Intrebari complicate, raspunsuri si mai si...

Atunci cand este vorba de copii si de curiozitatea lor, pot aparea intrebari stranjenitoare, de genu: "Ce mananca un vierme?", "De ce cerul este albastru?", "De ce apa nu are culoare?", "De unde vin bebelusii?".
Atunci cand este vorba de copii si de curiozitatea lor, pot aparea intrebari stranjenitoare, de genul: "Ce mananca un vierme?", "De ce cerul este albastru?", "De ce apa nu are culoare?", "De unde vin bebelusii?". A raspunde intrebarilor adresate de micuti, face parte din rolul tau de parinte si trebuie sa iei aceasta sarcina in serios.

Iata o lista de patru intrebari frecvente puse de micuti si raspunsuri posibile, pe care poti sa le dai pentru fiecare.

De unde vin bebelusii?


Inainte ca tu sa ii poti divulga acest secret, copilul tau trebuie sa fie la o varsta la care stie despre relatiile sexuale si despre sistemul de reproducere.

Incepe prin a-i spune ca a crescut in burtica ta, iar, apoi, a iesit la lumina.
Acest raspuns il va ghida, probabil, spre intrebarea "Cum a ajuns el acolo". Atunci cand micutul iti pune genul acesta de intrebari exacte, se poate spune ca este pregatit pentru a intelege detaliile acestui subiect.

Nu te jena sa folosesti cuvantul "penis" pentru a-i explica cum functioneaza spermatozoizii si ovulele. Daca iti este greu sa ii vorbesti despre astfel de lucruri, cumpara-i o carte despre corpul uman. Ai grija ca aceasta sa aiba imagini si sa fie adecvata varstei lui!

Exista Mos Craciun?


Raspunsul este greu de dat, mai ales atunci cand micutul a crescut si a inceput sa auda parerile prietenilor, care au realizat ca Mosul nu incape pe horn. Daca prichindelul iti pune aceasta intrebare, ai de ales: fie il lasi sa mai creada in Mos Craciun, fie il dai in "vileag" pe "Barbosul cu cadouri".


Cand faci alegerea, tine cont de varsta pe care o are copilul tau. Axeaza-te pe spiritual sarbatorilor si spune-i ca Mos Craciun este in fiecare dintre noi, atat timp cat ne place sa daruim. Poti chiar sa ii ceri ajutorul pentru a transmite magia Craciunului fratilor sai mai mici.

Ce este moartea?


Aceasta intrebare apare atunci cand intervine moartea cuiva drag, fie ca este vorba de bunici sau de un animalut de companie. Daca spui ca cel drag a plecat, nu il va ajuta pe micut. Ba dimpotriva, ar putea crede ca a plecat din vina lui.

Mai bine ii spui ca bunicul era foarte bolnav si suferea, iar acum se afla intr-un loc in care este fericit.
Insista pe aspectul ca odata plecata, fiinta draga nu va mai reveni.

De ce trebuie sa divortezi de tata?


Daca micutul te-a auzit cum te certai cu partenerul, s-ar putea sa creada ca veti divorta. Poti incepe prin a-i explica ca este doar o mica disputa si ca este normal ca oamenii sa nu se inteleaga mereu.

In cazul in care sunteti in proces de divort, explica-i micutului ce se intampla, si, eventual, ca unul dintre parinti  trebuie sa paraseasca casa. Incerca sa il faci sa inteleaga si faptul ca divortul nu are nimic de a face cu el si ca atat tu, cat si tatal sau, il iubiti la fel de mult.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod