1
    2

  • iulian pe 27 Nov 2011, 11:39
    omega 3

    as dori sa stiu daca tratamentul cu omega 3 necesita perioade de intrerupere: - dupa cit timp de tratament si - cit este perioada de pauza. Multumesc.

    17
    8

  • radu daniel pe 15 Aug 2011, 17:31
    omega 3

    vreau sa stiu care este doza optima de omega 3 zilnic(30 ani)

    21
    7

  • Mihai pe 20 Ian 2011, 22:09
    omega 3 plus

    Buna ,vreau sa va aduc si eu la cunostinta cel mai nou si complet supliment nutritiv de tip omega 3 .Este elaborat la Universitatea Stanford si ,spre deosebire de toate celelalte de pe piata care contin doar 2 acizi grasi de tip omega3 -EPA si DHA ,cel al firmei americane pe care recunosc ca o reprezint ,contine formula completa de 8 acizi grasi de tip omega 3 ,compatibila cu genomul uman . Este extras tot din pesti de apa rece ,dar printr-o tehnologie de diferentiere moleculara se indeparteaza aproape 200 de elemente toxice ,poluanti chimici ,etc . Daca ma intrebati "si ce-i cu asta " va spun ca, pentru o eficienta maxima in organismul uman ,la fiecare acid din aceasta formula trebuie sa existe si precursorul sau (ei deriva unul din altul ) . Practic , luand in fiecare zi 2-3 capsule din acest produs e ca si cum ai manca mai multe portii de peste absolut purificat ,cum am descris mai sus este de fapt o hrana curata dar cu care omul a fost obisnuit de mii de ani. Nu vreau sa denigrez celelalte firme care ofera omega 3 cu 2 acizi grasi ,vreau doar sa spun ca al nostru este cel complet si foarte eficient intr-o multime de afectiuni sau doar pentru mentinerea sanatatii ! Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant (eu il folosesc de 2 ani ) ,mai bine il incercati si mai vorbim ,eventual medicii nostri nutritionisti va pot acorda consultatii gratuite ! Avem si alte suplimente care sunt unicate pe piata : vitamina E cu toate cele 8 componente naturale (cea din farmacie are doar o componenta sintetica ) , produse pentru controlul greutatii si al glicemiei ,bautura antistress pe baza de Aloe Vera , un extras din cereale integrale -singurul recunoscut cu premiuNobel ,carotenoid complex ,acidophillus plus(un complex de fermenti lactici pentru echilibrarea florei intestinale ) si multe altele ; nu in ultimul rand avem si detergenti ecologici din enzime naturale ,iar produsele de ingrijirea pielii ,refacerea si intretinerea tenului le vor interesa sigur mai ales pe doamne desi sunt destinate ambelor sexe ! Va pot da relatii la tel. 0726.813.792 ,nu costa nimic ,va pot invita si la o prezentare ,deasemenea e gratuit !

    5
    5

  • Radu pe 13 Ian 2011, 12:26
    indicatie

    Am 19 ani, 1.76 si 62 kg si as vrea sa stiu daca e indicat sa iau omega-3 pentru a lua in greutate, astept un raspuns de la voi, ms frumos.

    10
    9

  • ady pe 1 Dec 2010, 19:41
    omega 3

    omega 3 e bun si puteti sa il comandati de unde mi-am luat si eu http://www.suplimente-naturiste.com Eu il folosesc pentru fitness si e foarte bun.

    4
    3

  • raluca pe 16 Mai 2010, 17:04
    insuficienta cardiaca si obezitate

    bunica mea are 69 de ani si a fost diagnosticata cu insuficienta cardiaca si asi dori sa stiu daca poate lua omega 3; si ce alte efecte are asupra organismului deoarece mai are si alte boli.mai am o prietena care are obezitate (120kg si 1,76m) la ea omega 3 are vre un efect in a mai slabi?

    14
    4

  • iulisweden pe 10 Apr 2010, 07:22
    vand pikasol forte 120

    contine 640mg omega-3 epa si dha-540mg.vitamina E 3,8 mg adus din suedia

    16
    6

  • iulisweden pe 10 Apr 2010, 07:21
    vand pikasol forte 120

    contine 640mg omega-3 epa si dha-540mg.vitamina E 3,8 mg adus din suedia

    6
    0

  • Krill Oil pe 25 Nov 2009, 22:59
    Omega 3 6 9-KrillOil

    Cel mai puternic antioxidant pe baza de ulei din creveti este KrillOil, contine Omega 3,Omega 6,Omega 9.Este indicat,printre altele si in probleme ale Sistemului cardiovascular(colesterol ridicat,ateroscleroza,insuficienta circulatorie cerebrala si periferica, arterita,tromboflebita,insuficienta circulatorie venoasa,varice,hipertensiune). tel: 0764477646, www.krilloil.ro

    2
    0

  • simona pe 22 Iun 2009, 17:36
    VAND OMEGA 3- 90 CPS 40 RON

    Vand Omega 3 de la BioTechUSA, cocentratie optima. Contine 90 capsule, se ia 1/zi, deci ajunge 3 luni. Eu am dat pe el 56 lei dar il vand cu 40. E-mail simonabaciu07@yahoo.com

    4
    1

  • ileanaburcea pe 17 Mar 2009, 12:05
    sfaturi eva

    sotul meu are 56 ani are areropatie obliteranta insuficienta cardiaca ,bpoc ,dislipidemie si as dori sa stiu daca poate lua omega 3 are greutatea de 96 kg cu 1,70 si cite pe zi si ar vrea sa si slabeasca va multumesc.

    13
    3

  • galateanu ioana pe 7 Iul 2008, 21:04
    mercurul

    As dori sa stiu daca omega-3 este bun in eliminarea mercurului?

    9
    4

  • Ruxandra pe 2 Iul 2008, 15:43
    pastile

    Mie imi e cam frica sa mananc peste ca stiu ca poate sa fie plin de mercur si alte chestii. Am mai multa incredere in pastile si suplimente alimentare. De aceea as incerca sa iau PhysiOmega de aici (www.physiomega.ro). Ce imi recomandati? Multumesc

    7
    3

  • Gabriel Baducu pe 3 Mai 2008, 19:45
    inima

    Buna ziua, as dori sa stiu daca pentru aritmie cardiaca(nu bate regulat) poate avea efecte benefice. Precizez ca aceasta aritmie o are tata care are o varsta de 58 ani. Multumesc frumos

    7
    6

  • andra pe 16 Apr 2008, 15:24
    e recomandat omega 3 in fitness avand in vedere ca`s fata?

    buna ziua...am si eu o intrebare dupa cum se observa si in subiect si anume daca este recomandat omega 3 pt fetele care practica fitness`ul..fac fitness de 1 an, am 18 ani si am tot auzit povesti despre acest produs si anume ca e magic, ca`i bun pt foarte foarte multe chestii...in schimb stiu ca el contine si acizi grasi si stiu de altfel ca toti ne speriem cand auzim de grasimi..si vreau sa va mai intreb daca intr`adevar aportul caloric se elimina direct din grasimi datorita lui omega 3 si in fond daca este recomandat pentru fete, ca exista o diferenta totusi intre barbatii si femeile care practica fitness...am omis un lucru, nu vreau sa fac performanta in fitness, sa ajung la culturism sau ceva de genu` , ci doar de intretinere, nu lucrez cu greutati foarte mari, doar sa`mi fac "programul de miscare" :) cam asta vroiam sa aflu, astept raspunsul...cat mai detaliat daca s`ar putea....multumesc anticipat, cu bine!

    13
    14

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod