Trandafiri infloriti toata vara...

In fiecare an, este recomandata suprimarea unei ramuri-mama pentru a crea posibilitatea cresterii unor noi lastari, care sa intinereasca planta.

In cazul trandafirilor taratori, nu sunt necesare taieri speciale, ci doar inlaturarea cu foarfeca de gradina a florilor vestede si a ramurilor uscate sau a celor care cresc in sus, pentru a pastra aspectul de covor.

Trandafirii curgatori au nevoie sa le fie taiate extremitatile tijelor curgatoare, florile ofilite si ramurile mai batrane de trei ani, pentru a intineri inima coroanei florale.

Trandafirii peisageri nu necesita interventii regulate, ci se multumesc cu o taiere de reintinerire la fiecare trei ani: este suficient sa scurtezi ramurile la jumatate si sa le tai pe cele moarte sau prea batrane.

Trandafirii-liana au nevoie de o tundere de reintinerire o data la cinci ani si de inlaturarea ramurilor moarte.

Mari iubitori de soare, trandafirii trebuie plasati in zone insorite, pentru ca lumina stimuleaza inflorirea. Nu au nevoie de foarte multa apa, daca ii uzi o data sau de doua ori pe saptamana este suficient. In perioada verii, incearca sa uzi trandafirii in fiecare dimineata, cat mai devreme, inainte de rasaritul soarelui.

Ca orice planta, si trandafirul are parte de boli, iar rugina frunzelor este una dintre cele mai raspandite. De cele mai multe ori, apare primavara si se manifesta prin ingalbenirea frunzelor si lastarilor tineri. In timp, daca boala nu este tratata, zonele afectate trec de la portocaliu la brun, iar apoi spre negru-cenusiu.

Inlatura frunzele si lastarii afectati, iar daca este nevoie, apeleaza si la tratamente chimice pe baza de sulf si cupru.

Articolul a fost realizat cu ajutorul cartii "ABC-ul ingrijirii plantelor - etapa cu etapa", aparuta la Editura House of Guides.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gruia Dorina pe 24 Sep 2015, 23:35
    ingrijire trandafiri

    Am 2 trandafiri urcatori, au inflorit o singura data si apoi s-au dezvoltat fara a mai inflori, ce trebuie sa fac pentru a avea flori? Multumesc!

    1
    2

  • Ana Maria pe 22 Mar 2013, 16:01
    taieri la trandafiri

    lastarii bolnaviori se taie cu incredere :) ca sa fiti siguri ca nu afectati lastarii sanatosi, taiati la 0,5cm de mugure sau lastar,in plus, puteti inchide ranile cu mastic/parafina sau pamant Eu am tratat trandafiri cu fungicid general cu specru larg si a fost eficient atat pentru fainare cat si pentru rugina uneori mai scriu pe gradinapomona.blogspot.com

    3
    3

  • Pelasgus pe 23 Mar 2012, 12:46
    trandafiri

    Am un trandafir urcator, din el mi-a ramas primul lastar care s-a dezvoltat de cind l-am plantat, ceilalti s-au inegrit. cumsa-l tai sa nu-l afectez si pe cel bun. Orice sfat este bine venit. Multumesc !

    4
    5

  • vero8816 pe 17 Mar 2012, 17:58
    trantafirii

    de unde pot lua trandafiri care sa reziste la munte?

    26
    8

  • Iuliana Diaconu pe 4 Feb 2012, 20:05
    RUGINNA LA TRANDAFIR

    Am mai multi trandafiri ,pe spatele frunzei am observat pete ruginoase ;cu ce se trateaza Astept un raspuns

    33
    11

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod