Unde doarme bebe - in patul parintilor sau in al lui?

Mamele, in special, si parintii, in general, stiu ca locul in care doarme bebelusul este o problema. Daca in primele luni de viata este relativ simplu, pentru ca bebe nu are nici un fel de pretentii...
Mamele, in special, si parintii, in general, stiu ca locul in care doarme bebelusul este o problema. Daca in primele luni de viata este relativ simplu, pentru ca bebe nu are nici un fel de pretentii, incepand cu varsta de un an si jumatate, lucrurile se complica, pentru ca cel mic vrea sa doarma in patul parintilor. Momentul de criza apare in jurul varstei de un an sau dupa ce copilul reuseste sa coboare din patutul lui si sa urce in al vostru.  

Patul familiei


Nu exista o statistica exacta a parintilor care dorm, in pat, cu copilul lor. Insa numarul lor este mare sau, cel putin, mai mare decat al copiilor care dorm singuri. Bebelusul ajunge in patul parintilor din cele mai diferite motive: pentru ca este bolnav, pentru ca mama este obosita si este mai usor ca micutul sa fie langa ea, pentru ca cel mic doarme mai bine si asa mai departe.


Daca prichindelul a dormit o noapte in patul vostru, noaptea urmatoare trebuie sa ramana la el in patut, pentru ca aceasta situatie sa nu devina un obicei. Dupa doua nopti petrecute la rand in patul vostru, deja riscati ca micutul sa nu mai vrea sa doarma la el in patut.

Indeamna-l sa doarma singur


Daca cel mic accepta sa doarma singur, este bine (mai ales pentru voi) ca aceasta sa fie regula. Trebuie sa ai grija, deoarece micutul se poate strecura extrem de usor, inainte ca tu sa-ti dai seama, la tine in pat, si sa ramana acolo.

Lasa o lumina aprinsa, lasa usa intre voi deschisa, stai cu el pana adoarme, indeamna-l sa doarma cu o jucarie preferata. Toate acestea sunt solutii prin care il poti face pe cel mic sa capete incredere in el si sa doarma bine, singur, in camera lui.

Este indicat ca prichindelul sa doarma cu parintii?


Despre daca este bine sau nu ca micutul sa doarma cu parintii pana la varste destul de mari, patru-cinci ani, parerile sunt impartite. Insa cei care afirma ca nu este un lucru indicat se refera doar la dezavantajele pe care trebuie sa le suporte parintii.


S-a demonstrat ca, daca cel mic doarme cu parintii, constant, este mult mai echilibrat emotional, se dezvolta mai bine, este mult mai sigur pe el, nu se teme, nu are cosmaruri, iar legatura afectiva intre parinti si copil este foarte puternica, atat in copilarie, adolescenta, cat si mai tarziu, la maturitate.

De asemenea, s-a constatat faptul ca, la un moment dat, micutul pleaca singur din patul parintilor si accepta, foarte usor, sa doarma nu doar singur, ci si intr-o alta camera.

Viata de cuplu


Este evident ca are de suferit. Copilul care doarme in acelasi pat cu mama si tatal sau reprezinta o mare incercare pentru viata sexuala a parintilor lui... Si, totodata, este un motiv bun pentru a pune imaginatia parintilor la treaba.

Daca nu puteti face dragoste in pat, deoarece micutul doarme langa voi, puteti incerca locuri inedite, cum ar fi canapeaua din sufragerie, masa din bucatarie, cada sau orice alt loc care va surade.


Cand va dormi cel mic singur?


Daca prichindelul a dat de gustul dormitului in patul parintilor, nu va pleca de aici decat in jurul varstei de cinci-sase ani. In momentul in care isi va descoperi independenta, va dori sa doarma singur.

In cazul in care mutarea in patul lui se produce in mod brutal sau cel mic este, pur si simplu, alungat din dormitorul parintilor, copilul poate suferi un traumatism manifestat printr-un regres general, similar celui in care in viata familiei apare un alt copil. Este posibil ca prichindelul sa se inchida in sine sau sa refuze sa vorbeasca.

Mutarea in camera si in patul prichindelului trebuie sa se realizeze cu tact si rabdare, dar cu fermitate. Pentru un copil obisnuit sa doarma cu parintii, solitudinea din timpul noptii reprezinta un traumatism, asa ca este necesara foarte multa rabdare si diplomatie.

Nou-nascutul trebuie sa doarma singur


Trebuie mentionat faptul ca nou-nascutul trebuie sa doarma singur, in camera parintilor, dar in patutul lui. Un bebelus este foarte putin mobil, mai ales in primele patru luni de viata, astfel incat riscul de a se sufoca in patul parintilor, din cauza paturii sau a pernelor, este mare.
De asemenea, in situatia in care bebelusul doarme in patul parintilor, exista pericolul de a fi lovit in timpul noptii, ceea ce poate duce la consecinte nefaste pentru un copil de varste foarte mici.
 

Comentarii (37)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • carmen pe 22 Apr 2012, 12:12
    unde doarme bebe

    Copilul meu are o sapt.si din spital doarme cu mine.la inceput am incercat sa-l pun in patut dar de cate ori il puneam se trezea si plangea.fiind primul copil ma doare sufletul sa-l vad ca tot plange.l-am luat cu noi in pat si doarme bine toata noaptea .sper ca poate mai incolo o sa-l pot dezvata si daca nu vrea asta e ca doar un puiut am.sfatul meu e sa faceti cum credeti ca e lui mai bine.

    1
    0

  • alina pe 16 Nov 2011, 12:51
    unde doarme copilul

    copilul meu are 1 an si 7 luni si de cand am venit de la spital a dormit in patutul lui la noi in camera si se trezea des noaptea apoi am incercat sa-l las sa doatma singur dar cu usa deschisa si am observat ca doarme mai bine, nu se mai trezea.La 7 luni l-am mutat in camera lui si doarme cu un maimutoi pana dimineata. Asa a vrut el si cred ca este mai bine asa, desii tare as vrea sa dorm cu el dar nu mai vrea el , am incerca cand era bolnav ; si nu.

    3
    0

  • Alina pe 30 Apr 2011, 20:56
    Nu este natural

    Nu este normal şi nici natural să îţi laşi copilul să doarmă singur doar pt că aşa este modern şi pt că ţi-e mai uşor ţie ca părinte- să nu cumva să îţi fie afectată viaţa sexuală. Vorba cuiva: nici animalele nu îşi lasă puii singuri-de ce vi se pare normal să o facem noi, oamenii, care cică suntem mai inteligenţi decît ele?

    3
    5

  • lucretia pe 16 Feb 2011, 16:40
    ciao

    pediatra bebelusului meu ma sfatuit sa-l obisnuies la patut ..pana la 4 luni a dormit cu mine si recunosc ca inca imi este greu sa dorm fara el in brate..dar spre binele lui a trebuit sa-l fac sa doarma la el in patut ...este mai in siguranta pt bebe.

    5
    0

  • nikol pe 11 Sep 2010, 22:03
    my bebe

    eu am un alintat de 8 luni care face din noi tot c vrea.nu mananca suficient,nu doarme,,si e vina mea,,ca atunci cand lam nascut fiind f obosita,,lam luat cu mine an pat si acum nici gand sa doarma singur,sau an cam lui,avem noroc ca avem un tata antelegator si ne lasa sa facem cum vrea bebe. e f. alintat ,dar eu cred ca e ok sa doarma cu mine,,se simte an siguranta,,si el ma iubeste atat de mult.mult noroc la mamici.

    0
    0

  • Cami pe 31 Mai 2010, 20:31
    Bebelusul meu

    Bebelusul meu are 2 luni jumate. Noaptea doarme in patutul lui - in camera cu noi; se trezeste de 2 ori/noapte, la 5 il iau intre noi si doarme pana se trezeste. Ziua doarme in patul nostru (cu sau fara mine). Mi se pare super asa...

    3
    0

  • Andreea pe 31 Mai 2010, 15:11
    Unde doarme bebe

    Mie o doctorita pediatra mi-a spus asa:copii se nasc fara obiceiuri..astea le faceti voi mamele.Asa ca bebele meu adormit in patutul lui pentru ca e mai sanatos pentru el si pentru noi.Patutul lui este langa patul nostru si sa stiti ca foarte rar vine la noi in pat...ba chiar se cere la el in patut.

    4
    0

  • adriana pe 3 Ian 2010, 16:37
    unde doarme bebe

    maya,fata mea are 5 luni acum si doarme cu noi in pat dar a dormit in patutul ei pana la 3 luni. asa am zis si eu: trebuie sa profitam de ei cat sunt mici. nu ma deranjeaza ca doarme in pat cu noi.este mai fericita langa noi.asa simtim noi.

    2
    0

  • olga1987 pe 5 Nov 2009, 16:47
    BEBELE MEU DOARME ANCA DIN SPITAL AN PAT CU MINE

    La primul contact al bebelusului cu mine am vazut ca bebelasul meu plange cand o pun an patull ei,asta era chiar an prima ei zi de viata. Ce sa fac nu am nici o vina ,am observat ca nu vrea sa doarma ca plange si e agitata ,dar nu me-am dat seama de ce .Pana cand am pus-o an patut am observat ,asta era chiar la spital.Azi are 5 luni si nu vrea sa se desparta de patul meu si al ie, patul nostru.Mie chiar ami place sa dorm cu ea ,sa o simt langa mine.

    0
    0

  • ani pe 1 Oct 2009, 21:49
    liniste

    asa cum spuneati depinde foarte mult atat de copil cat si de parinte.Eu am un baietel de 8 luni care doarme mult mai bine si este mult mai linistit atunci cand doarme cu mami.Cea mai mare pacere a lui este sa se stranga la pieptul meu...inca il alaptez.Probabil ca pentru noi ar fi mult mai usor sa lasam copilul in patutul lui, dar pentru astfel de momente merita sa dorm cu grija sa nu-l lovesc, merita sa ma trezesc sa-l invelesc...Tati ne iubeste la fel de mult si este perfect de acord cu dormitul cu noi.Nu stim daca asta il va afecta in viitor dar la fel de bine nu stim nici despre dormitul singur. Eu cred cu tarie ca nu in asta consta formarea caracterului.Oricum fiecare isi creste copilul cum crede de cuviinta.

    0
    0

  • monica pe 22 Mar 2009, 00:13
    somn linistit

    baietelul meu a dormit singur in patul lui din prima zi iar de la 2 luni doarme singur in camera , acum are 15 luni . mai sunt nopti in care se scoala asa ca il luam cu noi in pat insa nu dormim deloc bine. stam cu grija sa nu-l lomim, sotul sforaie iar noi ne dam la marginea patului sa-i lasam lui loc sa se desfasoare . sotul la orice miscare de-a copilului se scoala speriat , de frica , ca poate a lovit copilul, trebuie sa ne sculam din cand in cand sa-l invelim etc . pur si simplu ne sculam mai obositi decat ne-am sculat . el nu are nicio treaba , e print .

    3
    0

  • parmena pe 8 Ian 2009, 12:27
    unde doarme bebe

    nu exista o lege dar eu am invatat-o pe Stefana sa doarma singura ,are 8 luni si peste zi cand i se face somn se cere in patut depinde de fiecare mamica...

    4
    0

  • :) pe 18 Nov 2008, 00:23
    fiecare face cum crede

    si eu am un baiat de 2½ si a dormit cu mine in pat pana la varsta de 2 ani , dar de cand a primit un nou pat. a vrut singurel sa doarma la el in camera :) dar noapte se trezeste si vine la mine in pat .pe mine nu ma deranjaza asta , mi se pare normal ca un copii mici sa vrea sa doarma cu parinti asa se simt ei in singuranta.

    1
    0

  • morena1r pe 5 Nov 2008, 15:13
    cat e mic...

    La un moment dat,pe un site se dezbatea aceeasi problema:unde doarme bebe?Mi-a placut raspunsul unei mamici care spunea asa: -"Eu,de la varsta de 3 ani am mutat copilul in camera si in patul lui.Acum,copilul are 8 ani si mi-e dor sa mai dorm cu el in brate,dar e deja mare si nu mai accepta asa ceva." Concluzia ei era sa ne bucuram de ei cat sant mici si sa-i lasam sa doarma cu noi,pt ca ,la un moment dat,vor simti singuri nevoia de independenta si de libertate si vor pleca singuri... Bine,asta nu inseamna sa-l culci cu tn pana la 20 de ani!:-)

    2
    1

  • lavinia_sandru pe 14 Oct 2008, 09:23
    bebe

    si eu am un bebe de 7 luni dar doarme cu mine in pat cu toate k are patutul lui.cum sa il dezobisnuiesc?

    3
    0

  • gazica pe 3 Oct 2008, 00:15
    fiecare face cum crede

    Se odihneste mult mai bine singur. POate parintii mai sforaie, mai tusesc ei se pot speria. Piticul meu are 1 an si 5 luni si a dormit de la inceput singur in patut si de la 4 luni singur in camera. Acum parerile sunt impartite si fiecare face cum crede si simte.

    6
    0

  • adela turda pe 1 Oct 2008, 18:52
    singur de la 1 an

    copilasul meu are acum 5 ani.am tras f mult cu el pt ca pina la 8 luni nu dormea nici ziua nici noaptea si eram f stresata si obosita.pediatra din spania m-a ajutat si de la 8 luni copilasul meu a dormit toata noaptea in patutul lui in camera cu noi ce-i drept,dar de la 1 an mi-am facut curaj si l-am mutat in camera separata.nu a fost nici o problema,doarme singur ,cosmaruri nu are si e foarte afectos cu noi chiar daca nu doarme cu noi.acum sunt insarcinata din nou si o sa procedez la fel.avem prieteni care dorm cu copilasii in acelasi pat dar va spun ca incintati nu sunt si nu ii chiar asa usor sa ii inveti sa doarma singuri de la o anumita varsta.se cer singuri ?niciodata

    2
    0

  • ionicamaria pe 30 Sep 2008, 21:45
    foarte bun articol

    dupa parerea mea in primul anisor e bn sa doarma in camera cu parinti dar dupa aceea cel mai bine e sa doarma singur in camera lui pentru k asa va putea sa prinda curaj si incredre in el,

    2
    0

  • fktalika pe 30 Sep 2008, 19:09
    si eu am dormit cu mama

    eu am ramas orfana la 5 ani... deja de mica dormeam cu mama... acum si baietelul meu doarme cu mine. are 1 an si 4 luni... nu vad ce rau mi-a facut mama ca a dormit cu mine... mai mult, lucra la spital si deseori era de noapte si am reusit sa dorm singura atunci!!! nu cred ca-i rau sa dormi cu copilul tau!!!! sunt un om integru, independent si nu am nici macar probleme de comunicare!! am multa incredere in fortele mele. mai mult, si mama a murit canmd eram in anul trei de facultate si nu am cazut emotional decat temporar! mi-am revenit si am avut forta, ca si ea cand a ramas vaduva la 45 de ani! ce sa mai zic, probabil se mosteneste, dar mie-mi place sa dorm cu puiul meu, si atata timp cat el vrea, e oricand bine venit in patul meu!!

    1
    0

  • o secretara pe 30 Sep 2008, 14:54
    caz

    O prietena a mamei mele a dormit cu copilul in pat de cand acesta era mic. Acum copilul are 19 ani si face mari crize de gelozie daca tatal vrea sa doarma cu mama. In tot timpul asta tatal a dormil in alta camera. Oare cat de normal este? Nu mai corconiti copiii ca nu se vor descurca fara voi in viata. Nu zice nimeni sa nu ii iubim si sa ii ocrotim dar totul spre binele lor!

    5
    0

  • pclaudiap pe 30 Sep 2008, 08:48
    dormitul cu bebe

    eu am o fetita de 10 luni si de la 3 luni pana la sase luni a dormit in patut apoi de atunci doarme cu mine si pe tati l-am expediat pe jos :) . E foarte greu, dar sunt sigura ca dupa ce o voi intarca ii va fii mai usor sa doarma singura. Ea suge toata noaptea, de vreo 10 ori.....

    0
    2

  • covaciu floare pe 29 Sep 2008, 22:25
    nici animalele nu si lasa puii singuri

    mama doarme cu copii sau de fapt nu doarme ii supravegheaza ea e vesnic in alerta de grad 0

    1
    2

  • Rodica pe 29 Sep 2008, 12:07
    pana la 2 ani a dormit in patutul lui

    pana la 2 ani a dormit in patutul lui, ma tineam tare sa nu il pun langa mine in pat, asa auzisem eu ca nu e bine, asa ma invata toata lumea " sa nu il tii in brate ca se invata asa.... copilul trebuie sa doarma in patutul lui ... sa nu il legani..."ce o fi asa de rau sa iti tii copilul in brate daca plange ce o fi asa rau daca nu te mai scoli noaptea din pat sa il ridici din patutul lui si sa alaptezi ... acum doarme cu mine o sa vina vremea cand va avea camera lui iar eu m-am ales cu 2 ani in care am nu am dormit noapte intreaga uneori decat cateva ore in care ma ridicam de zeci de ori la copil si il luam in brate din patut desi eram cu cezariana

    0
    0

  • Diana pe 29 Sep 2008, 11:59
    NUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!

    NU ESTE DELOC INDICAT ! TOTI DOCTORII SPUN ASTA SI MA MIR CA AICI CITESC ASA CEVA ! COPILUL TREBUIE SA DOARMA IN PATUL LUI DE CAND SE NASTE SI IN CAMERA LUI DUPA VARST DE 2 ANI !

    3
    0

  • ela pe 28 Sep 2008, 23:28
    patutul copilului

    sunt o viitoare mamica , tati deja a construit patutul pului ce va veni in mai putin de doua saptamani, si care il asteptam cu foarte multa dragoste si totodata cu foarte multe emotii fiind primul nostru copil. Parerea mea este c_a copilul sa doarma singur in patutul lui, sa aibe teritoriul lui si locul lui de odihna numai a lui. Este mai bine asa si pentru el si pentru noi .va fii mai in siguranta si noi ne putem odihni mai bine fara sa purtam grija copilului .Va pup pe toate si mult succes cu puiutiiii vostrii

    4
    2

  • nely pe 27 Sep 2008, 19:37
    e bine sa avem si un suflet necuvintator linga noi

    am 4copiii sint mari sunt si bunica dar pentru copiii am avut si animale si pasari si pesti si pisici si ciini am invatat copii sa iubeasca animalele pasarile ciini pisicile cine nu iubeste un animalut nu se iubeste nici pe el nu se respecta nu da pret pe el animalele sint nevinovate si ele sunt creatia domnului

    1
    0

  • moldovannelica pe 27 Sep 2008, 19:20
    bebe unde trebuie sa doarma

    si eu am adus pe lume 4 copiii dar mia fost foarte greu ii culcam cu mine cu prima cu a doua dupa aia cu al treilea imi era greu fetele dupa un timp au dormit amindoua dar baieti erau mai mici fi foarte mamosi au dormit cu mine eu dau sfat ca mamele sa invete copilul neleganat si sa doarma singur e bine si pentru mama si pentru copil

    2
    0

  • oandree pe 27 Sep 2008, 07:05
    Hellooooo

    Persoanelor egoiste care se laudă că şi-au exilat copiii în altă cameră sau în alt pat le recomand să citească şi paragraful: "Este indicat ca prichindelul sa doarma cu parintii? Despre daca este bine sau nu ca micutul sa doarma cu parintii pana la varste destul de mari, patru-cinci ani, parerile sunt impartite. Insa cei care afirma ca nu este un lucru indicat se refera doar la dezavantajele pe care trebuie sa le suporte parintii. S-a demonstrat ca, daca cel mic doarme cu parintii, constant, este mult mai echilibrat emotional, se dezvolta mai bine, este mult mai sigur pe el, nu se teme, nu are cosmaruri, iar legatura afectiva intre parinti si copil este foarte puternica, atat in copilarie, adolescenta, cat si mai tarziu, la maturitate. De asemenea, s-a constatat faptul ca, la un moment dat, micutul pleaca singur din patul parintilor si accepta, foarte usor, sa doarma nu doar singur, ci si intr-o alta camera." Exact aşa se întâmplă: copilul pleacă singur din patul adulţilor, atunci când este destul de mare. Şi nu vorbesc din cărţi: am o fetiţă (11 ani), care, pe la 3 ani a spus că vrea să doarmă singură... Ei, dar 3 ani pot să vi se pară un sacrificiu mult prea mare pentru dezvoltarea psihică a copilului vostru, nu? Ce să mai vorbim, când cele mai multe femei "fată" şi îşi abandonează copiii pe la bunici, rude sau chiar vecine, că , deh, ele au "carieră"?!? Nu mă mai miră nimic!

    1
    3

  • annysoala pe 26 Sep 2008, 13:01
    :)

    si eu am un baietel de aproape 2 luni si nu-l las sa doarma cu mine in pat macar cat de obosita sa fiu il pun la el in patut..ma simt mai sigura, sa nu-l lovesc sau stiu eu ce..decat peste zii ne jucam si il iau la mine in pat..vrea nu vrea TREBUIE e bn pt mn si pt el pe mai tarziu..cred eu!!

    8
    1

  • Taniadea pe 26 Sep 2008, 12:45
    cind o sa fie copii mari nu o sa mai doarma cu mamiiii

    am o fetita de 9 ani si un baietel de 2 ani si amindoi dorm cu min e nu au dormit niciodata in patut dar nici nu vreua sa doarma singur cind or fi mari nu o sa ,mai doarma cu mine

    0
    3

  • tudoranamaria pe 26 Sep 2008, 11:34
    somn cu parintii

    eu consider ca trebuie sa doarma in patutul lui cand este mic chiar daca este in camera cu parintii, iar cand mai creste trebuie sa doarma in camera lui ca sa aiba si el intimitatea lui, al nostru are 6 luni si a dormit in patutul lui de cand l-am adus de la spital, apoi o sa doarma in camera lui cu usile deschise

    3
    0

  • ELVYRA pe 25 Sep 2008, 22:19
    SOMN CU BUNI

    FETITA MEA ARE UN ANISOR SI DOARME CU BUNICA ESTE FOARTE BINE PENTRU EA.

    0
    3

  • ionici pe 25 Sep 2008, 08:44
    unde doarme bebe

    am un baietel de 1 an si 10 luni so doarme in patului lui de la varsta de aproape 6 luni (pana atunci a dormit cu mine in pat). cu toate ca ma trezeste noaptea, plange sau vrea lapte, sau vrea apa, asta se intampla cateodata si de doua, trei ori pe noapte, eu nu-l iau cu mine in pat. este spre binele lui, pentru mai tarziu, in formarea lui ca adult. copiii trebuie invatati de mici sa se descurce singuri.

    2
    0

  • oandree pe 25 Sep 2008, 02:33
    Binele copilului

    Aşa cum s-a arătat şi în articol, dormitul cu părinţii (nu doar cu mama, de preferinţă) este benefic pentru copil. Băieţelul meu are un an şi aproape două luni şi niciun gând să plece dintre noi, mai ales că încă îl alăptez. Are, desigur, pătuţul lui lângă patul nostru, dar nu a dormit niciodată acolo: îl folosim mai mult pe timpul zilei, pentru joacă. Mi se pare mie sau băieţeii sunt chiar mai ataşaţi decât fetiţele, care manifestă de mici mai multă independenţă?

    1
    3

  • cristina66 pe 24 Sep 2008, 15:57
    unde doarme copilul meu

    am o fetita de1 an si 9 luni si doarme in patutul ei,ba chiar imi arata sa o pun acolo cand e ora de nani

    3
    1

  • cafeaua_si_tigara pe 24 Sep 2008, 14:37
    nani singur

    cui ii place sa doarma singur? eu am detestat, copil fiind, sa dorm singura copiii mei vor dormi cu mine

    0
    0

  • clematita pe 24 Sep 2008, 07:42
    unde doarme copilul

    nepotelul meu are pe 26 septembrie 6ani si mai doarme cu parintii cind era mai mic mai dormea si la bunici dar acuma de frica sa nu mai vrea maicasa sa doarma cu el nu mai vine deloc la noi .Este normal?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod