10 greșeli pe care le faci la restaurant când încerci să fii politicos

Uneori poți încălca bunele maniere fără să-ți imaginezi. La restaurant nu este întotdeauna util să ajuți sau să realizezi chiar tu anumite acțiuni. Află cum este indicat să procedezi.
Chiar dacă ai intenții bune este posibil să încalci regulile unui restaurant. Este de înțeles că uneori vrei să eviți deranjul și să scutești chelnerul de acțiuni suplimentare, dar lucrurile nu funcționează mereu așa cum te-ai aștepta.

 
Iată ce gesturi trebuie să eviți la restaurant:

 
1. Să te așezi singur

Când persoana de la intrare este ocupată este foarte tentant să te duci și să te așezi singur. Totuși, o acțiune de acest tip îi va îngreuna atribuțiile și îi poate încurca și pe chelneri. Dacă atunci când ajungi, persoana care primește clienții este ocupată așteaptă 2-3 minute înainte de a-i face semn unui chelner din apropiere.

 
2. Nu pune farfuriile folosite una peste alta

Poate crezi că îi faci o favoare chelnerului pentru că în acest mod ocupă mai puțin spațiu, însă poate fi incomod și farfuriile s-ar putea dezechilibra și răsturna atunci când le ia. Mai bine lasă-le așa cum sunt pe masă pentru că vor fi strânse în mod metodic, după mărime.

 
3. Nu împinge farfuria după ce ai terminat

La prima vedere este un semn practic pentru a-i arăta chelnerului că ai terminat de mâncat, dar de fapt va fi mai greu să ia farfuria și poate aglomera masa când iei cina cu mai multe persoane. Lasă farfuria la locul ei, un chelner experimentat va observa că ai terminat și va veni să o ia la momentul potrivit.

 
4. Nu comanda de la un alt chelner

În cazul în care chenerul care te servește este foarte aglomerat pentru că mesele din jur sunt pline și tocmai ți-ai dat seama că ai vrea și un desert nu te îndrepta spre alt chelner. Se va crea o stare de confuzie când ți se va face nota de plată.
Cel mai bine este să ceri unui alt chelner să-l cheme pe cel care te-a servit inițial sau să-i atragă atenția dacă este foarte ocupat.

 
5. Nu încerca să cureți tu după un accident

Dacă ai vărsat suc sau vin ori ai spart un pahar și vrei să reduci deranjul cauzat nu este deloc util să începi să strângi chiar tu. Deși este de înțeles că vrei să ajuți, în niciun caz nu este recomandat să începi să strângi cioburi de sticlă de pe jos. Mai bine cere-ți scuze și lasă personalul să strângă rapid cioburile sau să înlocuiască fața de masă.

 
6. Nu vorbi prea mult cu cel care te servește

Sigur că vrei să fii prietenos și nu strică să pui întrebări chelnerului, dar evită-le pe cele personale. Un zâmbet sincer este suficient pentru a te asigura că vei fi servit așa cum trebuie.

 
7. Nu comanda într-o limbă pe care nu o cunoști

Chelnerul preferă să primească comenzi în aceeași limbă în care este scris și meniul. Cu siguranță că într-un restaurant tradițional cu specific italienesc, chelnerii te vor ajuta să pronunți corect denumirile diferitelor tipuri de paste, dar cel mai simplu este să folosești limba utilizată în meniu.

 
8. Nu te feri să deranjezi personalul

Dacă supa este rece, înghețata s-a topit sau mai vrei o cafea sau niște apă este indicat să atragi atenția personalului. Important este să ceri politicos, în loc să pari supărat.
Majoritatea chelnerilor vor să te bucuri de fiecare masă, dar nu au cum să-ți citească gândurile dacă nu le spui că este ceva în neregulă.

 
9. Nu „ajuta” cu o tavă

Când chelnerul sosește la masa ta cu o tavă plină cu băuturi precis ți se pare că este în dificultate și ai vrea să-l ajuți. Deși este tentant să iei o parte din băuturi pentru a reduce greutatea tăvii, să știi că ele sunt așezate în echilibru. Dacă iei un pahar sau chiar coșul de pâine de pe tavă este posibil să se răstoarne, așa că mai bine evită aceste gesturi. Poți ajuta luând telefonul, eșarfa, mănușile sau geanta de pe masă pentru a crea spațiu suficient.

 
10. Nu împărți nota de plată tocmai la final

Este simplu pentru un chelner să realizeze note de plată diferite când mai mulți prieteni iau masa împreună, dar este mai bine să-i spui de la început pentru a putea să țină cont ce a comandat fiecare. În unele cazuri acest lucru se poate face și la final, dar este posibil să existe o mică întârziere.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod