Trandafiri infloriti toata vara...

Taierea trandafirilor de tufa si a celor urcatori iti poate da multa bataie de cap, dar este o operatiune indispensabila pentru a influenta cresterea si inflorirea lor.

Taierea trandafirilor de tufa si a celor urcatori iti poate da multa bataie de cap, dar este o operatiune indispensabila pentru a influenta cresterea si inflorirea lor.

Paun Constantin, Conferentiar Doctor la Facultatea de Horticultura, sef al Catedrei de Pomicultura, ne-a sfatuit ca, pentru a avea trandafiri frumosi toata vara, in primul rand trebuie sa alegem soiul potrivit: "Exista trandafiri care infloresc doar o singura data pe an, in luna mai, si hibrizii Thea remontanti, care infloresc de mai multe ori intr-un an.

Dupa inlaturarea ramurilor uscate sau plasate inadecvat, pentru a ajuta trandafirul sa se dezvolte, este nevoie sa punem la baza tulpinii ingrasamant pe baza de fosfor, potasiu si continut slab de azot (azotul ajuta la crestere, dar stopeaza inflorirea).

Util ar fi ca si pe frunzele trandafirului sa aplicam ingrasamant lichid, pentru ca se absoarbe foarte bine".  


Trandafirii de tufa sau de grup remontanti (cei care infloresc din iunie pana in octombrie) produc flori pe ramurile crescute in acel an. Ei trebuie tunsi inainte de perioada de vegetatie, incepand cu februarie - aprilie.

Trebuie suprimate ramurile batrane, dezvoltate sau plasate inadecvat, pentru a degaja scheletul principal. Ramurile ramase sunt taiate deasupra celui de-al treilea mugure (numarat de la baza in sus).

Cu ajutorul unei foarfece, taie toate tijele si ramurile uscate, rupte si cele innegrite de ger - in acest mod micsorezi riscul bolilor si vei degaja "inima" tufei. Pentru o taiere perfecta, foloseste o foarfeca bine ascutita si dezinfectata cu alcool. Taie oblic la 5-10 mm deasupra celui de-al treilea mugur, astfel incat taietura sa fie orientata catre exteriorul tufei.

Trandafirii a caror inflorire se produce numai in iunie si iulie, trebuie tunsi la o luna dupa inflorire. Se scurteaza ramurile la o treime din lungimea lor si se suprima cele care sufoca zona centrala a tufei.

Si taierea trandafirilor urcatori (cataratori) este realizata in functie de perioada de inflorire. Varietatile remontante se taie la sfarsitul iernii, iar ceilalti vara, dupa inflorire.

In martie - aprilie, alege ramurile cele mai viguroase, repartizeaza-le armonios
si lega-le solid cu un cablu metalic. Numara cinci sau sase muguri de la capatul ramurii secundare provenita din ramurile principale si taie deasupra unui ochi. Elimina ramurile orientate spre suport, pentru a nu pastra decat pe cele indreptate spre exterior.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gruia Dorina pe 24 Sep 2015, 23:35
    ingrijire trandafiri

    Am 2 trandafiri urcatori, au inflorit o singura data si apoi s-au dezvoltat fara a mai inflori, ce trebuie sa fac pentru a avea flori? Multumesc!

    1
    2

  • Ana Maria pe 22 Mar 2013, 16:01
    taieri la trandafiri

    lastarii bolnaviori se taie cu incredere :) ca sa fiti siguri ca nu afectati lastarii sanatosi, taiati la 0,5cm de mugure sau lastar,in plus, puteti inchide ranile cu mastic/parafina sau pamant Eu am tratat trandafiri cu fungicid general cu specru larg si a fost eficient atat pentru fainare cat si pentru rugina uneori mai scriu pe gradinapomona.blogspot.com

    3
    3

  • Pelasgus pe 23 Mar 2012, 12:46
    trandafiri

    Am un trandafir urcator, din el mi-a ramas primul lastar care s-a dezvoltat de cind l-am plantat, ceilalti s-au inegrit. cumsa-l tai sa nu-l afectez si pe cel bun. Orice sfat este bine venit. Multumesc !

    4
    5

  • vero8816 pe 17 Mar 2012, 17:58
    trantafirii

    de unde pot lua trandafiri care sa reziste la munte?

    26
    8

  • Iuliana Diaconu pe 4 Feb 2012, 20:05
    RUGINNA LA TRANDAFIR

    Am mai multi trandafiri ,pe spatele frunzei am observat pete ruginoase ;cu ce se trateaza Astept un raspuns

    33
    11

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod