Fenomenul mamelor minore. 5 motive pentru care România e pe primul loc în Europa

Moş Crăciun are concurenţă serioasă şi nefericită în ţara noastră. În decembrie anul trecut, câţiva copii au devenit părinţi. La ei n-a mai ajuns Moşul, dar a venit "barza". Sau poliţiştii care trebuie să ancheteze un nou caz social. Copilăria lor s-a dus pentru totdeauna, iar Moş Crăciun va veni, probabil, doar pentru "ăla micu'", copilul unui copil.

Moş Crăciun are concurenţă serioasă şi nefericită în ţara noastră. În decembrie anul trecut, câţiva copii au devenit părinţi. La ei n-a mai ajuns Moşul, dar a venit "barza". Sau poliţiştii care trebuie să ancheteze un nou caz social. Copilăria lor s-a dus pentru totdeauna, iar Moş Crăciun va veni, probabil, doar pentru "ăla micu'", copilul unui copil.

 

Fiecare poveste despre o fetiţă însărcinată sau care a născut confirmă faptul că România are o problemă nerezolvată care a luat proporţii. Suntem lideri în Europa în acest top ruşinos nu doar pentru că avem o sumedenie de cazuri, ci pentru că autorităţile nu sunt în stare să acţioneze preventiv şi să conceapă o strategie eficientă pentru a evita înmulţirea acestor cazuri.

 

România nu este singura ţară de pe glob care se confruntă cu creşterea numărului de fete care rămân însărcinate înainte de majorat. Însă alte ţări au deja vechime în aplicarea unor programe naţioanale prin care tinerii au acces la educaţia sexuală. Noi continuăm să ne minunăm că avem fetiţe care nasc la 11 ani, iar viaţa merge mai departe. Mâine va fi la fel: un alt copil va doborî recordul şi va naşte la o vârstă mai fragedă.

2012 a început cu o "epidemie" de fetiţe care nasc. Cazurile mediatizate recent de presa din România oferă impresia unui tablou suprarealist într-o ţară membră a Uniunii Europene. Câteva exemple, pe repede înainte.

 

Fetiţă dusă cu elicopterul SMURD ca să nască


Pe 28 decembrie, o fetiţă în vârstă de 13 ani a născut la Iaşi, prin cezariană, un băieţel sănătos, de 3.200 de grame, care a primit nota 9 la naştere. Naşterea a decurs fără complicaţii, însă mama a rămas sub observaţie pentru că suferă de o afecţiunie cardio-pulmonară, dar şi de anemie.
Tatăl copilului e un vecin al familiei minorei, în vârstă de 62 de ani! Acesta a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor.


Minora a acceptat să întreţină relaţii sexuale cu bătrânul în schimbul unor sume de bani cuprinse între 10 şi 50 de lei sau a unor cadouri. Poliţia a fost sesizată de mama fetiţei încă din luna august.

Un nou record: gravidă la 11 ani


Cazul minorei de 11 ani însărcinată în 6 luni e arhicunoscut. Un tânăr de 21 de ani a lăsat gravidă o fetiţă de 11 ani din comuna constănţeană Săcele, iar minora e însărcinată acum în luna a şasea. Potrivit cotidianului "Evenimentul zilei", Mihai Vasilescu a fost audiat timp de cinci ore de poliţiştii din Constanţa. Chiar dacă, atât Vasilescu, cât şi fetiţa, au recunoscut că au avut relaţii intime timp de mai multe luni, autorităţile au ajuns la concluzia că vârsta fragedă a minorei a împiedicat-o să conştientizeze implicaţiile începerii vieţii sexuale. Tânărul spune că o iubeşte şi că vrea să se însoare cu fetiţa. El a susţinut că vrea să-şi întemeieze o familie şi să-şi crească copilul.

După ce rudele fetei au depus la Poliţie o plângere pe numele lui Vasilescu, acesta a fost audiat. Tribunalul Constanţa a decis luni arestarea preventivă pentru 29 de zile a tânărului de 21 de ani, pentru comiterea infracţiunii de viol.
Iniţial, tânărul le-a spus poliţiştilor că mama fetei ştia de natura relaţiei dintre el şi copilă, însă, odată ajuns în faţa procurorilor, nu şi-a mai susţinut declaraţia. Astfel, mama minorei nu a mai fost anchetată.

Direcţia pentru Protecţia Copilului Constanţa a asigurat consiliere atât pentru minora însărcinată în şase luni, cât şi pentru mama acesteia. Ancheta socială a fost extinsă la şcoala la care învaţă fata, la vecinii şi rudele familiei, precum şi la Primăria din Săcele.

Fetiţa a fost dusă la Spitalul Judeţean Constanţa pentru a fi consultată de un medic specialist. Întrucât a ascuns sarcina, ea nu a avut parte de îngrijire prenatală, iar vârsta fragedă o predispune la o sarcină cu riscuri foarte mari.
Protecţia Copilului va lua o decizie în privinţa fetei odată cu finalizarea anchetei. Întrucât sarcina este avansată, posibilitatea unui avort este exclusă. În cazul în care familia va dori să nu dea copilul spre adopţie şi să-l păstreze, bebeluşul va fi adoptat de mama fetiţei de 11 ani.

Sex contra verighetă, la 12 ani


Un tânăr de 22 de ani din localitatea ieşeană Tomeşti a fost trimis în judecată, la 10 ianuarie, pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă de 13 ani. Răzvan Bârlădeanu i-ar fi promis minorei că se va căsători cu ea când aceasta va împlini 16 ani.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, relaţia dintre Răzvan Bârlădeanu şi eleva de 13 ani de la Colegiul "Octav Bancilă" a început în vara anului 2009. Cu toate că părinţii nu au fost de acord cu legătura lor, minora a rămas de mai multe ori în locuinţa tânărului. Fata, elevă la liceul Octav Băncilă din Iaşi, a început să lipsească de la şcoală şi de acasă, "furată" de vraja iubirii tânărului de 23 de ani din localitatea Tomeşti.

Conform rechizitoriului, în februarie 2010 cei doi au întreţinut relaţii sexuale, iar părinţii fetei au depus plângere împotriva tânărului, pentru comiterea infracţiunii de viol. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi l-au scos pe tânăr de sub urmărire penală pentru comiterea infracţiunii de viol şi au trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătorie, pentru continuarea cercetărilor pentru act sexual cu un minor.

Bârlădeanu le-a spus anchetatorilor că ştia ce vârstă are fata, dar era îndrăgostit de ea.

În plus, el a susţinut că fata dorea să stea cu el pentru că nu se înţelegea cu părinţii şi că erau hotărâţi să se căsătorească atunci când ea împlinea 16 ani.
La începutul acestei luni, tânărul a fost trimis în judecată pentru act sexual cu minori, iar primul termen al procesului va avea loc pe 17 februarie.

"Epidemie" de mămici la Craiova


Pe 7 decembrie anul trecut, poliţiştii din Tăşnad, judeţul Satu Mare, au fost sesizaţi prin Serviciul Apeluri de Urgenţă 112 despre solicitarea unei ambulanţe în cazul unei minore însărcinate, în vârstă de 15 ani, care acuza dureri abdominale. Fata era gravidă în luna a patra şi a fost transportată la Spitalul Judeţean Satu Mare.

Poliţişţii au stabilit că minora locuia în concubinaj de aproximativ un an cu un tânăr 22 de ani, din aceeaşi localitate, cu care a întreţinut relaţii sexuale înainte de împlinirea vârstei de 15 ani. Tânărul e cercetat pentru infracţiunea de act sexual cu un minor.

Medicii craioveni spun că primesc destul de des fete însărcinate, care aduc pe lume copii înainte de a împlini 18 ani. Potrivit presei locale, un singur doctor ajunge să îngrijească, într-o singură lună, chiar şi câte patru minore însărcinate! La Spitalul Municipal Filantropia şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, cazurile de minore-mămici au devenit o obişnuinţă.

Trei minore au născut în Craiova în primele patru zile din 2012. În prima zi a acestui an, două fete, de 14 şi 16 ani, au născut la Craiova. Tăticii au aceeaşi vârstă ca partenerele lor şi cel puţin unul dintre părinţi aflaţi la muncă în străinătate.

 

Surorile care vor fi mămici şi mătuşi

 

Un nou caz scandalos a fost semnalat recent în judeţul Constanţa. Două surori minore, de 13 şi 15 ani din localitatea Valul lui Traian sunt însărcinate în 7 luni.

Potrivit poliţiştilor, cele două fete au spus că sunt căsătorite de mici cu doi băieţi de etnie romă. Direcţia pentru Protecţia Copilului a declanşat două anchete sociale.

Constanţa, Iaşi şi Craiova sunt judeţele cu cele mai multe cazuri de minore care au rămas însărcinate. În majoritatea lor covârşitoare, minorele provin din medii sociale cu probleme şi din familii dezinteresate de educaţia copiilor.

Numărul mamelor minore din Constanţa creşte de la an la an. Dacă în urmă cu doi ani 18 copile au născut, anul trecut s-au înregistrat 48 de astfel de cazuri, relevă cotidianul "Adevărul". Anul 2012 a început în aceeaşi notă. Pe 3 ianuarie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa o minoră de 16 ani a adus pe lume un copil. Majoritatea mamelor minore sunt de etnie romă.

 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • ay pe 18 Ian 2012, 03:03
  tipic romanesc

  articolul este conceput despre mamele minore din Romania ,din acelasi motiv ca al proverbului cu capra vecinului noi am ajuns sa dezbatem problema tarilor dezvoltate economic si programele lor de reconstructie a societatii!!!!!!rusine ,incercati sa fiti mai realisti acceptati/va greselile ca sa puteti sa le corectati!

  0
  1

 • Maria pe 17 Ian 2012, 09:45
  mamele minore

  Degeaba vorbim .. nu facem nimic...aratam cu degetul ...Familia,scoala,televizorul ,internetul,ziarele ,emisiunile asa zis distractive.toate divele desucheate sunt promovate oricand si oriunde...Toti ar trebui sa oprim aceste agresiuni asupra copiilor.Ce facem? Scoatem bani din aceste povesti.

  2
  1

 • pisy pe 16 Ian 2012, 23:57
  idiotilorrrr

  CAUTATI MAI BINE LA STATISTICI....CA VA SPUN EU CA PE PRIMUL LOC IN LUMA LA MAMELE TINERE IL DETINE CU UN SUCCES GREU DE EGALAT .....MAREA BRITANIE....ASTA E O TARA PLINA DE FEMEI USOARE CARE SE ARUNCA IN PATUL BARBATILOR DE PE LA 9-10 ANI, LE VEZI PE STRADA CUM TROPAIE HORMONII ....SUNT NISTE TARFE INNASCUTE ENGLEZOAICELE........EU TRAIESC DE ANI BUNI IN ANGLIA SI LE VAD ZI DE ZI .....NISTE TARFE ORDINARE.....NUMERI PE DEGETE FETELE CUMINTI....CHIAR ENGLEZII AU DEVENIT INGRIJORATI DE ACEST FENOMEN AL MAMELOR TINERE

  3
  3

 • Mihaela pe 16 Ian 2012, 22:29
  catre ana

  Draga Ana, in spatiul virtual se permit asemenea "greseli" de care vorbesti, respectiv nescrierea cu majuscula, atunci cand este necesar. In alta ordine de idei, eu am trait in Romania, si pot avea o parere pertinenta. Numai cand traiesti intr-un loc poti simti pulsul realitatii. Tu esti cea care se aseamana cu strainii care vad in noi toti, niste hoti, talhari la drumul mare si violatori. Eu incercam, daca nu ai intels ideea, sa spun ca romanii nu sunt atat de rai pe cat sunt ei "zugraviti". Cat despre faptul ca ne spui, nici mai mult nici mai putin mie si Nicoletei decat ca mintim, asta releva, din nou caracterul tau. Biserica este ceva ce nu ti se poate impune, se poate trai foarte bine si fara, fara scoala insa, niciodata. De aceea spun ca scoala trebuie sa faca mai mult, sa se implice mai mult in educatia copiilor, atat la orele de curs, cat si cu privire la activitatea extrascolara. Am si eu un copil si daca i-ar face cineva vreun rau, l-as manca de viu. Totusi, pedeapsa cu moartea e prea mult, mai ales de la cineva care pune pe frontispiciu Biserica, avand in vedere ca numai D-zeu este cel care ne da viata, dar ne-o si ia. Corect? Lasa patimile, ca-ti fac rau! Incearca sa ai o atitudine mai blanda cu tine si cu cei din jur!

  2
  0

 • anonim pe 16 Ian 2012, 22:15
  pedofili

  toti barbati cred ca femeile sunt bune doar de calarit si de stat acasa(la cratita),tocmai ca noi suntem mai curajoase, un barbat ar muri de durere daca ar naste, si din acesta cauza numai gandesc cand sar pe o biata fata de 11 ani care nici nu sti ce se intampla cand un barbat cu o varsta inaintatao ademeneste si cine stie ce ii face acolo si ii distruge copilari, de ce numai noi suntem de vina dar educatia lor, in loc sa pacaleasca o fata de 10-11 ani mai bine isi ia una de la coltu strazi si ii da 3 lei si gata, dar nu se poate , trebuie neaparat sa nenorocesca o biata fata.

  4
  3

 • ana pe 16 Ian 2012, 21:23
  educatia incepe de acasa

  Mihaela, nu mai pune in carca scolii ceea ce trebuie sa faca mama si tata de acasa. Cazurile care sunt mediatizate, relatiile profesor-elev nepotrivite, sunt regretabile, dar nu sunt generale pentru scoala romaneasca. Ma mira o astfel de atitudine din partea unui cetatean european, care spune ca traieste in UK (la noi in Romania inca se mentin majusculele atunci cand este vorba de initialele unui stat sau instiutii) si ma mai mira si faptul ca existau 9 paciente intr-un salon de maternitate. Mare minune! Florence Nightingale ar mai murii odata daca ar stii chestia asta, Sau nu erau supusele Reginei? Dar unde este Biserica in momentul cand apar astfel de cazuri? Dar Politia de Proximitate? Dar stimabilii parinti unde sunt cand copiii lor de 11 ani isi incep viata sexuala? Peste cativa ani pedofilii vor fi liberi. Copiii acestia sunt marcati pe viata. Unde este pedeapsa care o merita? Ar trebui repusa in circuit pedeapsa cu moartea sau castrarea acestor animale.

  4
  5

 • Mihaela pe 16 Ian 2012, 19:07
  nicoleta are dreptate

  traiesc si eu in uk. am vazut crime din cauza faptului ca fetele de aici sunt prea libertine de la 10 ani, excesiv de machiate si de coafate. inca maminunez de ce vad pe strazi. la noi nu e chiar asa. e-adevarat ca putina educatie nu strica, mai ales in scoli, deoarece stim cu totii ca familiile in care se intampla asa ceva sunt fara prea multa educatie. si scoala cu asta trebuie sa se ocupe, nu sa fie locul de intalnire dintre profesori si eleve.

  4
  3

 • nicoleta pe 16 Ian 2012, 17:24
  sictir

  am nascut in marea britanie si surpriza in salonul alaturat celui in care eram internata existau 9 mame minore, toate de 16 17 ani asa ca numai mancati rahat degeaba!

  7
  3

 • Kalena pe 16 Ian 2012, 16:56
  Ghici ghicitoarea mea!!!

  Aceste cazuri sunt atat de numeroase pentru ca in Romania exista 2-3 milioane de romi!!!

  8
  4

 • alina pe 16 Ian 2012, 15:18
  statul nu este de vina!!!

  consider ca statul nu este de vina pentru aceasta situatie.statul nu are cum sa-ti interzica sa nu-ti incepi viata sexuala.dupa parerea mea problemele acestor fetite si acestor badarani incep din familie,alimentate de mass media.inca sunt foarte contrariata de reclama care a aparut la demodata eugenia dar updatata la situatia mai sus descrisa.sper ca toti ati vazut reclama in care au jucat copii cu varsta maxime de 10-12 ani ,fata foarte provocator imbracata si machiata pentru varsta ei ,care a venit sa muste din eugenia aflata in gura baietelului care la varsta lui ar trebui sa se joace cu masinutele si nu sa-si inchipuie mai stiu eu ce prostii.sa nu uita si emisiunea de la kanalD" mama la 16 ani" ( daca imi amintesc bine titlul emisiunii) cat de facatura ar fi scenariu este ingrozitor de fel de dialog aveau fetele cu mamele: nu-si schimbau nici un cuvant.pentru badaranii care profita de fetite( numai cei care abuzeaza) ar trebui sa li se amputeze organul barbatiei daca ei cred ca in asta consta barbatia unui barbat.la urma urmei e normal ce se intampla daca profesori si sa nu uit stareta care a nscut 2 gemene,daca aceste tipuri de oameni au un comportament de centura,oameni care ar trebui sa fie exemple de moralitate pentru societate, ce sa faca fetita sau badaranul???

  6
  4

 • anonim pe 16 Ian 2012, 00:58
  TARA DE PEDOFILI

  Intradevar,este vorba de lipsa de eucatie a fetelor.Dar de barbati de ce nu spune nimeni nimic.Societatea lor nu le impune niste valori morale?..De ce un barbat la 25 ani,cauta sa umble cu MINORE,nu-i capabil sa ''pacaleasca'' o femeie de anii lui?Foarte urat..Si aici este vina Mediei,care promoveaza,asfel de cazuri:RADU MAZARE si Eleva Sexy..In prima faza nu dam importanta,dar in felul asta,barbatii isi parasesc sotiile pt pustoaice..Pustoaicele astea,cu,sau mai putin cu voia lor,v`or distruge niste familii..

  13
  2

 • ioana pe 15 Ian 2012, 18:01
  minciuna

  MINCIUNA!!!!! S a va fie rusine ...de ce trebuie de fiecare data sa denegrati romania si tot ce tine de ea. La capitolul asta nu suntem nici macar in primele 28 de tari. si incerc sa postez si clasamentul postat de UNICEF (daca nici astia nu stiu despre ce vb atunci nu stiu cine altcineva) # 1 United States: 52.1 American People # 2 United Kingdom: 30.8 # 3 New Zealand: 29.8 # 4 Slovakia: 26.9 # 5 Hungary: 26.5 # 6 Iceland: 24.7 # 7 Portugal: 21.2 # 8 Canada: 20.2 = 9 Poland: 18.7 = 9 Ireland: 18.7 # 11 Australia: 18.4 # 12 Czech Republic: 16.4 # 13 Austria: 14 # 14 Germany: 13.1 # 15 Norway: 12.4 # 16 Greece: 11.8 # 17 Belgium: 9.9 # 18 Luxembourg: 9.7 # 19 France: 9.3 # 20 Finland: 9.2 # 21 Denmark: 8.1 # 22 Spain: 7.9 # 23 Italy: 6.6 # 24 Sweden: 6.5 # 25 Netherlands: 6.2 # 26 Switzerland: 5.5 # 27 Japan: 4.6

  6
  7

 • gabi pe 15 Ian 2012, 15:19
  educatie!!

  Dar despre educatia barbatilor ce spuneti? De ce acuzati doar fetele astea, hai sa fim seriosi, o fetita de 11, 12 ani cedeaza la avansurile sau insistentele unui barbat trecut de 20 de ani, indiferent ce familie sau educatie are!! Acesti barbati care le lasa gravide, nu pot seduce o femeie de varsta lor? E plina tara de fete si de material pornografic, de acord! Dar chiar credeti ca fetele astea si-au cautat-o ele cu lumanarea? E simplu sa le blamam, dar nimeni nu scrie nimic despre educatia barbatilor din Romania si despre valorile morale pe care le au barbatii in tara asta! Sex, masini, bani si femeia la cratita!

  23
  2

 • gabi pe 15 Ian 2012, 15:19
  educatie!!

  Dar despre educatia barbatilor ce spuneti? De ce acuzati doar fetele astea, hai sa fim seriosi, o fetita de 11, 12 ani cedeaza la avansurile sau insistentele unui barbat trecut de 20 de ani, indiferent ce familie sau educatie are!! Acesti barbati care le lasa gravide, nu pot seduce o femeie de varsta lor? E plina tara de fete si de material pornografic, de acord! Dar chiar credeti ca fetele astea si-au cautat-o ele cu lumanarea? E simplu sa le blamam, dar nimeni nu scrie nimic despre educatia barbatilor din Romania si despre valorile morale pe care le au barbatii in tara asta! Sex, masini, bani si femeia la cratita!

  18
  0

 • Madalina pe 15 Ian 2012, 15:02
  pt. Alina

  Nu cred ca te-ai exprimat bine , la noi in tara parintii nu se mai chinuie sa faca bani , se chinuie sa avem din ce sa traim ,nu cred ca ar mai pleca ei in Italia sau Spania daca ar avea de munca aici si i-ar da banii afara din casa .Nu cred ca intr-o familie normala ,cu parinti cat de cat responsabili, se pot intampla cazuri din astea .La varsta asta copilul e f. naiv si crede ca toti sunt impotriva lui , poate de asta nu-si vede parintii ca pe cei care ii vor binele si il vor ajuta si sprijini mereu .

  8
  1

 • Alina pe 15 Ian 2012, 13:55
  Culegi ceea ce ai semanat...

  Puteti sa faceti cata educatie sexuala vreti, din moment ce la tv si pe internet e plin de material pornografic. Uitati-va la cele mai voi videoclipuri muzicale, e simplu sa apesi pe un buton se te poti uita la orice,indiferent de varsta. Daca fetele alea nu au nici un principiu in viata,respect pentru propria persoana si cateva convingeri puternice,degeaba. Cand ele se arunca disperate in bratele baietilor,de ce va mirati ca aduc pe lume prunci? femeile si fetele si-au pierdut stima de sine. Acesta e motivul pentru care se ajunge aici. Si desigur sa nu ii uitam pe parinti,care sunt prea ocupati sa faca bani decat sa isi educe copii...

  13
  1

 • Dyutza_003 pe 15 Ian 2012, 11:41
  Buna

  Sint absolut deacord cu Gabi, tara noastra e plina de pedofili scarbosi, si nimeni nu constientizeaza acest lucru.

  18
  2

 • au pe 15 Ian 2012, 09:23
  DUREROS.

  asta este exemplul care il vad in media si in acelasi timp pe strada.educate infata televizorului urmarind telenovele si de vecinele c...e, sa nu mai mentionez mediatizarea cazurilor adulterine.........asta ati crescut........pacat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8
  2

 • ciocolatacumenta pe 15 Ian 2012, 00:57
  nu

  nu Romania e pe primul loc in europa....tara fruntasa in domeniu asta e regatul unit;)

  7
  4

 • gabi pe 15 Ian 2012, 00:54
  pedofilie!!!

  Sant cazuri peste tot in lume de minore care raman gravide; dar una este sa fi gravida la 15, 16 ani cu un baiat de varsta ta, si alta e sa fi gravida la 13 ani cu un barbat in varsta de 62 de ani, sau sa fi gravida la 11 ani indiferent cu cine. Asta este PEDOFILIE!!! Este strigator la cer ca acesti barbati sa fie anchetati numai pentru viol, sau nici macar atat, sa se constate ca a fost consensual si vor sa ia minora de nevasta!! Sant pedofili!!! Nu se poate asa ceva!

  27
  1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod